Η αρχή κάθε νέου έτους σηματοδοτεί και τη διάθεση μίας ολοκαίνουργιας αρχής στις ζωές όλων μας. Ένα ταξίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για ξεκινήσει αυτή η νέα αρχή, λοιπόν, και ακόμα κι αν δεν έχετε προγραμματίσει κάτι αρκετό καιρό πριν, υπάρχει πάντα ο χρόνος να οργανώσετε μία σύντομη απόδραση σε κάποιον προορισμό κοντά στην Αθήνα.
Οι ημέρες της Πρωτοχρονιάς αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για μία τέτοια εξόρμηση είτε θέλετε να κατευθυνθείτε προς την Πελοπόννησο είτε θέλετε να πάτε προς τους καταπράσινους Δελφούς, τον μυθικό τόπο των αρχαίων χρόνων που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να συγκινεί με την ενέργεια του. Όσοι, από την άλλη, θέλουν να οδηγήσουν προς την άλλη κατεύθυνση η κοντινή Παύλιανη είναι πάντα εκεί, με ένα θεαματικό ψυχαγωγικό πάρκο ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά ή απλά για τους μεγάλους που δεν απέβαλαν ποτέ την έννοια του παιχνιδιού από τις καρδιές τους.
*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Δελφοί
Πολύ λιγότερο κοσμοπολίτικοι από τους άλλους, δημοφιλείς προορισμούς του Παρνασσού, όπως για παράδειγμα η «βασίλισσα» Αράχωβα και η καταπράσινη Αγόριανη, οι ιστορικοί Δελφοί παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ελλάδα.
Η πόλη που για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το κέντρο ολόκληρου του κόσμου, εξακολουθεί να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να δουν από κοντά αυτό το μυθικό μέρος και να θαυμάσουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και το μαντείο όπου η Πυθία έδινε τους περίφημους χρησμούς της. Μάλιστα, τα αρχαία χρόνια η φήμη του μαντείου ξεπερνούσε τον ελληνικό χώρο και έφτανε μάλιστα μέχρι τη Συρία και την Αρμενία. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι του αρχαιολογικού χώρου θα συναντήσετε τους θησαυρούς άλλων πόλεων – κρατών όπως αυτόν των Αθηναίων, τον εντυπωσιακό ναό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, λίγο πιο πάνω το θέατρο και στο τέλος της διαδρομής το στάδιο.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε, από την απέναντι πλευρά, τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας και το Γυμνάσιο και φυσικά το μουσείο. Εδώ σε ξεχωριστές ενότητες θα δείτε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ., πριν από την ίδρυση του Ιερού δηλαδή, έως και την ύστερη αρχαιότητα.
Πολύ όμορφος είναι και ο μικρός οικισμός με τα γραφικά στενά και την όμορφη θέα που φτάνει μέχρι την Ιτέα και το Γαλαξίδι και θα αράξετε σε ένα από τα καφέ ή τα ταβερνάκια και θα εισπνεύσετε τον καθαρό αέρα ενός πραγματικά μυθικού τόπου, που έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του αρχαίου ελλαδικού χώρου.
Βυτίνα
Ένας κουκλίστικος, ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, πάνω στο όρος Μαίναλο, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και των δημόσιων κτηρίων, για τη μεγάλη κεντρική πλατεία – εκεί όπου συμβαίνουν όλα – και για το πανέμορφο, πυκνό δάσος που τον περιβάλλει. Η Βυτίνα είναι ένας αδιαμφισβήτητα must φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός, ένας βουνίσιος τόπος που θα σας πλημμυρίσει ζεστασιά και θαλπωρή μαζί με μία χαλαρωτική απόδραση ανάμεσα σε αμέτρητα πεύκα, έλατα και καστανιές.
Το χωριό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια με τον ιστορικό Παυσανία να αναφέρεται το 174 π.Χ. σε μία πόλη με την ονομασία Μεθύδριο, στα ερείπια της οποίας πιστεύεται πως χτίστηκε περίπου 4 αιώνες αργότερα η Βυτίνα. Ο οικισμός δεν έχει περισσότερους από 650 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και μετά σφύζει από ζωή. Τα τζάκια ανάβουν και τα εστιατόρια γεμίζουν ταξιδιώτες που ανυπομονούν να δοκιμάσουν τα καλύτερα τοπικά προϊόντα (το κρέας έχει σίγουρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο), αφού πρώτα έχουν απολαύσει μία μεγάλη βόλτα σε συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε ένα από τα ωραιότερα δάση της Πελοποννήσου.
Όμως, στη Βυτίνα όλες οι βόλτες αρχίζουν πάντα από την κεντρική πλατεία του χωριού, με μία ζεστή κούπα καφέ σε ένα από τα πολλά καφέ που βγάζουν τραπεζάκια έξω, κάτω από καυτές θερμάστρες. Ή για να χαζέψετε τα παραδοσιακά εδέσματα που πωλούνται στα δεκάδες καταστήματα της περιοχής. Το σίγουρο είναι πως δεν θα φύγετε από εδώ χωρίς να έχετε πρώτα προμηθευτεί το εκλεκτό μέλι της Βυτίνας ή κάποιο από τα νόστιμα τυριά που παράγονται στην ορεινή Αρκαδία. Και, βέβαια, τις πεντανόστιμες, χειροποίητες χυλοπίτες που θα δοκιμάσετε έτσι κι αλλιώς σε εστιατόρια του χωριού.
Θα επισκεφθείτε σίγουρα τον Ιερό Ναού του Αγίου Τρύφωνα, ακριβώς πάνω στην πλατεία, και την Ιερά Μονή Κερνίτσας, στον δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό χωριό Νυμφασιά. Επίσης, το Λαογραφικό Μουσείο της Βυτίνας, μία αληθινή ηθογραφική αποκάλυψη για το παρελθόν του οικισμού, όπως και τον μαγευτικό, εμβληματικό πλέον, Δρόμο της Αγάπης, τον οποίο αρκετοί αποκαλούν «Ζάππειο» της Αρκαδίας, καθώς εκεί, τον περασμένο αιώνα, γνωρίζονταν οι νέοι της περιοχής, ερωτεύονταν και αποφάσισαν να περάσουν μαζί την υπόλοιπη ζωή τους.
Ορεινή Κορινθία – Λίμνη Δόξα
Ένας τόπος γνωστός μέσα από τις ιστορίες της ελληνικής μυθολογία, μέσα στα καταπράσινα βουνά της ορεινής Κορινθιάς, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη γόνιμη κοιλάδα του Φενεού και τη λίμνη Στυμφαλία.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίζονται σε τρεις συνοικίες: την κάτω, τη μεσαία και την άνω, τρεις ξεχωριστές «γειτονιές» σκαρφαλωμένες στις πλαγιές του όρους Ζήρεια που, βεβαίως, περπατιούνται εύκολα μέσα από απολαυστικές φιδίσιες διαδρομές πάνω στο βουνό, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο συναρπαστικές τις πιο ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.
Στα Τρίκαλα Κορινθίας θα έρθετε σίγουρα για μπόλικες βαθιές εισπνοές καθαρού, βουνίσιου αέρα. Για μεγάλα ολάνθιστα μονοπάτια που οδηγούν σε απομακρυσμένα σημεία με θέα που κόβει την ανάσα. Για τους ξενώνες με τζάκι, που μοσχοβολούνζεστασιά και θαλπωρή. Για τη λίμνη Δόξα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, την πιο ωραία τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα, σε ένα φυσικό τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς.
Κάντε μία πρώτη στάση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, για να έρθετε σε επαφή με πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, αρκετά από τα οποία είναι διαδραστικά και ιδιαίτερα διασκεδαστικά ειδικά εάν επισκέπτεστε τον χώρο με μικρά παιδιά. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το «έξυπνο» έκθεμα της βροχής, ένα installation με τρεχούμενο νερό πάνω σε αληθινά βράχια, το οποίο παρουσιάζει το φαινόμενο διάβρωσης του εδάφους από το νερό της βροχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της ιδιαίτερης μορφολογίας των βράχων.
Περίπου 10 χιλιόμετρα από τον οικισμό Γκούρα, το εμβληματικό ορεινό χωριό της Κορινθίας με τη φανταστική κεντρική πλατεία, απλώνεται η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα στους πρόποδες του όρους Πεντέλεια και του όρους Χελμός. Αξίζει να αφιερώσετε ένα ολόκληρο πρωινό για να περπατήσετε στις όχθες της και για να θαυμάστε τα κρυφά μυστικής της καταπράσινης φύσης που την περιτριγυρίζει. Πλάι στη λίμνη το μικρό, πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου δημιουργεί ένα σκηνικό κατανυκτικό, ιδίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν η λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, είναι στην ωραιότερη, πιο γοητευτική στιγμή της.
Κι εάν έχετε διάθεση και αντοχές για περπάτημα ανηφορίστε προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού, που παλαιότερα βρισκόταν αρκετά χαμηλότερα, ακριβώς στο σημείο όπου θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, αλλά από τον 17ο αιώνα ατενίζει το νερό από ψηλά. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική, με όλο το μεγαλείο της λίμνης Δόξα να απλώνεται μπροστά σας. Εάν πετύχετε τη μονή ανοικτή, αξίζει να επισκεφθείτε και το εσωτερικό της με τα ξύλινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μπαλκόνι του τελευταίου πατώματος, απ’ όπου η θέα προς τη λίμνη είναι καθηλωτική.
Παύλιανη
Το πιο γνωστό χωριό του μυθικού όρους Οίτη, η Παύλιανη, βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1040 μέτρων, μέσα σε ένα καταπληκτικό, πυκνό δάσος καλυμμένο με ψηλά έλατα. Θα χρειαστείτε περίπου δυόμιση ώρα από την Αθήνα για να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας, αλλά η διαδρομή είναι τόσο όμορφη που αξίζει κάθε λεπτό που θα ξοδέψετε μέσα στο αυτοκίνητο.
Βεβαίως, σχεδόν όλοι έρχονται εδώ για το περίφημο πάρκο αναψυχής που υπάρχει στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια. Το πάρκο εκτείνεται στις πηγές του ποταμού Ασωπού -στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης- αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα μικρά παιδιά που θα το λατρέψουν.
Ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, με τα χρώματα και τις σκιές των αιωνόβιων δένδρων να καθρεφτίζονται στα νερά του Ασωπού και τους μικρούς καταρράκτες να εντυπωσιάζουν, οι επισκέπτες έρχονται «τετ α τετ» με μικρές και μεγάλες εκπλήξεις, που μετατρέπουν το περπάτημα σε περιπέτεια, και κάνουν το χρόνο να περνάει γρήγορα κ’ ευχάριστα μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Η κεντρική πύλη του Πάρκου βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Παύλιανη, που ουσιαστικά αποτελούν τις δύο συνοικίες του χωριού -στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης- μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Κατηφορίζοντας προς το κεντρικό μονοπάτι, μια πρώτη «γεύση» για το τι θα ακολουθήσει σας δίνει η κρεμαστή γέφυρα «Μουσικώνει», που θυμίζει πλήκτρα πιάνου, και σας υποδέχεται μετά μουσικής. Στην απέναντι όχθη του Ασωπού λειτουργεί το Μουσείο Υδροκίνησης, που αποτελείται από τρία πέτρινα κεραμοσκεπή κτίσματα, τα οποία στεγάζουν χώρους παραδοσιακών τεχνών. Το Νεροπρίονο, το Μαντάνι, Νερόμυλο και Νεροτριβή (Τρίστιλα), που όλα τους παλαιότερα «δούλευαν» με τη δύναμη του νερού.
Εδώ θα περάσετε ημέρες γεμάτες παιχνίδι, ξενοιασιά και, κυρίως, ημέρες που σάς φέρουν σε μία αληθινή, πολύ βαθιά επαφή με τη φύση, αφού όλες οι δραστηριότητες του πάρκου αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό. Στο να φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά με το φυσικό τοπίο και να κάνουν τα παιδιά να ενδιαφερθούν πραγματικά για το περιβάλλον, τον εθελοντισμό, την κοινωνική προσφορά και τη δημιουργία.
Αν μη τι άλλο μία Πρωτοχρονιά στην Παύλιανη δεν έχει μόνο χαρακτήρα ψυχαγωγίας και μίας συνηθισμένης απόδρασης, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε επιμορφωτικό ταξίδι που θα προσφέρει πολλά σε σας και τα παιδιά σας.
Πάμε χωριό: Σαμαρίνα, το γραφικό Βλαχοχώρι σκαρφαλωμένο στις πιο απόκρημνες πλαγιές του Σμόλικα
Πάμε χωριό: Άγιος Γερμανός, ένα εκπληκτικό χωριό στην «άκρη» της Ελλάδας