Travel / Αξιοθέατα

Πάμε παραλία: Το διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου!

Πρέπει ίσως να την ορίσει κανείς σαν μια από τις πέντε ή έξι πιο φωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας, παρά να την περιγράψει σαν την ωραιότερη παραλία της Ζακύνθου. Προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, δίνει αμέσως την έννοια του μεγέθους και της τελειότητας. Φτιαγμένη από εκατομμύρια μικρά βοτσαλα και αγκαλιασμένη από τις γαλάζιες αποχρώσεις της θάλασσας που χάνονται στον ορίζοντα, μοιάζει απλά μοναδική και το ναυάγιο σαν να το έχει βάλει εκεί το χέρι ενός καλλιτέχνη.

Φτάνοντας με το καΐκι, οι πανύψηλοι κατακόρυφοι βράχοι μοιάζει σαν να θέλουν να την κρύψουν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να χαρίσουν μετά εντελώς ξαφνικά μια εξαιρετική ματιά σε όλο τον κόλπο. Συχνά το νερό γύρω από το Ναυάγιο χρωματίζεται με ένα μπλε ελεκτρίκ, εξ αιτίας των πολυάριθμων θειούχων πηγών μέσα στις σπηλιές που αγκαλιάζουν την παραλία, και που ελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες θειάφι όταν έχει άνωση, δίνοντας την ευκαιρία για υπέροχες φωτογραφίες.

*Mη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Για να επισκεφθείτε την παραλία, εκτός από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές του νησιού, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε την καθημερινή υπηρεσία ταξί-βάρκα που προσφέρουν τοπικά σκάφη από τον κοντινό όρμο Πόρτο Βρώμη ή από τον Άγιο Νικόλαο. Συμβουλεύουμε πάντως όλους να επισκεφθούν το Ναυάγιο το πρωΐ, γιατί τις απογευματινές ώρες συχνά έχει φουσκοθαλασσιά και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα στην επιστροφή.

Τέλος, δεν είναι δυνατόν να φύγετε από το νησί χωρίς να δείτε τη θέα από το ακρωτήρι που βρίσκεται πάνω από την παραλία αυτή. Στα μισά του δρόμου ανάμεσα στα ορεινά χωριά Βολίμες και Αναφωνήτρια υπάρχει ένας ασφαλτόδρομος που οδηγεί σ’ ένα ευρύχωρο χώρο στάθμευσης.  Μετά, πρέπει να κατεβείτε μερικά σκαλοπάτια για να φτάσετε σε ένα μπαλκόνι κρεμασμένο στο κενό, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την παραλία.

Ναυάγιο: Πώς πήρε το όνομά της η διάσημη παραλία

Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο ατύχημα του εμπορικού πλοίου «Παναγιώτης», που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982. Τι ακριβώς συνέβη; Το πλοίο ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη και μετέφερε λαθραία τσιγάρα τα οποία παραλάμβανε από λιμάνια της Τουρκίας, Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια μέσω μικρών πλοιάριων μεταφέρονταν στην Ιταλία. Στο συμβάν της 30ης Σεπτεμβρίου το πλοίο ήταν γεμάτο παράνομο φορτίο με κούτες αφορολόγητων τσιγάρων. Έφταναν σε αριθμό τα 1895 στο σύνολο, με καπετάνιο και πλήρωμα Κεφαλλονίτες και δύο Ιταλούς λαθρέμπορους.

Πώς συνέβη το ατύχημα; Προκλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και χαλασμένης μηχανής όταν το πλοίο βγήκε εκτός πορείας και ακυβέρνητο κατέληξε στα βράχια της Ζακύνθου. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή το ναυάγιο προκλήθηκε εκ των έσω όταν ο καπετάνιος με το πλήρωμα αποφάσισαν να κλειδώσουν σε μια καμπίνα τους Ιταλούς λαθρέμπορους. Σκοπός ήταν να μεταπουλήσουν και να επωφεληθούν οι ίδιοι το εμπόρευμα. Οδήγησαν το πλοίο στον όρμο του Σπυριλή όπως λέγεται και περίμεναν εκεί. Ωστόσο εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν προσάραξαν στα αβαθή του όρμου.

Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια όταν αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μερικές κούτες τσιγάρα μήπως και… ξεκολλήσουν το πλοίο. Οι κούτες οι οποίες ήταν ειδικά τυλιγμένες ώστε να μην βραχούν τα τσιγάρα ακόμα και αν από ατύχημα πέσουν στη θάλασσα άρχισαν φυσικά να διασκορπίζονται και να ξεβράζονται στις γύρω περιοχές. Καπετάνιος και πλήρωμα απελευθέρωσαν τους Ιταλούς, έφυγαν από το πλοίο και σκαρφαλώντας στα βράχια μετά από ώρες έφτασαν στη Ζάκυνθο.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή κυρίως στους ντόπιους. Ακολούθησε κανονικό πλιάτσικο με τους κατοίκους από τη μια να μαζεύουν τα τσιγάρα από τη θάλασσα και να τα κρύβουν και από την άλλη να εισβάλλουν στο πλοίο και να το αδειάζουν. Πλήρωμα και καπετάνιος συνελήφθησαν και δικάστηκαν ενώ οι Ιταλοί απελάθηκαν. Τελικά οι Αρχές βρήκαν στα σπίτια τα τσιγάρα που είχαν μαζέψει οι κάτοικοι και τα έστειλαν στο Τελωνείο.

Το πολυφωτογραφημένο καράβι στην παραλία

Σήμερα η παραλία αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Ελλάδας. Με τον καιρό η θάλασσα «έσπρωχνε» το καράβι στη στεριά αποκόβοντάς το και το μετέτρεψε σε πραγματικό αξιοθέατο του νησιού. Το σημείο που έγινε το ναυάγιο ήταν αρχικά γνωστό στους ψαράδες του νησιού. Μετά το συμβάν, όμως, έγινε ακόμη πιο γνωστό και εκτιμήθηκε η ομορφιά του προσελκύοντας με τα χρόνια εκατοντάδες τουρίστες που ήθελαν να κάνουν μπάνιο στην ξακουστή παραλία πλέον.

Σήμερα μένουν μόνο κομμάτια από το κουφάρι του πλοίου. Καραβάκια φέρνουν τους τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται και πτώσεις base Jumping για τους λάτρεις των extreme sports και του φυσικού τοπίου. Το σίγουρο είναι πως η παραλία αποτελεί ούτως ή άλλως ένα διαμάντι στο Ιόνιο λόγω της καθαρότητας των νερών της και του σημείου στο οποίο βρίσκεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάμε παραλία: Το Κάθισμα στην Λευκάδα!

 

Παιχνίδια στην θάλασσα: Τα 8 καλύτερα extreme sports για το καλοκαίρι!

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο