Παγκόσμια έρευνα, η πρώτη τέτοιου μεγέθους, αποκαλύπτει την αντίληψη για τα εμβόλια και την εμπιστοσύνη στην επιστήμη σε 140 χώρες και καταγράφει επίσης την κατάσταση στην Ελλάδα. Η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια σημαίνει ότι η ανθρωπότητα κάνει ένα βήμα προς τα πίσω στην καταπολέμηση των θανατηφόρων ασθενειών αλλά και των λοιμώξεων που μπορούν να προληφθούν, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη σχετικά με τις αντιλήψεις για το θέμα υποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή σε ορισμένες χώρες. Η ανάλυση του Wellcome Trust περιλαμβάνει απαντήσεις από περισσότερους από 140.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει την δυσπιστία κατά των εμβολίων ως μία από τις 10 πρώτες απειλές για την παγκόσμια υγεία. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά για κάποιες χώρες και κάπως ευοίωνα για άλλες. Μερικοί άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλότερου βιοτικού επιπέδου ήταν μεταξύ των λιγότερο σίγουρων για την ασφάλεια των εμβολίων.
Στη Γαλλία, μια χώρα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών που αντιμετωπίζουν τώρα εστίες ιλαράς, ένας στους τρεις διαφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία κατεγράφη και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων διαφωνούν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά, στο 19%, και ότι τα εμβόλια ήταν σημαντικά για τα παιδιά, στο 10%. Στην Ιταλία, το 76% συμφώνησε ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Στη Βόρεια Αμερική και τη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη, λίγο περισσότερο από το 70% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Το ποσοστό ήταν μόλις 59% στη Δυτική Ευρώπη και 50% στην Ανατολική Ευρώπη.
Στην Ουκρανία, η οποία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι (53.218 συνολικά) – μόνο το 50% των ανθρώπων συμφώνησαν ότι τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά. Το ποσοστό αυτό ήταν 46% στη Λευκορωσία, 49% στη Μολδαβία και 62% στη Ρωσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα συμφώνησαν πως τα εμβόλια ήταν ασφαλή. Ο υψηλότερος αριθμός ήταν στη Νότια Ασία, όπου το 95% των ανθρώπων συμφώνησαν, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αφρική, όπου ο αριθμός ήταν 92%. Τι κάνει τους ανθρώπους δύσπιστους; Στην έρευνα, οι άνθρωποι με περισσότερη εμπιστοσύνη σε επιστήμονες, γιατρούς και νοσηλευτές τείνουν να είναι πιο πιθανό να συμφωνούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Αντίθετα, όσοι είχαν αναζητήσει μόνοι πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη, την ιατρική ή την υγεία εμφανίστηκαν λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν.
Η έκθεση Wellcome δεν εξετάζει όλους τους λόγους πίσω από τη χαμηλή εμπιστοσύνη, αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Το Διαδίκτυο ήταν ένας από αυτούς, διαδίδοντας πληροφορίες που δεν βασίζονται σε γεγονότα. Play 00:00 -00:39 MuteSettingsEnterfullscreenPlay
Τι πιστεύουν οι Έλληνες
Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 79% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% απάντησε πως διαφωνεί. Το 15% πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 3% δεν απάντησε.
Στο ερώτημα αν πιστεύετε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, το 85% των Ελλήνων απάντησε ναι. Το 3% όχι και το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 2% δεν εξέφερε άποψη.
Τα εμβόλια είναι σημαντικά για τα παιδιά; – Το 94% των Ελλήνων απάντησε ναι και το 2% όχι. Το 4% ούτε συμφωνεί- ούτε διαφωνεί.
Συνολικά το 98% των Ελλήνων δήλωσε πως τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί.
Για την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μόλις το 10% των Ελλήνων απάντησε πως είναι σε υψηλό επίπεδο και το 61% σε μεσαίο. Το 21% δήλωσε πως είναι χαμηλή η εμπιστοσύνη και το 9% δεν είχε άποψη.