Απόψεις Θέματα ψυχολογίας Προτεινόμενο

Πιστεύεις στα θαύματα; Καθημερινά θαύματα κι εσύ τα αγνοείς…

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγος 

Στη γρήγορη και πολυάσχολη ζωή μας, είναι εύκολο να αναλωθούμε στη ρουτίνα μας και να παραβλέψουμε τα θαύματα που μας περιβάλλουν. Από τον ήλιο που ανατέλλει κάθε πρωί μέχρι την αλλαγή των εποχών, υπάρχουν αμέτρητα καθημερινά θαύματα που τα θεωρούμε δεδομένα.

Αυτά τα καθημερινά θαύματα μπορεί να φαίνονται μικρά ή ασήμαντα, αλλά εμπεριέχουν τεράστια δύναμη και ομορφιά που συχνά αδυνατούμε να εκτιμήσουμε.

Στην καρδιά αυτών των καθημερινών θαυμάτων βρίσκεται η πίστη. Είναι η πίστη που έχουμε στον εαυτό μας, στον κόσμο και στην ανθρωπότητα που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτά τα θαύματα. Η πίστη δεν είναι απλώς μια θρησκευτική πεποίθηση, αλλά μια βαθιά ριζωμένη εμπιστοσύνη στο αόρατο και το άγνωστο, μια πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα, την απλή πράξη της αναπνοής. Τη θεωρούμε δεδομένη, αλλά είναι ένα θαύμα που συμβαίνει κάθε στιγμή της ζωής μας. Το σώμα μας εισπνέει και εκπνέει αέρα, και αυτή η διαδικασία τροφοδοτεί το σώμα μας με οξυγόνο, επιτρέποντάς μας να ζούμε και να δημιουργούμε. Αυτό το θαύμα της αναπνοής μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι μια υπενθύμιση της δύναμης και του μυστηρίου της ζωής.

Ομοίως, η αλλαγή των εποχών είναι μια απόδειξη της ομορφιάς και του ρυθμού της φύσης. Κάθε χρόνο, γινόμαστε μάρτυρες των φύλλων που από πράσινα γίνονται χρυσά, του χιονιού που πέφτει στο έδαφος και των λουλουδιών που ανθίζουν την άνοιξη. Αυτές οι αλλαγές μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση μεταμόρφωσης και ότι υπάρχει ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται σε κάθε στιγμή.

Το θαύμα της ανθρώπινης σύνδεσης είναι ένα άλλο θαύμα που συχνά παραβλέπουμε. Σε έναν κόσμο όπου είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι μέσω της τεχνολογίας, μερικές φορές ξεχνάμε τη δύναμη των πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεων. Ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους, οι δεσμοί που δημιουργούμε και η υποστήριξη που προσφέρουμε ο ένας στον άλλον είναι όλα θαύματα που οφείλουμε να εκτιμούμε. 

Ίσως το μεγαλύτερο καθημερινό θαύμα από όλα είναι η ανθρώπινη ικανότητα για ανθεκτικότητα.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις και αντιξοότητες, κι όμως συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά, να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε και να βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας. Αυτή η ανθεκτικότητα είναι που μας δίνει ελπίδα και πίστη στον εαυτό μας και στον κόσμο, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Εν κατακλείδι, αυτά τα καθημερινά θαύματα δεν είναι απλώς τυχαία περιστατικά, αλλά αποτελούν υπενθύμιση της ομορφιάς και του μυστηρίου της ζωής. Αποτελούν απόδειξη της πίστης μας στον εαυτό μας, στον κόσμο και στην ανθρωπότητα. Αφιερώνοντας χρόνο για να εκτιμήσουμε αυτά τα θαύματα, μπορούμε να βρούμε ελπίδα και νόημα στη ζωή μας και να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά με ανθεκτικότητα και δύναμη.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Ματίνα Λαδικού: Το διαδίκτυο και οι σχέσεις γονέων και παιδιών

Τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι

Μετάβαση στο περιεχόμενο