Το φθινόπωρο είναι εδώ για τα καλά, επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν αυτή την εποχή τόσο ξεχωριστή. Αν έχετε στα σκαριά μια οργανωμένη οικογενειακή εκδρομή για να απολαύσετε και να εξερευνήσετε καινούρια μέρη, εμείς σήμερα σας προτείνουμε την Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η δυσπρόσιτη θέση της ορεινής Ναυπακτίας, ανάμεσα σε πανύψηλα όρη -την Πίνδο, την Οξιά, το Παναιτωλικό, τα Βαρδούσια- την κράτησε απομονωμένη επί εκατοντάδες χρόνια και ακόμα και σήμερα είναι από τους λιγότερο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς.
*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τα Κράβαρα, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας η ορεινή Ναυπακτία, κυκλώνεται από τεράστιους ορεινούς όγκους -τα βουνά της, Τσακαλάκι, Ξεροβούνι και Τσεκούρα, φτάνουν τα 1.731 μ. υψόμετρο- ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, (τεχνητές) λίμνες.
Εδώ, η πολυχρησιμοποιημένη λέξη «απόδραση» παίρνει το πραγματικό της νόημα. Συνταρακτική η ομορφιά της περιοχής, με τα χωριά να κρέμονται σαν αετοφωλιές ανάμεσα σε ατελείωτα δάση από έλατα, καρυδιές, οξιές και καστανόλογκους. Έχοντας στα νότια τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, το νερό κατέχει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου.
Οδηγώντας από χωριό σε χωριό, με άπειρες στροφές, ανεβοκατεβάσματα και στριφογυρίσματα, οι πλαγιές των βουνών βουτούν απότομα σε αόρατα φαράγγια, με τις αλεπούδες, τους σκίουρους, ακόμα και τα ζαρκάδια να περνούν ξαφνικά από μπροστά σου. Τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, περισσότερα από 40 αν συνυπολογιστούν και οι οικισμοί στις ορεινές κοιλάδες, αναγκάστηκαν, λόγω της δυσπρόσιτης θέσης τους, σε μια εσωστρεφή οικιστική ανάπτυξη με βασική αναφορά για τις συναλλακτικές και εμπορικές τους δραστηριότητες τα χωριά-πυρήνες. Ένα από αυτά και το περισσότερο ανεπτυγμένο τουριστικά σήμερα, είναι η Άνω Χώρα.
Στην Άνω Χώρα
Όποτε κι αν έρθετε εδώ, η αίσθηση γαλήνης και χαλάρωσης, τα κάδρα του δάσους και των βουνών, το νερό -ο ήχος του οποίου υπενθυμίζει αδιάκοπα την παρουσία του- θα είναι η μόνιμη παρέα σας. Στην πραγματικότητα, το υπέροχο φυσικό τοπίο της Άνω Χώρας, είναι το πιο σημαντικό, το πιο πολύτιμο αξιοθέατο.
Σημείο αναφοράς, το πλακόστρωτο κέντρο του χωριού με τη μικρή αγορά και τον επιβλητικό ναό της Αγίας Παρασκευής που θεμελιώθηκε το 1918, εξαίρεση ανάμεσα στους μικρούς ταπεινούς ναϊσκους ολόκληρης της ορεινής Ναυπακτίας. Σε σταυροειδή ρυθμό και με δύο καμπαναριά, είναι χτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι. Εκεί κοντά και ο ναϊσκος του Πατροκοσμά, αφιερωμένος στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Δίπλα στην Αγία Παρασκευή, σε ειδικό χώρο, στέκεται ο «Καρνάβαλος» το μικρό παλιό πολύχρωμο λεωφορείο με τις στρογγυλεμένες γραμμές που ένωνε την Άνω Χώρα και την Κάτω Χώρα με τη Ναύπακτο μέχρι το 1983.
Η καθημερινότητά σας στην Άνω Χώρα θα κυλάει όμορφα και ανέμελα, με βόλτες στα πετρόστρωτα και πλακόστρωτα δρομάκια κάτω από τα πλατάνια, ανάμεσα στα παλιά λιθόκτιστα σπίτια αλλά και τα καινούργια σπίτια σε παραδοσιακό ύφος. Θα ξεκινάει με ένα φοβερό πρωινό σε κάποιον υπέροχο ξενώνα, θα συνεχίζει με τσιπουροκαταστάσεις και φαγητό της τοπικής κουζίνας σε γραφικά ταβερνάκια, θα κάνει διάλειμμα για ένα τσάι δίπλα στο τζάκι ή ένα καφεδάκι και ένα γλυκό στα παραδοσιακά καφενεία. Το κελάρυσμα από τις βρύσες και τα ρυάκια θα σας ακολουθεί σε ολόκληρο το χωριό.
H Άνω Χώρα, στέκεται χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά των Βαρδουσίων σε υψόμετρο 1.030 μ. και ατενίζει αγέρωχα τις απέναντι ατέλειωτες βουνοκορφές. Κεφαλοχώρι της περιοχής ήδη από τον 19ο αιώνα, η Άνω Λομποτινά (το παλιό όνομά της) κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν ή έδρα της Σχολής της Λομποτινάς, που λειτούργησε υπό την προστασία των Καναβαίων, παλιάς εύπορης Βυζαντινής οικογένειας, που αργότερα υπήρξαν κοτζαμπάσηδες των Κραβάρων. Σε αυτήν τη σχολή φοίτησε για δύο χρόνια ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Οικογενειακές διακοπές: Δίλοφο, ένα από τα ομορφότερα Ζαγοροχώρια