Εν Ελλάδι

Ο Οδυσσέας Ελύτης αποκτά το δικό του μουσείο στην Πλάκα

Την δική του, μόνιμη στέγη αποκτά η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Οδυσσέα Ελύτη. Ένα κτίριο στην Πλάκα, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα στεγάσει το μουσείο του Νομπελίστα ποιητή όπου θα φιλοξενηθούν το πλούσιο αρχείο του αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.

Elytis

Την ευθύνη της διαμόρφωσης αλλά και της λειτουργίας του μουσείου αναλαμβάνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΕΡΤΟΝ» με επικεφαλής την τελευταία σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη και διαχειρίστρια των πνευματικών του δικαιωμάτων, Ιουλίτα Ηλιοπούλου ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα το στηρίξει τόσο μέσω επιχορήγησης όσο και παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Το κτίριο στην Πλάκα που θα στεγάσει το Μουσείο Ελύτη βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου και οι εργασίες αποκατάστασής του, οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Στο σχέδιο διαμόρφωσης του κτιρίου υπάρχουν χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του Αρχείου Ελύτη,  όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η  ζωή του ποιητή.

Mouseio_Elyti_2_jpg

«Από τον Σεπτέμβρη 2019 η στρατηγική μας είναι  να  αναδείξουμε και να αποδώσουμε  πολιτιστικές χρήσεις σε κτήρια -ενδιαφέροντα δείγματα της αθηναϊκής αστικής αρχιτεκτονικής- τα οποία να αποδεικνύουν την ιστορική συνέχεια της πρωτεύουσας, αποτελώντας πόλους ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της πόλης των Αθηνών» σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: « Στα πλαίσιο αυτό  αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του κορυφαίου Έλληνα, Νομπελίστα, δημιουργούμε το Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο θα στεγάσει το έργο του ποιητή που έσκυβε στις πηγές της ελληνικότητας, ενώ ταυτόχρονα ήταν ο πρώτος που δεχόταν τις επαναστατικές θεωρίες του μοντέρνου κινήματος. Το Μουσείο Ελύτη στην Πλάκα θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την αισθητική, τη λιτή ζωή του ποιητή, αλλά και την αντίληψη του για την Τέχνη. Η ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του, του χώρου εργασίας του, τα προσωπικά αντικείμενα που θα εκτίθενται, το πολύτιμο αρχειακό και εκθεσιακό  υλικό, με την επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που διαφυλάττει ευλαβικά την κληρονομιά του μεγάλου ποιητή, θα κάνουν το Μουσείο Ελύτη, κιβωτό της συλλογικής μυθολογίας του και του  εθνικού έργου του».

Την βαθιά ικανοποίηση και την συγκίνησή της για την δημιουργία του Μουσείου Ελύτη εξέφρασε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου: ««Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συγκινητικό για μένα το γεγονός της δημιουργίας ενός χώρου, εκθεσιακού και μελέτης για τον Οδυσσέα Ελύτη. Ένα σπίτι που θα στεγάσει κάτι από το υλικό μέρος της ζωής του, κάτι από την αισθητική και την λιτότητα που πρέσβευε. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί μια ιδέα  που εκκρεμούσε χρόνια. Εύχομαι να είναι  επωφελής για όλους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μουσείο Μπενάκη: Περιήγηση στους χώρους του με τη συνδρομή εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο