Με τη γέννησή του χρειάζεται να γίνουν οι πρώτες εξετάσεις για ενδεχόμενες μεγάλες γεννητικές ανωμαλίες, οι οποίες χρήζουν άμεσης παιδιατρικής εκτίμησης από το μαιευτικό προσωπικό.
Βαθμός ανταπόκρισης
Το βρέφος βαθμολογείται με το Αpgar score στο 1ο και 5ο λεπτό της ζωής του, που πρόκειται για ένα σύνολο βαθμολογιών από το 1 έως το 10 και προέρχεται από την εκτίμηση του χρώματος, της καρδιακής λειτουργίας, των αναπνευστικών κινήσεων και γενικότερα της ανταπόκρισης του μωρού.
Σωματική διάπλαση
Μετριέται το βάρος, το ύψος και η περίμετρος κεφαλής κατά τη γέννηση καθώς και το βάρος κατά την έξοδο από το μαιευτήριο.
Γενική εξέταση από Παιδίατρο
Στη συνέχεια ο παιδίατρος παίρνει τα ηνία για να εξετάσει λεπτομερώς το βρέφος αρχίζοντας από το κεφάλι και καταλήγοντας στα πόδια. Εκτιμάται το χρώμα του μωρού, αν είναι ωχρό, αν έχει ίκτερο, η καρδιά και οι πνεύμονές του, η κοιλιά του, τα γεννητικά του όργανα, τυχόν σημάδια που φέρει στο σώμα του, τα άκρα του και τέλος τα λεγόμενα νεογνικά αντανακλαστικά που δείχνουν αδρά την κατάσταση του νευρικού του συστήματος.
Στα περισσότερα μαιευτήρια προσφέρονται εκτιμήσεις από διάφορες υποειδικότητες, όπως ορθοπεδική εκτίμηση για τα ισχία του μωρού και ίσως και υπέρηχο αυτών για τον αποκλεισμό της συγγενούς δυσπλασίας του ισχίου, ακοολογικός έλεγχος, παιδοχειρουρχική εκτίμηση και οφθαλμιατρική εξέταση.
Screening
Στο μαιευτήριο πραγματοποιείται και ο έλεγχος (screening) για τον υποθυρεοειδισμό, τη φαινυλοκετονουρία και την έλλειψη του ενζύμου G6PD. Ο έλεγχος γίνεται με λίγες σταγόνες αίματος που παίρνουν από το ποδαράκι του μωρού και τις οποίες στέλνουν πάνω σε ένα ειδικό χαρτί, στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Τώρα πια προσφέρονται εξετάσεις που ανιχνεύουν πολλά μεταβολικά νοσήματα με λίγες σταγόνες αίματος χωρίς όμως αυτό να είναι ακόμη υποχρεωτικό.
Ομάδα αίματος
Κάποιος δύναται να δει επίσης αναγεγραμμένη στο βιβλιάριο του παιδιού την ομάδα αίματος του, αλλά για πιο σίγουρα θα πρέπει αυτή να επανεξεταστεί μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής.
Υπερηχογράφημα
Υπερηχογραφικός έλεγχος καρδιάς πραγματοποιείται παρά μόνο αν υπάρχουν ενδείξεις π.χ. να ακουστεί φύσημα.
Ίκτερος
Αν το παιδί έχει κίτρινη χροιά, δηλαδή ίκτερο, θα χρειαστεί αιματολογική εξέταση που θα μετράει τη χολερυθρίνη του, την ουσία δηλαδή που τον προκαλεί και ίσως αν αυτή είναι πολύ υψηλή να χρειαστεί να μπει κάτω από μια ειδική λάμπα. Αν εμφανιστεί ίκτερος το 1ο 24ωρο γίνονται πιο ειδικές εξετάσεις και πρέπει να αποκλεισθεί η λοίμωξη.
Συστήνεται τακτική παιδιατρική παρακολούθηση μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.