Με τον υδράργυρο να καταγράφει κάθε μήνα που περνά και ένα νέο υψηλό ιστορικά ρεκόρ, επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία διαβίωσης για όλους τους οργανισμούς αυτού του πλανήτη: Οι 20 βαθμοί Κελσίου.
Μάλιστα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτή η θερμοκρασία φαίνεται να είναι «κομβικής» σημασίας για τη βιοποικιλότητα, όπως μεταδίδει ο Independent.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, όταν το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και πιο δυσχαιρείς για όλους τους τομείς της ζωής» γράφουν οι ερευνητές.
Ποιες βιολογικές διεργασίες επηρεάζονται
Όπως εξηγούν, η θερμοκρασία αυτή είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών διεργασιών, λόγω των μοριακών ιδιοτήτων του νερού στα κύτταρα.
Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η αποτελεσματικότητα των χημικών διεργασιών στο εσωτερικό των κυττάρων κορυφώνεται μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου και αρχίζει να μειώνεται όταν αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία.
Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρκετές κρίσιμες αλλαγές στους οργανισμούς, όπως στην μείωση της ανοχής σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μεταξύ των θαλάσσιων ειδών, συμπληρώνουν.
Δυσκολία προσαρμογής στις νέες κλιματολογικές συνθήκες
Σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, τα πλάσματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σε περιβάλλοντα με πιο φυσιολογικές, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις νέες κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
Έτσι, ενώ τα θαλάσσια είδη μπορούν να προσαρμοστούν αλλάζοντας τη γεωγραφική τους θέση, τα υπόλοιπα είδη που μπορεί να μην μπορούν να μετατοπιστούν τόσο εύκολα «λόγω των τοπίων στα οποία παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας».
Καταλήγουν, δε, σε μια δυσοίωνη ανακάλυψη, πως σε περιοχές που παρουσιάζουν σταθερά θερμοκρασίες πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να μειωθεί ο «πλούτος» των ειδών που υπάρχουν εκεί.
ULYSSE A PARIS: Ένα γαλλόφωνο έργο για μικρά και μεγάλα παιδιά στις Γραμμές Τέχνης
Θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες! Το επιλέγουν φοιτητές και επαγγελματίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!