Επιστημονικά Νέα

Περσείδες: Το βράδυ της Κυριακής η καλοκαιρινή βροχή από πεφταστέρια

Τα πιο διάσημα πεφταστέρια της χρονιάς, οι Περσείδες, εμφανίζονται και φέτος, χαρίζοντας νύχτες μαγικές, καθώς η Γη θα περνά από τα απομεινάρια που άφησε πίσω του ένας κομήτης. Γύρω στα 60-70 μετέωρα θα πέφτουν ανά ώρα φέτος. Το φαινόμενο, που ήδη ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, θα είναι ιδιαίτερα έντονο το βράδυ μεταξύ 11 και 12 Αυγούστου, αλλά και το βράδυ μεταξύ 12 και 13 Αυγούστου.

Στρέψτε το κεφάλι σας στον ουρανό και απολαύστε μια βροχή από πεφταστέρια

Αν και η φετινή πυκνότητα πτώσης των Περσείδων θα είναι χαμηλότερη από άλλες χρονιές, εντούτοις, ο σκοτεινός ουρανός λόγω της δύσης του φεγγαριού ενωρίς θα επιτρέψει μια καλή παρατήρηση του φαινομένου. Η παρατήρηση είναι καλύτερη μετά τα μεσάνυχτα σε βορειοανατολική κατεύθυνση και με γυμνό οφθαλμό και από χώρο ανοικτό και σκοτεινό, μακριά από τα φώτα της πόλης, στην παραλία ή στο βουνό. Τα μετέωρα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, ενώ παράλληλα το βράδυ είναι ορατοί και άλλοι πλανήτες, όπως ο Αρης και ο Κρόνος, ενώ η Αφροδίτη και ο Δίας θα δύουν πριν την έξαρση του φαινομένου των Περσείδων.

Τι γράφει ο Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος,  Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, για αυτή την καλοκαιρινή βροχή πεφταστεριών

Στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου, όταν οι περισσότεροι από μάς βρίσκονται στο μέρος όπου περνάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε εύκολα ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει απλόχερα ο νυχτερινός ουρανός.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο την περίοδο αυτή με την μέγιστη έξαρσή της τις πρωινές ώρες της 13ης Αυγούστου όταν το θέαμα υπόσχεται να είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση 75-150 μετεώρων κάθε ώρα. Η βροχή αυτή ονομάζεται «Βροχή των Περσίδων» επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, κοντά στο άστρο ήτα Περσέα, και οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ.

Στην περίπτωση της Βροχής των Περσείδων συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη μας περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη μας τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι».

Έτσι από την εξοχή των καλοκαιρινών σας διακοπών, κάθε Αύγουστο, μη ξεχνάτε να κοιτάζετε που και που τον έναστρο ουρανό, όταν μετά την νυχτερινή σας έξοδο,ξαπλωμένοι στην παραλία ή στην αναπαυτική ξαπλώστρα του κήπου σας, ο ουρανός θα σας ανταμείψει με το υπέροχο θέαμα των λαμπερών του άστρων και τις αναλαμπές των δεκάδων διαττόντων που θα τον διασχίζουν από την μια του άκρη στην άλλη. Και παρ’ όλο που η σύγχρονη γνώση δεν μας το επιτρέπει, εν τούτοις όταν δείτε την λαμπερή γραμμή που αφήνει πίσω του κάποιο «πεφταστέρι», μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε την άποψη που εκφράζει ο λαός μας, και κάντε μιαν ευχή! Δεν έχετε άλλωστε να χάσετε και τίποτα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο