Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

Παιδί:12 Συμβουλές για ασφαλή μπάνιο σε πισίνα

Τι κι αν ένα παιδί ξέρει να κολυμπά δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να κινδυνέψει. Μάθε πως θα έχει ένα ασφαλές μπάνιο σε πισίνα.

Τι όμως πρέπει να κάνετε προκειμένου να διασφαλίσετε την προστασία του παιδιού σας στην πισίνα. Δεδομένου ότι ακόμα και ένα παιδί που γνωρίζει πως να κολυμπά μπορεί να κινδυνεύσει. Ποιους κανόνες οφείλουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα, προκειμένου μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να την απολαμβάνουν χωρίς προβλήματα;

Τι κάνω πριν το παιδί μπει στην πισίνα

Κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με συγκεντρωμένο νερό. Να μένει μόνο του κοντά στη πισίνα χωρίς την επίβλεψη ενός ενήλικα που βέβαια θα ξέρει να κολυμπά.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό (μέχρι 5 χρονών) εξυπακούεται ότι ο ενήλικας πρέπει να είναι μαζί με του μέσα στη πισίνα.

Πριν το παιδί μπει να κολυμπήσει ελέγξτε ότι τηρούνται τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας (περίφραξη, παρουσία ειδικού κλπ.). Ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός διάσωσης (σωσίβιο, σκοινί, μακρύ κοντάρι με ένα γάντζο στο τέλος κλπ.). Απομακρύνετε από την κοντινή περιοχή οποιοδήποτε έπιπλο (καρέκλες, τραπέζια κ.λ.π.) στο οποίο το παιδί μπορεί να ανέβει και να πέσει στο νερό. Εννοείται πως απαγορεύεται να υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην πισίνα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τι να προσέξω όταν είναι κοντά στην πισίνα

Όταν είναι κοντά στην πισίνα και δεν ξέρει μπάνιο, φροντίστε να φοράει πάντα τα μπρατσάκια του. Μην βασίζεστε σε μπρατσάκια, γιλέκα ή σχεδίες για την προστασία του παιδιού κι ως υποκατάστατο για την συνεχή επίβλεψη. Αφού ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μια πολύ μικρή πισίνα με ελάχιστο νερό.

Φροντίστε να μην παίρνετε τα μάτια σας από το παιδί όταν βρίσκεται στη πισίνα και να μην αποσπάστε π.χ. από το κινητό.

Μην αφήνετε τα παιδιά να μασούν τσίχλα καθώς κολυμπούν. Μπορεί να πνιγούν.

Μην αφήνετε κανένα να κάνει βουτιές στη πισίνα εάν δεν έχετε ελέγξει το βάθος της, γιατί συνήθως είναι πολύ ρηχές και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ποδήλατο γύρω από τη πισίνα. Επίσης, μην τα αφήνετε να τρέχουν γύρω από τη πισίνα γιατί εύκολα μπορεί κάποιο να γλιστρήσει και να πέσει.

Μετά το μπάνιο τί κάνω;

Μετά το μπάνιο βγάλτε όλα τα επιπλέοντα αντικείμενα, όπως παιχνίδια και φουσκωτά, από το νερό. Αν η πισίνα είναι φουσκωτή τότε μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να την αδειάζετε και να την ξεφουσκώνετε.

Μάθετε να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει από πνιγμό. Κυρίως μάθετε στο παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία και γενικότερα να μην φοβάται το νερό. Ωστε να μπορεί να χειριστεί ότι του συμβεί κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. εφόσον μία από τις κύριες αιτίες πνιγμού είναι και ο πανικός.

Πριν μπει στην πισίνα το παιδί, θα πρέπει να έχει πάει στην τουαλέτα και να έχει κάνει ντους. Απαγορεύεται η χρήση αντηλιακού και οποιασδήποτε άλλης κρέμας πριν από την είσοδο στην πισίνα.

Φαγητό και κολύμπι

Εννοείται πως δεν πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν μπει στο νερό. Γιατί όταν το στομάχι είναι γεμάτο, ασκείται πίεση στο διάφραγμα και η αναπνοή δεν λειτουργεί σωστά. Βέβαια πρέπει να αποφεύγεται και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το να πηγαίνει το παιδί στην πισίνα νηστικό, γιατί μπορεί να ζαλιστεί. Ένα ελαφρύ σνακ περίπου 30 λεπτά πριν την είσοδο στο νερό είναι ιδανικό.

Όσον αφορά στον χρόνο παραμονής μέσα στο νερό, καλό είναι να μην υπερβαίνει τη μία συνεχόμενη ώρα, γιατί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.

H ποσότητα του χλωρίου που ρίχνουν στην πισίνα δεν είναι ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών, ούτε να βλάψει την υγεία τους γενικότερα. Αντίθετα, την προστατεύει από τα μικρόβια. Ωστόσο αν παρατηρήσετε μια μικρή ξήρανση του δέρματος, εφαρμόστε κάποια ενυδατική κρέμα. Καλή διασκέδαση!

πηγη

7 βασικές ανάγκες του εσωτερικού παιδιού – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο