Διατροφή Προτεινόμενο

Παιδική & Εφηβική Παχυσαρκία: Πώς συνδέεται το φαγητό με τα συναισθήματά των παιδιών;

Dr Δημήτριος Κουτρούμπας , Βsc Φυσιοπαθητικός/Φυσιοθεραπευτής – Nottingham University UK, Bsc Κλινικός Διατροφολόγος – Keiser University USA, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: dimkphysiotherapist@yahoo.gr

Είναι οξύμωρο στις μέρες μας με τον καταιγισμό πληροφοριών που υπάρχουν παντού, να είναι ελλιπής η εκπαίδευση για τη διατροφή των παιδιών, τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και στο εκπαιδευτικό, με ισχυρότερη δικαιολογία την έλλειψη χρόνου.

Που οφείλεται η παιδική παχυσαρκία;

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας (κοιλιακό λίπος) είναι πλέον στη χώρα μας πολύ έντονο με ανησυχητικές διαστάσεις.

Όταν η ενέργεια που λαμβάνεται από την τροφή είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνεται για τις ανάγκες του οργανισμού, αλλά και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα του παιδιού είναι μικρή, τότε αποθηκεύεται με τη μορφή σωματικού λίπους.
Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις παχυσαρκίας που οφείλονται σε θέματα υγείας όπως ενδοκρινικά ή γενετικά αίτια, τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, κακής ποιότητας και δεν ασκούνται.

Πώς συνδέεται το φαγητό με τα συναισθήματά των παιδιών;

Ένα από τα βασικά λάθη των γονέων είναι οι τακτικές του τύπου επιβράβευσης ή τιμωρίας, όπου δημιουργούν έντονα συναισθήματα στα παιδιά, τα οποία τα συνδέουν με το φαγητό.

π.χ. “Φάε όλο το φαγητό σου και μετά θα σου δώσω γλυκό”, “Μην κάνεις φασαρία γιατί δεν έχει σοκολάτα”, “Αν διαβάσεις θα παραγγέλλουμε” κ.α.

Το παιδί πρέπει να τρέφεται σωστά και υγιεινά για το αίσθημα της πείνας καθώς και τη θεμελίωση της υγείας του. Έτσι δε θα συνδέει το φαγητό με διάφορα συναισθήματα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι επαίνου ή επιβράβευσης, π.χ. “Θα πάμε μια βόλτα”, “Θα πάμε σινεμά”, “Θα παίξουμε μαζί” κ.α.

Ποια είναι η ευθύνη των γονέων;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση της παιδικής
παχυσαρκίας προϋποθέτει την κατανόηση των παραγόντων που συμμετέχουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ο τρόπος ζωής, η διατροφική τάξη και ισορροπία, η ποιότητα τροφών, ο έλεγχος υγείας όπως π.χ. ορμονών, σακχάρου, η σωματική άσκηση κλπ

Να κατανοήσουν οι γονείς, το βαθμό κινδύνου που δημιουργούν οι κακές διατροφικές συνήθειες και οι συνθήκες μη φυσικής δραστηριότητας του παιδιού. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση και σωστή ενημέρωση της οικογένειας, σε συνεργασία πολλών ειδικών όπως: παιδίατρος, διατροφολόγος – παιδοδιατροφολόγος, ψυχολόγος κλπ.

Το άρθρο του Δημήτρη Κουτρούμπα, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου, “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Βιταμίνη D: Απαραίτητη για τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό και τα αυτοάνοσα νοσήματα! Προστατεύει από τον κορονοϊό!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο