Μία νέα ταινία μικρού μήκους παρουσιάζουν οι μαθητές του 55ου Δημοτικού σχολείου της Πάτρας. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει μία εντυπωσιακά πετυχημένη πορεία στη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών.
Για την ακρίβεια το σχολείο μετρά περίπου 11 συνεχόμενα χρόνια κινηματογραφικής παιδείας και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά αφού τα βραβεία και οι διακρίσεις δε σταματούν να έρχονται. Η νέα τους ταινία έχει τίτλο «Το κλειδί» και σχετίζεται με την διαφορετικότητα αλλά και τις προκαταλήψεις.
Η ταινία θα συμμετέχει στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» που διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. στην ενότητα «Μετανάστευση– Προσφυγικό».
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός Θανάσης Μπακαστάθης «η ταινία είναι αφιερωμένη σε δύο αγαπημένους φίλους εκπαιδευτικούς που, αν και έφυγαν πρόωρα από κοντά μας, άφησαν πίσω ανεξίτηλο το στίγμα τους με το ήθος, τον χαρακτήρα και την προσφορά τους τον Γιάννη Κοντό και την Πένη Σακοβέλη».
Η υπόθεση
Μία μητέρα παίρνει το κοριτσάκι της από ένα παιδικό αποκριάτικο πάρτι. Χαρούμενες κατευθύνονται προς το αυτοκίνητο τους. Χαμογελούν, αγκαλιάζονται και η ευτυχία είναι χαραγμένη στα πρόσωπα τους. Δίπλα από το αυτοκίνητο τους βρίσκεται μία παρέα μεταναστών.
Η μητέρα τους αντιλαμβάνεται και προσπαθεί όσο πιο γρήγορα να βρει τα κλειδιά της ώστε να μπουν άμεσα στο αυτοκί9νητο. Δε τα βρίσκει και αρχίζει να τρομοκρατείτε… Ο φόβος και η αγωνία της κορυφώνεται όταν την πλησιάζει ένας από τους μετανάστες.
“Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ αν και κατά πόσο επηρεάζουν τη σκέψη και συμπεριφορά μας τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που κάποιοι άλλοι μας φόρτωσαν; Κι αν κάποιος μας αποδείκνυε ότι έχουμε λαθεμένη άποψη, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς για κάποιες ομάδες ανθρώπων;
Ποιο είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και θα απεγκλωβίσει την καρδιά μας απ’ όλα όσα την περιορίζουν; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται μέσα στην ταινία” διαβάζουμε στην περιγραφή της ταινίας.
Για τη δημιουργία αυτής της ταινίας ο Θανάσης Μπακαστάθης ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄1 τάξης, τον Νίκο Παπαγεωργίου και την Κίνηση Μεταναστών Πάτρας, τους πρόσφυγες από το Κασμίρ Abbasi Ashfaq, Masood Razaaq, Imran Azad, Asif Shah, Rizwan Usman και τον Fogang Guy από το Καμερούν, τον Γιώργο Παπαδόπουλο (Journeyman) για την υπέροχη πρωτότυπη μουσική του, τους εκπαιδευτικούς Εύη Αγγελοπούλου, Τίνα Παπασωτηροπούλου, Γεωργία Ζαχαροπούλου
Όπως μας είχε εξηγήσει παλιότερα, μιλώντας στο thebest.gr, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός θανάσης Μπακαστάθης μέσα από τα προγράμματα κινηματογραφικής παιδείας που υλοποιούνται στο σχολείο μας οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου και την κινηματογραφική γλώσσα.
Να μάθουν να αντιμετωπίζουν την εικόνα ως γλώσσα, να μάθουν να προσεγγίζουν κριτικά τα οπτικοακουστικά προϊόντα που τους κατακλύζουν και καταναλώνουν, να απομυθοποιούν εικόνες και καταστάσεις και να δημιουργούν τις δικές τους, να προσεγγίζουν κριτικά τα τηλεοπτικά προγράμματα και τέλος να δημιουργούν μια δική τους ταινία.
Οι μαθητές του σχολείου παρακολουθούν πολλές κινηματογραφικές ταινίες και βίντεο, τις οποίες μέσα από φύλλα εργασίας μαθαίνουν να αναλύουν και να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να πετύχει τους στόχους του.
Οι ταινίες του σχολείου έχουν προταθεί ως παιδαγωγικό υλικό από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας. Μια πολύ καλή ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά, μια αφόρμηση σε μαθήματα με ζητήματα κοινωνικά ή περιβαλλοντικά.
Τα θέματα με τα οποία έχουν καταπιαστεί ποικίλα: αειφόρο σχολείο, απορρίμματα, κλιματικές αλλαγές, βιοποικιλότητα, φαινόμενο θερμοκηπίου, νερό, ανακύκλωση, ενέργεια, οικονομική κρίση- κοινωνικός αποκλεισμός, κάπνισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση και φτώχεια, σχολικός εκφοβισμός, η πόλη μας, φιλαναγνωσία.
“Συμμετείχαμε σε πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς , σε διεθνή και πανελλήνια κινηματογραφικά φεστιβάλ, σε διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων.
Οι ταινίες μας προβλήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας μέσω των κινηματογραφικών φεστιβάλ ή τοπικών κινηματογραφικών προβολών καθώς και σε ημερίδες κινηματογραφικής παιδείας.
Τα βραβεία μας σημαντικά μα πάνω απ’ όλα είναι η χαρά και η συμμετοχή των παιδιών, η ευκαιρία που έχουν να εκφραστούν μέσα από μια σύγχρονη γλώσσα, την κινηματογραφική γλώσσα” ανέφερε ο θανάσης Μπακαστάθης.
«Είναι μαγικό να μπορείς να κάνεις τη φαντασία και το όνειρο εικόνα και πραγματικότητα, να του δίνεις σχήμα και μορφή, να το κεντάς με όποια στολίδια αποφασίσεις πως ταιριάζουν στην περίσταση, να το προβάλλεις στο πανί, να περνάς τα δικά σου μηνύματα και να βλέπεις και τους άλλους να χαίρονται μαζί σου… Να γίνεσαι από καταναλωτής , πράγμα που βολεύει πολλούς , σε παραγωγός πολιτισμού … »