Η 17χρονη από την Κίνα, είναι εδώ και χρόνια η βασίλισσα του αθλήματος από τον βατήρα των 10 μέτρων.
Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024
Η Κουάν, η οποία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι πήρε μόνο 10αρια στην πρώτη από τις πέντε βουτιές της στον τελικό του αγωνίσματος, έχει στην καριέρα της πέντε παγκόσμιους τίτλους, αλλά και τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια – τα δύο στο Παρίσι και το ένα στο Τόκιο, το 2021, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Όπως αναφέρει σε αφιέρωμά της στην Κουάν η South China Morning Post, οι επιδόσεις της 17χρονης προκάλεσαν την δημιουργία μιας νέας φράσης στα Μανδαρινικά προκειμένου να αποτυπωθεί η μαγεία της.
Έτσι για χάρη της Κουάν δημιουργήθηκε η φράση «shuihua xiaoshi shu» που μεταφράζεται ως «η τεχνική εξαφάνισης του νερού» για να δείξει την ικανότητά της να πετάει ελάχιστο νερό κατά την είσοδό της στην πισίνα. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, έχει πετύχει άλλες δύο βουτιές μόνο με 10αρια στους αγώνες του Τόκιο όταν ήταν μόλις 14 ετών!
Τα παιδικά χρόνια
Η Κουάν γεννήθηκε σε ένα χωριό 3.000 χιλιάδων κατοίκων και ήταν το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς της. Οι γονείς της ήταν αγρότες και εργαζόμενοι σε εργοστάσιο, ενώ τα παιδικά της χρόνια δυσκόλεψαν όταν η μητέρα της τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.
Τον Ιούλιο του 2014, όμως, την Κουάν εντόπισε ο προπονητής Τσεν Χουαμίνγκ στο πλαίσιο επισκέψεών του σε σχολεία για να βρει τους επόμενους πρωταθλητές στις καταδύσεις. Κατά το δημοσίευμα στον Τσεν έκανε εντυπωση η τεχνική της Κουάν στα άλματα.
Μετά τις πρώτες προπονήσεις, δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Κουάν έγινε δεκτή στην αθλητική σχολή Zhanjiang.
«Μου είπε ότι ήμουν μικροκαμωμένη και ευλύγιστη αλλά την ίδια ώρα μπορούσα να πηδήξω πιο ψηλά και πιο μακριά από όλους τους άλλους. Τότε είχα ύψος 1,20 μέτρα αλλά μπορούσα να πηδήξω στα 1,76μ.» έχει δηλώσει η Κινέζα Ολυμπιονίκης. Όπως εξομολογήθηκε στις ίδιες δηλώσεις «δεν ήμουν καλή όσον αφορά τη μελέτη, αλλά βρήκα την αυτοπεποίθησή μου στις καταδύσεις».
Μονόδρομος το να γίνει σταρ
Δεδομένων, δε, των ιατρικών εξόδων για τη μητέρα της, η μικρή Κουάν δεν είχε άλλη επιλογή από το να γίνει αστέρας και έτσι τέσσερα χρόνια αργότερα, πριν ακόμα κλείσει τα 11 είχε αποφοιτήσει για την ομάδα της περιφέρειας Γκουαντόνγκ.
Σύμφωνα με τον τότε προπονητή της, Χε Γουέι, αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν η αποφασιστικότητά της να γίνεται καλύτερη μέρα με την ημέρα. «Προπονείται πιο σκληρά από οποιονδήποτε στην ηλικία της. Πάντα με ρωτούσε αν οι πόζες και οι πτήσεις της ήταν ενάξει και αν τα είχε καταφέρει καλά» λέει ο ίδιος. Το επόμενο βήμα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο για την νεαρή Κινέζα αθλήτρια. Πρωτιές και χρυσά μετάλλια στο πρωτάθλημα εφήβων της Γκουαντόνγκ και μια θέση στο εθνικό πρωτάθλημα της Κίνας το 2020.
Είναι, όμως, ακόμα παιδί
Πρώτο επισφράγισμα των προσπαθειών της σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έναν χρόνο αργότερα, στο Τόκιο όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με διαφορά 40 βαθμών από την δεύτερη, επίδοση που αποτέλεσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Μετά, δε, τη νίκη της είχε πει ότι ήθελε να τη γιορτάσει με ένα πικάντικο κινεζικό έδεσμα που λέγεται latiao, θυμίζοντας σε όλους ότι παρέμενε ακόμα παιδί. «Θέλω να φάω όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αγαπημένες μου λιχουδιές, να πάω σε λούνα παρκ, να παίξω με τη δαγκάνα και να κερδίσω πολλά κουκλάκια. Το όνειρό μου ήταν ένα μπακάλικο στην πόλη μου αλλά τώρα το έχω αναβαθμίσει σε σούπερ μάρκετ».