Άσκηση

Οδηγίες για ασφαλή άσκηση

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να γυμνάζεσαι σωστά. Δες πως μπορείς να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς, αλλά και να έχεις καλύτερα οφέλη

Το καλοκαίρι πλησιάζει και θες να βγεις κορμάρα στις παραλίες; Δεν έχεις ξαναγυμναστεί όμως ποτέ στη ζωή σου; Μην ανησυχείς!! Εμείς σου προτείνουμε 10 λιτές και απέριττες συμβουλές για ασφαλή γυμναστική, ώστε να μη σε… “κλαίμε!!” 

  1. Πριν ξεκινήσετε να ασχολείστε με τη γυμναστική προτείνεται να κάνετε ένα τεστ κοπώσεως, το οποίο δείχνει τη λειτουργία της καρδιάς σε συνθήκες στρες. Το τεστ ενδείκνυται να διεξάγεται κάθε δύο με τρία χρόνια και κοστίζει 50 – 100 ευρώ (σημειώνεται ότι δεν καλύπτεται από όλα τα Ταμεία).
  1. Εάν είστε γυναίκα με φυσιολογικό βάρος και επιθυμείτε να γίνετε μητέρα ωφέλιμο θα ήταν να ακολουθείτε πρόγραμμα μέτριας αερόβιας άσκησης που δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά ημερησίως, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα γονιμότητας.
  1. Αν είστε υγιής ενήλικος που επιθυμείτε να μυηθείτε στη γυμναστική, επιλέξτε αρχικά πρόγραμμα με λίγα συνδυάζοντάς τα με ήπια αερόβια άσκηση, προκειμένου να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας και να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αποτελεσματική λύση είναι μάλιστα να ξεκινήσετε με ασκήσεις στις οποίες θα χρησιμοποιείτε μόνο το βάρος του σώματός σας ως αντίσταση και να αυξήσετε σταδιακά τα βάρη που σηκώνετε.
  1. Ήπια αερόβια άσκηση που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι 15 – 20 λεπτά έντονο περπάτημα την ημέρα ή τουλάχιστον 10 λεπτά τρέξιμο.
  1. Ιδανικές θερμοκρασίες για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σε πόλεις, όπως η Αθήνα είναι αυτές της τάξεως των 10 ως 22 βαθμών Κελσίου. Το καλοκαίρι προτιμήστε να ασκηθείτε τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες η θερμοκρασία είναι χαμηλή, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

41823.juniorsclub

  1. Αν δεν έχετε επιλογή και ασκείστε όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή μειώστε τη διάρκεια της άσκησης στο μισό ή και λιγότερο, ανάλογα με τις αντοχές σας.
  1. Αποφύγετε να γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 8 – 9 βαθμούς Κελσίου, καθώς στρεσάρεται το καρδιαγγειακό σύστημα ενώ ελλοχεύουν και κρυοπαγήματα.
  1. Εάν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο και επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας παραμονεύει ο κίνδυνος θερμοπληξίας, οπότε μειώστε τη διάρκεια ή την ένταση της άσκησης.
  1. Όταν η γυμναστική γίνεται σε εξωτερικούς χώρους αστικών κέντρων όπου «βασιλεύει» η ρύπανση θεμιτό θα ήταν να επιλέξετε τις πολύ πρωινές ώρες (6 – 8 το πρωί) τουλάχιστον κατά την περίοδο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
  1. Κατά τη διάρκεια της άσκησης να είστε προσεχτικοί, ώστε ο καρδιακός ρυθμός σας να μην ανεβαίνει πάνω από τους 140 ως 150 παλμούς.
Μετάβαση στο περιεχόμενο