Το καλοκαίρι λόγω υψιλών θερμοκρασιών για να πας πεζοπορία και ορειβασία θα πρέπει να είσαι προσεκτικός.
Ενημερώσου για την ασφάλεια σου
Οι καλοκαιρινές μέρες είναι ιδανικές για ορειβασία και πεζοπορία. Όμως το καλοκαίρι συνδυάζεται με υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό θα πρέπει να προσέξετε αυτός ο συνδυασμός να μην αποβεί μοιραίος.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Έτσι πριν ξεκινήσετε καλό είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα επιλέγοντας τη διαδρομή, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.
Προγραμματίστε σωστά τη διαδρομή σας
Πότε να περπατήσετε
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις πιο θερμές ώρες της μέρες, περίπου κατά τις 3 το μεσημέρι. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την ορειβασία εκείνες τις ώρες προσπαθήστε να βρίσκεστε στη σκιά ή κοντά σε νερό. Προτιμήστε να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί.
Που να περπατήσετε
Μείνετε στη σκιά: επιλέξτε μια διαδρομή που δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον ήλιο όπως ένα δροσερό φαράγγι ή ένα δάσος.
Περπατήστε κοντά σε νερό όπως ποτάμι, λίμνη ή θάλασσα. Αν βρίσκεστε κοντά σε κάποιο ρυάκι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βουτήξετε το καπέλο σας για να δροσιστείτε.
Ντυθείτε σωστά
Στην ενδοχώρα της Ελλάδας κυριαρχούν πολλές κορυφές άνω των 2.000μ οι οποίες βρίσκονται σε αλπικό τοπίο. Αυτό που θα μας προστατέψει από τις ακτίνες του ήλιου είναι η σωστή επιλογή ρούχων και εξοπλισμού.
Διαλέξτε φωτεινά χρώματα (λευκό, μπεζ, χακί) τα οποία αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.
Φορέστε άνετα και ελαφριά ρούχα, βασική στρώση, με καλή διαπνοή τα οποία θα βοηθήσουν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματος.
Ανοίξτε όλους τους αεραγωγούς που έχουν τα ρούχα σας για να νιώθετε πιο δροσεροί.
Επιλέξτε ρούχα με UPF προστασία.
Καλύψτε το σώμα σας φορώντας μακρύ παντελόνι και μακριμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο για επιπλέον προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.
Βάλτε ένα καπέλο για προστατέψετε το πρόσωπο και τον λαιμό σας από τον ήλιο. Διαλέξτε ένα καπέλο με μεγάλο γείσο για καλή προστασία.
Προστατέψετε το λαιμό σας με μια μπαντάνα ή ένα buff. Για επιπλέον δροσιά μπορείτε να το βουτήξετε στο νερό
Φορέστε τις σωστές κάλτσες, ποτέ μη φοράτε βαμβακερές, επιλέξτε συνθετικές και φροντίστε να είναι στο σωστό μέγεθος.
Ενυδατωθείτε σωστά. Επιλέγοντας έναν ασκό αντί για μπουκάλι είναι πιο εύκολο να έχετε άμεση πρόσβαση στο νερό όποτε το χρειάζεστε.
Προβλήματα υγείας
Η υπερβολική και πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως ηλιακά εγκαύματα, αφυδάτωση, κράμπες από τη ζέστη, ηλίαση ή θερμοπληξία αν δεν προσέξουμε αρκετά.
Ηλιακά εγκαύματα
Παρότι τα ρούχα προστατεύουν αρκετά από τις ακτίνες του ήλιου το αντηλιακό είναι απαραίτητο για να προστατέψει όποιο κομμάτι του δέρματος είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Μην ξεχνάτε να ξαναβάλετε αντηλιακό μετά από 2 περίπου ώρες.
Αφυδάτωση
Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό όταν περπατάτε με υψηλές θερμοκρασίες και να μείνετε σωστά ενυδατωμένοι. Επιπλέον η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, ηλίαση ή θερμοπληξία. Το πόσο νερό χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως θερμοκρασία, ηλικία, ένταση της άσκησης, σωματότυπος, υγρασία, διάρκεια της εξόρμησης και το πόσο ιδρώνετε.
Η γενική σύσταση είναι περίπου μισό λίτρο νερό για κάθε ώρα έντονης άσκησης. Η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει 24 ώρες πριν την εξόρμηση πίνοντας αρκετά υγρά. Καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο μας ταμπλέτες αλμόρα για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της υποναντριαιμίας.
Όμως προσέξτε μην το παρακάνετε με το νερό γιατί σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί οδηγηθείτε σε υπερενυδάτωση ή υπονατριαιμία. Στην υπερενυδάτωση διαταράσσεται η ποσότητα νατρίου στο αίμα μειώνεται με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά τα κύτταρα.
Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας είναι παρόμοια με αυτά της αφυδάτωσης (κόπωση, πονοκέφαλος και ναυτία) κάτι το οποίο μπερδεύει πολλούς με αποτέλεσμα να πίνουν ακόμα περισσότερο νερό. Για να προλάβουμε την υπερενυδάτωση πίνουμε μικρές γουλιές νερού κάθε 15-20 λεπτά και κάθε τόσο πίνουμε ένα ισοτονικό διάλυμα με ηλεκτρολύτες ή τρώμε κάποιο αλμυρό σνακ.
Κράμπες από τη ζέστη
Οι κράμπες λόγω της ζέστης είναι επίπονες και συμβαίνουν ξαφνικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι πολύ καλό σημάδι το οποίο δείχνει πως το έχετε παρακάνει και πρέπει να χαλαρώσετε. Αν και δεν είναι ακριβώς γνωστό τι τις προκαλεί σίγουρα η σωστή ενυδάτωση βοηθάει την αποφυγή τους.
Θερμοπληξία
Κατά τη θερμοπληξία το σώμα μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο στρες στο οποίο υποβάλλεται από τη ζέστη. Συνήθως συμβαίνει μετά από μακρόχρονη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και συνοδεύεται από αφυδάτωση. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι: έντονη εφύδρωση, ζαλάδα, κόπωση, ταχυπαλμία, πονοκέφαλος και ναυτία.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως εσείς ή κάποιος άλλος έχει συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα. Αρχικά ψάχνουμε για ένα σκιερό και δροσερό μέρος και ξαπλώνουμε κάτω για να ξεκουραστούμε αφαιρώντας όλα τα περιττά ρούχα. Ενυδατωνόμαστε πίνοντας νερό κατά προτίμηση με ηλεκτρολύτες. Αν έχουμε επιπλέον νερό ή βρισκόμαστε κοντά σε νερό ρίχνουμε στο κεφάλι και το πρόσωπο.
Για να προλάβουμε την θερμοπληξία παραμένουμε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό, φοράμε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και καπέλο. Ξεκουραζόμαστε στη σκιά και γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας.
Ηλίαση
Ηλίαση παθαίνουμε όταν το σώμα μας υπερθερμανθεί και είναι μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση η οποίο μπορεί να συμβεί ξαφνικά και χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Αν δείτε σε κάποιον συνορειβάτη σας συμπτώματα θερμοπληξίας σε συνδυασμό νοητική σύγχυση τότε μπορεί να έχει πάθει ηλίαση. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα παρακάτω συμπτώματα: δυνατός πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία και εμετός, σύγχυση, άγχος, πυρετός και αποπροσανατολισμός.
Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα τότε το πιο σημαντικό είναι να μειώσετε το γρηγορότερο δυνατόν τη θερμοκρασία. Ξαπλώστε τον στη σκιά, αφαιρέστε τα περιττά ρούχα και βρέξτε τον με νερό. Αν βρίσκεστε κοντά σε νερό προσπαθήστε να τον βάλετε μέσα προσέχοντας να αναπνέει σωστά. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να οδηγηθεί σε υποθερμία, αν το νερό είναι πολύ κρύο. Ενυδατώστε άμεσα προσφέροντας άφθονο νερό και απομακρυνθείτε το γρηγορότερο δυνατόν και καταφύγετε σε ένα νοσοκομείο.
6 προορισμοί για τριήμερες αποδράσεις στην Ελλάδα – Juniors Club