Παιδί και Ασφάλεια

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για το δωμάτιο του μωρού;

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πότε το μωρό πεινά ή πότε έχει πόνο, αλλά πιο δύσκολα πότε ζεσταίνεται και πότε κρυώνει. Για τον λόγο αυτό οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της κανονικής θερμοκρασίας στο σπίτι και ιδιαίτερα στο δωμάτιο του μωρού ή του νηπίου.

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου, το καλοκαίρι η θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να διατηρείται γύρω στους 26-28οC εάν τα μωρά/παιδιά είναι ελαφρά ντυμένα με την υγρασία περίπου 40-60%. Εάν η θερμοκρασία είναι ~30οC τα μωρά/παιδιά πρέπει να είναι σχεδόν «γυμνά». Τον χειμώνα η θερμοκρασία στο δωμάτιο ενός νεογέννητου μωρού πρέπει να είναι 22-25 οC, σε μεγαλύτερα μωρά και νήπια, 20-22 οC εάν είναι κατάλληλα ντυμένα και 26-30 οC όταν είναι ελαφρά ντυμένα.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πώς να καταλάβουμε ότι ένα βρέφος κρυώνει ή ζεσταίνεται
Ο πιο απλός τρόπος είναι το άγγιγμα στο δέρμα του μωρού. Εάν το μωρό είναι ιδρωμένο, νευρικό, αναψοκοκκινισμένο ή αν έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα, μπορεί να είναι σημάδια ότι το μωρό ζεσταίνεται. Με ένα απλό άγγιγμα στο δέρμα του μωρού ιδίως στο σβέρκο θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε και να το ανακουφίσετε άμεσα. (Αντίθετα τον χειμώνα το δέρμα του μπορεί να είναι παγωμένο ιδίως τα χέρια και τα πόδια).

Γιατί τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη ζέστη
1. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος σε σχέση με το βάρος τους από ότι οι ενήλικες και αισθάνονται τη ζέστη πιο γρήγορα και πιο έντονα. (Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, τα μωρά κρυώνουν πιο εύκολα τον χειμώνα).
2. Οι ιδρωτοποιοί αδένες και το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν είναι ανεπτυγμένο πλήρως. Έτσι δεν παράγουν αρκετό ιδρώτα για να δροσίσει το δέρμα τους και να προσαρμοστούν στην υπερβολική ζέστη.
3. Τα παιδιά παίζουν και κινούνται διαρκώς και παράγουν περισσότερη θερμότητα από τους μεγάλους.
4. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερους ρυθμούς μεταβολισμού και παράγουν 20%-25% πιο μεγάλες ποσότητες θερμότητας από ότι οι ενήλικες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο