Like Επικαιρότητα Μωρό Προτεινόμενο

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου μας μιλάει για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – Βίντεο

15 περίπου εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Οι 500.000 εξ αυτών γεννιούνται στην Ευρώπη. Kάθε 30” ένα τέτοιο νεογνό πεθαίνει παγκοσμίως, γεγονός που ανεβάζει τους θανάτους αυτούς στο 1 εκατ. ετησίως. Στην Ελλάδα περίπου το 10% των τοκετών είναι πρόωροι τοκετοί (περίπου 8000-9000 πρόωρα ανά έτος).

To juniorsclub.gr επισκέφθηκε την Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Νεογέννητα, μέσα στις θερμοκοιτίδες λαμβάνουν τη φροντίδα των ιατρών και κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού, όπου σαν δεύτεροι γονείς στέκονται μέρα-νύχτα στο πλευρό τους.
Αυτές οι ευαίσθητες ψυχούλες, ένιωθαν την ασφάλεια και τη ζεστασιά της μήτρας, μέσα στη θερμοκοιτίδα τους. Μέσα στην Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία και άκουγες μόνο το χτύπο της καρδιά τους. Οι νοσηλεύτριες με το χαμόγελο, παρότι έχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι λίγες αλλά πραγματικές ηρωίδες, δε φροντίζουν απλώς τα μωρά, αλλά τους δίνουν αγάπη σαν να είναι δικά τους παιδιά. 
Στην Μονάδα, συναντήσαμε τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητή Παιδιατρικής – Νεογνολογίας κο Δημητρίου Γαβριήλ, ο οποίος μας μίλησε για τις ανάγκες τις Μονάδας Νοσηλείας Νεογνών: ”15 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Οι 500.000 εξ αυτών γεννιούνται στην Ευρώπη. Kάθε 30” ένα τέτοιο νεογνό πεθαίνει παγκοσμίως, γεγονός που ανεβάζει τους θανάτους αυτούς στο 1 εκατ. ετησίως.

Στην Ελλάδα το 10% των τοκετών είναι πρόωροι τοκετοί (περίπου 8000-9000 πρόωρα ανά έτος) με 200 νεογνά να γεννιούνται με προβλήματα που οδηγούν σε εγκεφαλική παράλυση. Η νεογνολογία σήμερα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να παρέχει στα περισσότερα από αυτά μεγάλη βοήθεια.

Κατανοείτε πώς θα ζήσουν αυτά τα παιδιά για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια; Τι ηθική επιβάρυνση είναι για την οικογένεια τους και τι οικονομικό κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους; Και όμως, εάν εξοπλιστούν υλικοτεχνικά και στελεχωθούν σωστά οι νεογνολογικές μονάδες, μπορείς να αποφύγεις τόσο την επιβάρυνση της υγείας των νεογνών και κατόπιν παιδιών, όσο και το κόστος για τις οικογένειες και την Πολιτεία.
Στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΠΓΝΠ, από τις 25 κλίνες εντατικής φροντίδας με απόφαση του ΔΣ, λειτουργικές κλίνες είναι μόνο οι 15, αφού οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν, ενώ υπάρχουν μόνο 18 θερμοκοιτίδες.
Συχνά αναγκαζόμαστε να νοσηλεύουμε 18 νεογνά, ενώ δεχόμαστε αφόρητη πίεση για νοσηλεία επιπλέον νεογνών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μισές από τις θερμοκοιτίδες είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 απ’ αυτές προέρχονται από δωρεές. Είναι πολύ σημαντική η οποιαδήποτε προσφορά για τη προστασία αυτού του ευαίσθητου πληθυσμού.
Θα κλείσω παραθέτοντας αυτό που τόνισα και το 2016 σε συνέντευξη τύπου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας : «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους, ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και τα νεογνά που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, καθώς και τις οικογένειες τους. Δεν υπάρχουν μόνο οι ΜΕΘ των Ενηλίκων αλλά και των νεογνών, γιατί για να γίνεις παιδί και ενήλικας πρέπει πρώτα να είσαι νεογνό και μάλιστα υγιές».”

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων, κος Δημητρίου Γαβριήλ μας μίλησε και για τη Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας μετά από πρωτοβουλία γονέων προώρων νεογνών και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI). Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση όλων μας για τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων.

Οργανισμοί και άτομα από περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δραστηριότητες και δεσμεύονται να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και στη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους. Το μωβ χρώμα συμβολίζει την ευαισθησία και την ιδιαιτερότητα, και οι μικροσκοπικές μωβ καλτσούλες οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε εννέα ζευγάρια κάλτσες κανονικού μεγέθους – συμβολίζουν ότι 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα, παγκοσμίως!

Το σκοινί με τις απλωμένες καλτσούλες έχει γίνει σύμβολο για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.

Το παγκόσμιο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2022 είναι: «Η αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ νεογνού και γονέα (Skin to skin/kangaroo care) από τη στιγμή της γέννησης» ή πιο απλά «Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά».

Αυτή τη μέρα εμβληματικά κτήρια πόλεων σε όλη την Ευρώπη φωτίζονται στο χρώμα της προωρότητας.

Η νεογνολογία σήμερα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να παρέχει στα περισσότερα από τα πρόωρα νεογνά μεγάλη βοήθεια. Εάν εξοπλιστούν υλικοτεχνικά και στελεχωθούν σωστά οι νεογνολογικές μονάδες, μπορεί να αποφευχθεί τόσο η επιβάρυνση της υγείας των νεογνών και κατόπιν παιδιών, όσο και το κόστος για τις οικογένειες και την Πολιτεία.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους, ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και τα νεογνά που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, καθώς και τις οικογένειες τους. Για να γίνεις παιδί και ενήλικας πρέπει πρώτα να είσαι νεογνό και μάλιστα υγιές.

«Ας ανοίξουμε όλοι μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά».” 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, τιμήθηκε στην Πάτρα με την πρώτη ταινία για το Σακχαρώδη Διαβήτη “Ζω χωρίς να σε φοβάμαι” – Φωτογραφίες από την προβολή της ταινίας

3 έξυπνες λύσεις για να γίνει λειτουργικό και άνετο το δωμάτιο του παιδιού ή του εφήβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο