Επιστημονικά Νέα

Ο εντυπωσιακός θάνατος ενός άστρου όπως τον είδε το τηλεσκόπιο James Webb

Την απόκοσμη ομορφιά που έχουν οι τελευταίες φάσης της ζωής ενός άστρου κατέγραψε το τηλεσκόπιο James Webb δίνοντάς μια εικόνα από το μέλλον του Ήλιου σε περίπου 4-5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Το τηλεσκόπιο στράφηκε προς το Νεφέλωμα του Δακτυλίου, ένα γνωστό αντικείμενο στον αστερισμό της Λύρας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.600 ετών φωτός από τη Γη.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

ring_nebula_1
ring_nebula_2
                                                                      Ένα από τα άστρα στο κέντρο του νεφελώματος
ring_nebula_3
                                                                      Λεπτομέρεια από το νεφέλωμα

 

Το νεφέλωμα σχηματίστηκε όταν ένα ετοιμοθάνατο αστέρι εκτόξευσε μεγάλο μέρος της ύλης του στο Διάστημα, δημιουργώντας χρωματιστά δαχτυλίδια, φυσαλίδες αερίων που διαστέλλονται και λεπτεπίλεπτα νέφη, αναφέρει ο Guardian. Τα νεφελώματα αυτά ονομάζονται πλανητικά νεφελώματα, όρος κατάλοιπο από τις πρώτες ημέρες της αστρονομίας, όταν οι αστρονόμοι με αδύναμα τηλεσκόπια που είχαν πίστευαν ότι έμοιαζαν με άστρα και τους πλανήτες τους.

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του τηλεσκοπίου (Nircam), δείχνουν τη δομή του νεφελώματος, αλλά και την εσωτερική περιοχή γύρω από τον λευκό νάνο στο κέντρο. Οι πολύχρωμες ζώνες δημιουργούνται από χημικά στοιχεία που εκπέμπουν φως σε διαφορετικά μήκη κύματος. Τα χρώματα δεν είναι  φυσικά, ό,τι δηλαδή θα βλέπαμε με γυμνό μάτι. Μια παρόμοια εικόνα θα έχει και ο Ήλιος, όταν προς το τέλος της ζωής του θα διασταλλεί και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί ώστε να γίνει ένας λευκός νάνος.

πηγή

https://www.juniorsclub.gr/ereyna-ta-koykoylia-ton-etoimothanaton-asterion-isos-na-einai-pigi-varytikon-kymaton/

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο