Εγκυμοσύνη

Ποιος είναι ο ρόλος της μαίας κατά την διάρκεια του τοκετού;

Στη διάρκεια του τοκετού έχεις δίπλα σου έναν πιστό φύλακα, συνοδοιπόρο και οδηγό στις δυσκολίες, στους πόνους, στις συστολές σου… Eίναι εκεί ένα πρόσωπο που, κοιτάζοντάς το, ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά –γιατί είναι η Μαία σου εκεί! Για όσο χρειαστεί, μέρα ή νύχτα”. Γράφει η επιστημονική σύμβουλος της ομάδας του “Γέννηση”, Αγγελική Αντωνάκου, Μαία-Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσ/κης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μαιών.
 
“….Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει γνωρίζουν καλά την αξία της Μαίας τους σε αυτό το ταξίδι της μητρότητας. Γνωρίζεις καλά ότι η Μαία σου είναι εκεί από την αρχή της εγκυμοσύνης για να μοιραστεί τα άγχη, τις αγωνίες, τους φόβους σου… Ξέρεις ότι μπορείς να τη ρωτήσεις τα πάντα, τα πιο απίθανα και τα πιο σημαντικά, και εκείνη θα απαντήσει με γνώση και συναίσθηση. Θα σου παρέχει ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη και πλήρη ενημέρωση, πάντα με χαμόγελο και ζεστασιά.
 
Στη διάρκεια του τοκετού έχεις δίπλα σου έναν πιστό φύλακα, συνοδοιπόρο και οδηγό στις δυσκολίες, στους πόνους, στις συστολές σου… Eίναι εκεί ένα πρόσωπο που, κοιτάζοντάς το, ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά –γιατί είναι η Μαία σου εκεί! Για όσο χρειαστεί, μέρα ή νύχτα. Είναι η Μαία σου εκεί για να σε στηρίξει στις αποφάσεις σου και τις επιλογές σου. Για να σου θυμίσει ότι έχεις τη δύναμη και μπορείς να τα καταφέρεις!
 
toketos2-juniorsclub
 
Και φυσικά μετά, στο μαγικό ταξίδι του θηλασμού, είναι η Μαία σου που θα σε βοηθήσει με τον πρώτο θηλασμό… και με τον δεύτερο… και με τον τρίτο… Είναι η Μαία σου που θα σηκώσει το τηλέφωνο στις 3 τα ξημερώματα για να σε καθησυχάσει ότι είναι φυσιολογικό να μην κοιμάται όλη τη νύχτα το μωρό. Είναι η Μαία σου που θα σου πει ότι όλα θα πάνε καλά… Και μέσα σου, το ξέρεις, ότι θα πάνε καλά, γιατί στο λέει εκείνη και ξέρεις πια ότι μπορείς να την εμπιστευτείς.
 
Σε εκείνη, λοιπόν, στη Μαία σου και σε όλες τις Μαίες, Χρόνια πολλά και μαζί Χρόνια Πολλά στις Μητέρες, γιατί η έννοια της Μαίας και της Μητέρας είναι αλληλένδετες“.
 
Κάθε χρόνο φωτίζεται και ένας διαφορετικός ρόλος της Μαίας με το ετήσιο σύνθημα εορτασμού. Φέτος το σύνθημα είναι “Women & Newborn: The heart of Midwifer”– «Γυναίκες & Νεογέννητα: Η καρδιά της Μαιευτικής». Το φετινό σύνθημα ουσιαστικά σηματοδοτεί τον πυρήνα του ρόλου των Μαιών για τη διασφάλιση της καλής υγείας των Μητέρων και των μωρών τους.
 
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι περισσότερο από τους μισούς μητρικούς θανάτους θα μπορούσαν να αποτραπούν εάν υπήρχε κατάλληλη μαιευτική φροντίδα στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, ενώ ο αριθμός των νεογνών που χάνεται εξαιτίας μη επαρκούς μαιευτικής παρακολούθησης, ετησίως, ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια.
 
toketos3-juniorsclub
 
Στόχος είναι, μέχρι το 2030, να έχουν πρόσβαση σε Μαίες όλες οι έγκυες γυναίκες, οι μητέρες που γεννούν και τα νεογέννητα μωρά τους για να βελτιωθούν σημαντικά οι δείκτες μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.
 
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της Ημέρας των Μαιών σχεδόν συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας και αυτό δεν είναι μία απλή σύμπτωση.
 
Αγγελική Αντωνάκου, επιστημονική σύμβουλος της ομάδας του “Γέννηση”
Μαία- Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μαιευτικής Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσ/κης
 
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο