Τον κίνδυνο η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των αλιευμάτων, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, επισημαίνουν έξι κορυφαίοι επιστήμονες. Μιλώντας στη Realnews, απευθύνουν προειδοποίηση στους κατοίκους της Αττικής “να μην καταναλώνουν ψάρια και οστρακοειδή έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι”, οι οποίοι θα πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Πατρινός καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας, τονίζει ότι οι ρυπογόνες ουσίες συσσωρεύονται στους οργανισμούς που ήρθαν σε επαφή, όπως τα ψάρια, και σε αυτή την περίπτωση οι μελέτες δείχνουν ότι τέτοιου είδους υδρογονάνθρακες μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσω της διατροφής. “Η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη τοξικότητας, ακόμα και την εκδήλωση καρκίνου”, σημειώνει ο κ. Κουρέτας και αναφέρεται στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί άμεσα από τους αρμόδιους φορείς το σύνολο των ουσιών που διέρρευσαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Όπως λέει, μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ουσίες που διέρρευσαν από το ναυάγιο του πλοίου είναι πετρελαιοειδή ή λάδια ή και τα δυο. “Στην πρώτη περίπτωση, οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι βλαπτικές μεν αλλά αντιμετωπίσιμες σε μικρότερο χρονικό διάστημα, καθώς τα πετρελαιοειδή έχουν την τάση να εξατμίζονται σχετικά γρήγορα. Στην περίπτωση, όμως, που διέρρευσαν λάδια, οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες”.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο καθηγητής Τοξικολογίας, εκτός από τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν άμεσα στα θαλάσσια είδη της πληγείσας περιοχής, οι διεθνείς κανόνες επιτάσσουν ιατρικούς ελέγχους και στους κατοίκους. “Πρέπει να πάρουμε δείγμα αίματος από 100 έως 200 ανθρώπους που ζουν κοντά στο σημείο της θαλάσσιας ρύπανσης για να διαπιστώσουμε σε ποιες ουσίες έχουν εκτεθεί. Η χώρα μας διαθέτει τα κατάλληλα εργαστήρια. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με προχειρότητες. Μέχρι τότε οι αλιείς δε θα πρέπει να ψαρεύουν στην ευρύτερη περιοχή”, επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.