Η μανία ορισμένων ανθρώπων με τα κοινωνικά δίκτυα και η απεγνωσμένη τους προσπάθεια να κάνουν αναρτήσεις που συγκεντρώνουν πολλά Like και τους καθιστούν δημοφιλείς ξεπερνά πολλές φορές τα όρια και δεν θα ήταν παράτολμο να πούμε ότι χρήζουν και ιατρικής παρακολούθησης.
Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες στο Facebook, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια των χρηστών του οι οποίοι αναπαρήγαγαν το γεγονός σε μια προσπάθεια να καταδικάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε τι εννοούμε.
Ένας Αλγερινός κρέμασε το παιδί του από το παράθυρο ενός διαμερίσματος του 15ου ορόφου με σκοπό να βγάλει μία φωτογραφία, να την ανεβάσει στο διαδίκτυο και να… συγκεντρώσει πάνω από 1.000 likes. Μάλιστα την εν λόγω ανάρτηση τη συνόδευσε και από ένα σχετικό βίντεο όπου ζητούσε την συνδρομή των χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου θέτοντάς τους το δίλημμα «Κάντε 1.000 likes, ή θα τον αφήσω να πέσει»!
Αμέσως η σχετική ανάρτηση πήρε γρήγορα διαστάσεις και όλοι έσπευσαν να του κάνουν τα Like για να μην πραγματοποιήσει την τρέλα που ήταν διατεθιμένος να κάνει με κίνδυνο την ζωή του παιδιού.
Εκτός όμως από τα Like οι χρήστες κινητοποιήθηκαν και έκαναν αναφορά στο Facebook ώστε να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά αυτός ο πατέρας που ήταν πρόθυμος να θυσιάσει το ίδιο του το παιδί για να κερδίσει Like σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πράγματι, οι Αρχές τον εντόπισαν στην πόλη Bab Ezzouar και τον οδήγησαν στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο και κακοποίησης παιδιού. Ο πατέρας δεν δίστασε να προβάλλει το αίτημά του για τη συγκέντρωση 1.00 Like ούτε μπροστά στους δικαστές που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι όλη αυτή η παρ΄όλιγο επικίνδυνα συμπεριφορά είχε ως κίνητρό της ο πατέρας να γίνει δημοφιλής στο Facebook. Ο άνδρας καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση.
Πολλοί από τους χρήστες του Facebook δήλωσαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι «πατέρας αλλά τρομοκράτης», ενώ ο ακτιβιστής των δικαιωμάτων Αλί Μπεν Τζέντου είπε : «Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί με τον πιο σοβαρό τρόπο».
Αντίστοιχα, ένας χρήστης είπε: «Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι φαίνεται ότι ο πατέρας κρατά τον γιο του με το αριστερό του χέρι, ενώ χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για να τραβήξει τη φωτογραφία, γεγονός που δείχνει ότι η φωτογραφία είναι πιο σημαντική από το να κρατηθεί σωστά το παιδί ώστε να μην πέσει από κάποια αστάθεια ή απροσεξία”.
Ο ψυχολόγος Δρ Noura Rahmani δήλωσε στο The New Arab ότι οι ενέργειες δεν θα μπορούσαν και δεν έπρεπε να γίνουν ανεκτές στην Αλγερία, προσθέτοντας ότι ο πατέρας μπορεί να μην γνώριζε ότι διαπράττει έγκλημα.