Γνωρίζουμε όλοι πως η διατροφή των παιδιών χρειάζεται να είναι ισορροπημένη ώστε να στηρίζει τη γρήγορη και άκρως σημαντική του ανάπτυξη. Στο διατροφικό μενού που εμείς οι ενήλικες φτιάχνουμε γι’ αυτά χρειάζεται να περιέχονται βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες και καλά λιπαρά. Οι παρακάτω προτάσεις θα βοηθήσουν.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια αποτελούν πλούσια πηγή DHA, ένα είδος ωμέγα-3, ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αν το παιδί σας δεν τρελαίνεται για φρέσκο άγριο σολομό ή τόνο, δοκιμάστε τις γαρίδες που έχουν ηπιότερη γεύση και υφή. Ψήστε το και βάλτε το σε μικρά κομμάτια μέσα σε ζυμαρικά.
Κόκκινα φρούτα του δάσους
Τα κόκκινα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα μούρα, τα κράνμπερι είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η χώρα μας έχει μεγάλη ποικιλία. Γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα κόκκινα φρούτα συνεισφέρουν επίσης στο ποσοστό φυτικών ινών που χρειάζονται τα παιδιά. Και ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κατεψυγμένα, που είναι εξίσου θρεπτικά.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Έχουμε όλοι ακούσει για τη διατροφική ανωτερότητα των πράσινων λαχανικών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ. Αλλά πώς μπορούμε να τα πείσουμε να φάνε σπανάκι, κάλε και λάχανο; Η απάντηση είναι: Ξεκινήστε από μικρή ηλικία και μην τα παρατάτε. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά στα οποία δίνονται λαχανικά στην απλούστερή τους μορφή από νωρίς είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ακόμα και πιο άγνωστα λαχανικά αργότερα. Να είστε υπομονετικοί και να δοκιμάζετε ξανά και ξανά.
Φιστίκια και φιστικοβούτυρο
Το φιστικοβούτυρο δεν είναι καθόλου διαδεδομένο στη χώρα μας, αλλά ίσως είναι καλύτερα να αλλάξει αυτό και η υγιεινή μορφή του να αντικαταστήσει εκείνο της κρέμας σοκολάτας, όσο γίνεται. 2 κουταλιές της σούπας παρέχουν σχεδόν το μισό ποσοστό πρωτεϊνών που χρειάζονται ημερησίως τα παιδιά, εκτός από το μαγνήσιο, τις βιταμίνες Β και τα υγιεινά λιπαρά. Επίσης, πειραματιστείτε με βούτυρο αμυγδάλου, κάσιους και καρυδιών. Είναι εξίσου θρεπτικά.
Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι ο σούπερ ήρωας των γαλακτοκομικών. Είναι γεμάτο από ευεργετικά βακτήρια, πρωτεΐνη και ασβέστιο – ό,τι χρειάζονται τα παιδιά για να παραμείνουν υγιή. Μην επιλέγετε τα επιδόρπια που έχουν χρωστικές και ζάχαρη. Προσθέστε στο ελληνικό γιαούρτι μέλι και φρούτα.
Προϊόντα ολικής αλέσεως
Από τα πιο κλασικά, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως μέχρι τα πιο εξωτικά όπως το κινόα και το φαγόπυρο, προσφέρουν πολλά οφέλη: μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στο μέλλον και ενισχύουν το διατροφικό μενού κα τη θρέψη στο παρόν. Αν δεν έχουν συνηθίσει τη υφή τους, αρχίστε να τα προσθέτετε σταδιακά στο παστίτσιο, σε σαλάτες, καμουφλάροντάς τα στην αρχή και ύστερα κανονικά.
Πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα
Τα καλά νέα με τις πορτοκαλί τροφές είναι πως ακόμα κι αν το παιδί σας δεν προτιμά τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα ή τα καρότα, τα γλυκά φρούτα όπως τα μάνγκο μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες πολύτιμες βιταμίνες (Α και C).
Natalia Stasenko, MS, RD
Διαβάστε επίσης
3 συμπτώματα της εγκυμοσύνης που ίσως δεν γνωρίζατε!
Έρευνα: Τα επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με το IQ του παιδιού
Νέα έρευνα: Η σημαντικότερη βιταμίνη που έχει ανάγκη το νευρικό σύστημα
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας