Θέματα υγείας

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας από παιδιά, μια συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί, καθώς οι περισσότερες χώρες ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε κάποιες αυτό έχει γίνει ήδη. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στο σχολείο, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η γενική οδηγία του ΠΟΥ σε συνεργασία και της UNICEF είναι πως δεν συνιστάται η μάσκα σε παιδιά κάτω από 5 ετών και επιτρέπεται σε παιδιά 6-11 υπό προϋποθέσεις. Τέλος, τα παιδιά άνω των 12 ετών, πρέπει να φορούν μάσκα όπως οι ενήλικες. Αναλυτικότερα: 

Παιδιά 0- 5 ετών

Με βάση διάφορους παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά 5 ετών και κάτω. Συγκεκριμένα: «Δεν θα έπρεπε να φορούν μάσκες τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και κάτω. Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια και το συνολικό συμφέρον του παιδιού και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει σωστά μια μάσκα, με την ελάχιστη βοήθεια.»

«Μπορεί να υπάρχουν τοπικές ανάγκες να φορούν μάσκα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ή συγκεκριμένες ανάγκες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν είναι κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν το παιδί φορά μάσκα, ο γονιός ή άλλος προστάτης θα πρέπει να είναι σε απευθείας οπτική επαφή, για να επιτηρεί την ασφαλή χρήση της μάσκας». 

Παιδιά 6-11 ετών

Για τα παιδιά 6-11 ετών, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση για τη χρήση μάσκας πρέπει να βασίζεται στους εξής παράγοντες:

  • Αν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην περιοχή όπου ζει το παιδί
  • Την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και σωστά μια μάσκα
  • Την πρόσβαση σε μάσκες, όπως και το πλύσιμο και την αντικατάσταση των μασκών σε συγκεκριμένες δομές (όπως σχολεία και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών)
  • Την επαρκή επιτήρηση ενηλίκου και τις οδηγίες προς το παιδί για το πως να φορά, να βγάζει και να φορά με ασφάλεια τη μάσκα
  • Τον πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς ή γιατρούς
  • Τις αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά, όπως τους ηλικιωμένους και εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα

Παιδιά 12+

Ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκα «υπό τους ίδιους όρους με τους ενήλικες, ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί η απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και όταν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην περιοχή».

Τι είδους μάσκα συνιστάται στα παιδιά

  • Τα παιδιά με καλή γενική κατάσταση υγείας μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει επαρκώς το στόμα, τη μύτη και το πιγούνι του παιδιού.
  • Τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. κυστική ίνωση, καρκίνο, ανοσοκαταστολή) πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα.

Η ιατρική μάσκα γενικώς συνιστάται σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

Η χρήση μάσκας από παιδιά με προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τονίζουν πως η μάσκα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές ή αναπηρίες. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και/ή τους παιδιάτρους.

Ειδικά τα παιδιά με σοβαρή νοητική ή αναπνευστική διαταραχή, που δυσκολεύονται να αντέξουν τη μάσκα, δεν πρέπει να τη φορούν.

Τα παιδιά με προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνο, κυστική ίνωση) που εξασθενούν το ανοσοποιητικό πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Πότε συνιστώνται ασπίδες προσώπου

Μερικά παιδιά μπορεί να αδυνατούν να φορέσουν μάσκες εξαιτίας αναπηριών ή σε ειδικά μαθήματα, όπως π.χ. όταν ο δάσκαλος πρέπει να βλέπει το στόμα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία εναλλακτική λύση είναι οι ασπίδες προσώπου. Ωστόσο αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο μάσκες.

Αν ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί από το παιδί ασπίδα προσώπου πρέπει:

  • Να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο
  • Να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι, στα πλάγιά του
  • Να εκτείνεται έως κάτω από το πιγούνι

Εν όσω το παιδί φορά την ασπίδα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να αποφευχθούν ατυχήματα που μπορεί να σπάσουν την ασπίδα, τραυματίζοντας το παιδί.

Τι ισχύει για την άθληση

Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παιχνίδι στον παιδότοπο. Όταν, όμως, διοργανώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα άλλα μέτρα προστασίας:

  • Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τα άλλα παιδιά
  • Περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί
  • Παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών
  • Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όταν βάζουν τη μάσκα

  • Να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα επί 20 δευτερόλεπτα ή να τα σαπουνίζουν επί 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν τις φορέσουν
  • Να μην αγγίζουν ποτέ με τα χέρια τους το πρόσθιο τμήμα τους
  • Να την βγάζουν από τα πλαϊνά λάστιχα
  • Να την αποθηκεύουν σε σακουλάκι ή κουτί, όταν την αφαιρούν
  • Να μην μοιράζονται την μάσκα τους με τους συμμαθητές τους

Διαβάστε επίσης:

Χρήση Μάσκας: Τι κάνουμε και τι ΔΕΝ κάνουμε όταν φοράμε μάσκα!

Νέες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ορθή χρήση της προστατευτικής μάσκας – Δείτε βίντεο

Κορονοϊός: Πώς συμπεριφέρεται στα παιδια; Ποιες ηλικίες νοσούν πιο σοβαρά; Τι κάνουν οι άλλες χώρες σχετικά με το σχολείο;

 Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; – Σήμερα οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο