Ζώα

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν πάρετε κατοικίδιο

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο;

Ένα κατοικίδιο μπορεί όντως να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο άνθρωπος δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτής της σχέσης, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα. Να θυμάσαι πως είναι ίσως η μοναδική σχέση στη ζωή σου που εσύ -και μόνο εσύ- θα είσαι λάθος.

Τα χρόνια μου ήμουν φοιτήτρια είχα τουλάχιστον οκτώ συμφοιτητές που εκτός από την ευθύνη της σχολής, του σπιτιού και της ζωής τους γενικότερα, αποφάσισαν ότι τους έλειπε η ευθύνη και η συντροφιά ενός κατοικίδιου. Αν με ρωτάς πόσοι από αυτούς θεωρώ πως ήταν πραγματικά έτοιμοι, θα σου απαντήσω με δισταγμό πως ήταν μόνο οι τρεις.

Οι παρακάτω ερωτήσεις δεν έχουν σκοπό να σε αποτρέψουν από το να αποκτήσεις έναν φίλο, λίγο πιο χνουδωτό από τους άλλους, αλλά να σε βοηθήσουν να επιβεβαιώσεις κατά πόσο είσαι ικανός να ανταπεξέλθεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για έναν ακόμη!

1. Γιατί θέλεις ένα κατοικίδιο;

Ή πιο απλή και συγχρόνως πιο δύσκολη ερώτηση. Για να σε βοηθήσω όμως παραπάνω σε παραπέμπω σε μία άλλη: Θέλεις να αποκτήσεις από τώρα την ευθύνη κάποιου για τα επόμενα 20 περίπου χρόνια; Είναι όντως η κατάλληλη στιγμή για αυτό το βήμα;

2. Έχεις αρκετό χρόνο και χρήματα να επενδύσεις σε αυτή τη σχέση;

Βασικό ερώτημα αν αναλογιστείς πως ένας σκύλος χρειάζεται φαγητό, γιατρούς, εμβόλια και δύο φορές βόλτα ημερησίως όταν εσύ βρίσκεσαι «εκτός» σχεδόν όλη την ημέρα.

3. O χώρος σου έχει τις προδιαγραφές να φιλοξενήσει ένα κατοικίδιο;

Πέρα από το γεγονός ότι πολλοί ενοικιαστές δεν επιτρέπουν τα κατοικίδια, είσαι σίγουρος ότι ο χώρος σου είναι ο κατάλληλος για να είναι άνετο το φιλαράκι σου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο