Άσκηση

Ποια είδη άσκησης μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του στρες

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως «ορμόνη του στρες». Όταν αισθάνεστε άγχος, η κορτιζόλη προκαλεί μία σειρά από πολύ χρήσιμες φυσιολογικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, η γλυκόζη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να διαθέτει άφθονα καύσιμα για να διαχειριστεί την κατάσταση. Παράλληλα, ορισμένες λειτουργίες του σώματος, όπως η πέψη, τίθενται προσωρινά σε κατάσταση «νάρκης», ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε την απειλή. Εν ολίγοις, η κορτιζόλη είναι ένα «εργαλείο» επιβίωσης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη καθημερινότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν άγχος, με αποτέλεσμα η κορτιζόλη να είναι συνεχώς αυξημένη. Το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους και εξασθένηση της μνήμης. Η έρευνα τη συνδέει επίσης με τον χρόνιο πόνο.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης όπως το CrossFit ή το τρέξιμο προκαλεί προσωρινή αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Τα επίπεδα της κορτιζόλης αρχίζουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό μόλις 15 λεπτά μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να διαχειριστούν τις ψυχολογικές επιδράσεις της κορτιζόλης, ίσως χρειαστεί να εξετάσουν προσεκτικά τη μορφή άσκησης που επιλέγουν. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται εντελώς εξαντλημένοι μετά από προπόνηση και δυσκολεύονται να επανέλθουν. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα, δείχνουν να έχουν θετική επίδραση στην κορτιζόλη. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από μία μόνο συνεδρία της hatha yoga, οι συμμετέχοντες ήταν πιο ικανοί να διαχειριστούν το άγχος.

Εκτός από τη γιόγκα και το Pilates, το περπάτημα, το αργό τζόκινγκ, το κολύμπι και μία ποικιλία από ασκήσεις χαμηλότερης έντασης αποτελούν ιδανικές μορφές προπόνησης για τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

7 λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν τρέχουμε τον χειμώνα

Πώς να χάσετε κιλά στην καραντίνα περπατώντας;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση μετά τον τοκετό!

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ η πέμπτη δόση

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι και πόσα θα πάρουν

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο