Όλα τα παιδιά περιμένουν τις οικογενειακές διακοπές πως και πως. Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη τους εποχή κι απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα και το παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα τόσο ιδανική; Οι γονείς ξέρουμε καλά πόσο εύκολα ένα παιδί μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του και τότε το σκηνικό παύει πια να είναι ονειρικό. Τα παιχνίδια στην παραλία που προτείνω εδώ έχουν στόχο να κάνουν τις μέρες μας στη θάλασσα και πάλι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές!
Παιχνίδια στην παραλία
Εκτός από το κολύμπι, τις βουτιές και το χτίσιμο πύργων τι άλλο μπορούμε να παίξουμε στην ακροθαλασσιά; Αυτές είναι 8 διαφορετικές ιδέες για δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση των παιδιών:
1. Τρίλιζα με κοχύλια ή πέτρες
Σε πρώτη φάση εξερευνούμε το μέρος όπου βρισκόμαστε και συλλέγουμε κοχύλια και πέτρες. Θα χρειαστούμε 4 κοχύλια και 4 πέτρες για τον κάθε παίκτη. Σχηματίζουμε την τρίλιζα στην άμμο και το παιχνίδι στρατηγικής ξεκινά.
2. Κρυμμένος θησαυρός
Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες, εκείνη που κρύβει τον θησαυρό κι εκείνη που τον ψάχνει. Κρύβουμε ένα αντικείμενο σε έναν ευρύτερο χώρο γύρω από την ομπρέλα μας και δίνουμε το σύνθημα να ξεκινήσει το παιχνίδι. Βοηθάμε την ομάδα που ψάχνει φωνάζοντας “κρύο – κρύο” όταν είναι μακρυά από την κρυψώνα, ή “ζεστό – ζεστό” όταν πλησιάζει. Μπορεί να χρειαστεί κι ανασκαφή για τον κρυμμένο θησαυρό!
3. Μουσικές πετσέτες
Παίζεται όπως ακριβώς και οι μουσικές καρέκλες! Οι πετσέτες που στρώνουμε στην αμμουδιά θα πρέπει να είναι μία λιγότερη από τον αριθμό των παικτών. Βάζουμε μουσική στο κινητό και χορεύουμε γύρω γύρω. Μόλις η μουσική σταματήσει, ψάχνουμε πετσέτα να κάτσουμε. Βγαίνει εκτός παιχνιδιού όποιος έμεινε όρθιος και συνεχίζουμε έτσι έως ότου μείνει μόνο ένας, ο νικήτης.
4. Ποιος θα γεμίσει πρώτος το κουβαδάκι
Στήνουμε στη σειρά τόσα κουβαδάκια όσα είναι τα παιδιά που θα παίξουν. Τα κουβαδάκια τα στήνουμε σε μια απόσταση από τη θάλασσα, για να υπάρχει κι ένας αγώνας δρόμου που θα κάνει τη διαδικασία πιο απαιτητική αλλά και πιο διασκεδαστική. Κάθε παιδί παίρνει από ένα πλαστικό ποτήρι (ή ποτιστήρι ίδιου μεγέθους) και βάζουμε το χρονόμετρο. Νικητής είναι αυτός που θα γεμίσει πρώτος το κουβαδάκι του με νερό από τη θάλασσα.
5. Ζωγραφική στην άμμο
Ώρα να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στη ζωγραφική. Όχι όμως στο χαρτί με τους μαρκαδόρους. Ο καμβάς σε αυτή την περίπτωση είναι η αμμουδιά και τα μολύβια μας μικρά κλαδάκια ή απλώς τα δάχτυλά μας. Για να προετοιμάσουμε τον “καμβά” μας, ρίχνουμε πρώτα λίγο νερό πάνω στην άμμο και την πατάμε με ένα φτυάρι, για να στρώσει. Οι καλλιτεχνικές μας δημιουργίες ολοκληρώνονται ιδανικά προσθέτοντας στο τέλος κλαδιά, πετρούλες ή ακόμη και φύκια!
6. Αγώνες με νεροπίστολα
Στα καταστήματα παιχνιδιών υπάρχουν σήμερα φοβερά νεροπίστολα, που εγώ προσωπικά πολύ τα ζηλεύω. Εκτός από το κλασικό μπουγέλο που μπορούμε να παίξουμε με αυτά, υπάρχει κι άλλος τρόπος να τα αξιοποιήσουμε. Οι αγώνες σκοποβολής!
Γεμίζουμε τα νεροπίστολα με νερό της θάλασσας και σημαδεύουμε από συγκεκριμένη απόσταση το στόχο μας, μέχρι αυτός να μετακινηθεί. Νικητής είναι αυτός που θα τον μετακινήσει πρώτος. Ο στόχος που θα βάλουμε μπορεί να είναι μια μπάλα ή ένα χάρτινο ποτήρι, στο οποίο θα ρίξουμε λίγη άμμο, για να μην το παίρνει ο αέρας.
7. Θάψιμο στην άμμο
Και ποιός δεν το έχει παίξει όταν ήταν μικρός; Το παιχνίδι απαιτεί τουλάχιστον έναν εθελοντή, αυτόν που θα θάψουμε, ο οποίος είναι συνήθως ο μπαμπάς ή άλλοτε και η μαμά. Σκάβουμε πρώτα έναν μεγάλο λάκκο με τα φτυάρια και τις τσουγκράνες και μετά αρχίζει μεθοδικά το θάψιμο στην άμμο. Μπορούμε να βάλουμε και χρόνο, ώστε να ορίσουμε νικητή εκείνον που θα καταφέρει να θάψει τον άλλον πιο γρήγορα.
8. Κοκορομαχίες
Οι κοκορομαχίες αποτελούν κλασική αξία για βουτιές, δροσιά και πολύ γέλιο! Το παιχνίδι εκτυλίσσεται μέσα στη θάλασσα και ενδείκνυται για μεγαλύτερα παιδιά. Κάθε παιδί ανεβαίνει στους ώμους ενός ενήλικα και ξεκινά η μάχη με τα υπόλοιπα ζευγάρια. Σκοπός είναι να τους ρίξουμε όλους στο νερό και νικητές είναι φυσικά εκείνοι που θα καταφέρουν να μείνουν όρθιοι.
Τέλος, έχουμε πάντα μαζί μας ρακέτες, μπαλάκια waboba που χοροπηδούν στην επιφάνεια του νερού, φρίσμπι, μάσκες για εξερεύνηση βυθού και φυσικά μπάλα. Ειδικά με τη μπάλα τα παιδιά μπορούν να παίξουν πολλά και διάφορα, από ποδόσφαιρο και βόλευ έως μήλα ή απλές πασούλες.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης:
Πως ωφελεί τα παιδιά να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού
Τα κατάλληλα παιχνίδια από 6 έως 10 ετών