από την Κατερίνα Βασιλοπούλου, νηπιαγωγό
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους και αποτελεί το μέσο με το οποίο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.
Τα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά μας, πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους, στο αναπτυξιακό τους στάδιο, να είναι ασφαλή, διασκεδαστικά, να προκαλούν το ενδιαφέρον τους, να χρησιμοποιούνται δημιουργικά και να καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης και τις ανάγκες των παιδιών.
Πιο αναλυτικά, τα κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία 1-3 ετών είναι:
–Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κούκλες, ζώα, τηλέφωνο (χωρίς καλώδιο), κουζινικά (τα αντικείμενα για το συμβολικό παιχνίδι πρέπει να είναι όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, π.χ. πλαστικά σκεύη, μικρό τραπέζι με καρέκλες κ.α.), αναπτύσσουν την φαντασία, δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μιμηθούν τον κόσμο των ενηλίκων, να εκφράσουν συναισθήματα και να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.
-Εργαλεία παιδικά, βοηθούν τα παιδιά να εξασκήσουν τη δεξιότητα των χεριών και των δαχτύλων τους.
-Μουσικά παιχνίδια και βιβλία με εικόνες, συμβάλλουν στη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη, βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν το περιβάλλον γύρω τους και διεγείρουν την όραση και την ακοή τους.
-παζλ, αναπτύσσουν τα παιδιά νοητικά και κινητικά, εξάπτουν την φαντασία τους, αναπτύσσουν τη συνδυαστική και μαθηματική σκέψη, τις αντιληπτικές τους ικανότητες και τα βοηθούν να αποκτήσουν την αίσθηση του χώρου.
-Παιχνίδια με μπάλα βοηθούν στην αδρή κινητικότητα, στην μυική δύναμη, στην βελτίωση του συντονισμού κινήσεων και της σωματογνωσίας, στην ακολουθία κανόνων σε ομαδικά παιχνίδια, στην συγκέντρωση προσοχής και προσφέρουν χαρά και εκτόνωση.
– Τουβλάκια, δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάχνουν ‘τοίχους’, ‘πύργους’ και μετά να τους γκρεμίζουν, να μάθουν τις διαστάσεις, το βάρος, τον όγκο, βοηθούν στην αντίληψη του χώρου, αναπτύσσουν την φαντασία και την λεπτή κινητικότητα.
–Σύνεργα ζωγραφικής, γραφής και γενικά καλλιτεχνικές δραστηριότητες προάγουν την φαντασία και την δημιουργικότητα, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τα διάφορα συστήματα συμβόλων και τη γραφή, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους, αναπτύσσουν τον πνευματικό τους κόσμο και τη λεπτή κινητικότητα.
-κύβοι, διευρύνουν την αντίληψη και αναπτύσσουν δεξιότητες.
-Παιχνίδια που σχηματίζουν στοίβες, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να ταξινομούν και να στοιβάζουν.
-Παιχνίδια που σπρώχνονται ή σύρονται, βοηθούν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να περπατήσουν, συμβάλλουν στην αδρή κινητικότητα και στην απόκτηση ισορροπίας.
-Παιχνίδια κατασκευών, δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν υλικά με πολύπλοκους τρόπους και να αναπτύξουν την φαντασία και δημιουργικότητά τους.
-Φτυαράκια, κουβαδάκια και γενικά η επαφή με διάφορα υλικά και αντικείμενα, βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν την αίσθηση των υλικών, υφή, χρώμα, να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις, ώστε να πάρουν πληροφορίες για να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό.
-Παιχνίδια με πλαστελίνη που παίρνει διάφορα σχήματα, βοηθά στη μάθηση μαθηματικών και επιστημονικών εννοιών, που είναι η βάση για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν τα παιδιά αργότερα.
-Παιχνίδια που ιππεύονται (αλογάκια, αυτοκινητάκια, ποδήλατα), βοηθούν στο συντονισμό κινήσεων, στην αδρή κινητικότητα και στην απόκτηση δύναμης, και ισορροπίας.
-Παιχνίδια τοποθέτησης αντικειμένων στη σωστή υποδοχή αναπτύσσουν την σωστή αντίληψη και την λεπτή κινητικότητα.
-Παιδικά μουσικά όργανα, προάγουν την αγάπη των παιδιών για την μουσική, τα βοηθούν να πειραματιστούν, να γνωρίσουν ήχους, ρυθμούς και να διασκεδάσουν.
-Ρούχα μεταμφίεσης και αντικείμενα, για το δραματικό παιχνίδι που εξάπτει την φαντασία των παιδιών, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τον πνευματικό κόσμο τους.
-Παιχνίδια για την αυλή ή παιδική χαρά(π.χ. κούνιες, καλάθι μπάσκετ, αμμοδόχος κ.α.), βοηθούν στην αδρή κινητικότητα, στην μυική δύναμη, στην σωματογνωσία, και προσφέρουν χαρά και εκτόνωση.
-Κουκλοθέατρο και δαχτυλόκουκλες, αποτελούν μέσο έκφρασης, δράσης, πειραματισμού, βοηθούν τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για το ωραίο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας και της φαντασίας.
Αυτά είναι ορισμένα παιχνίδια, κατάλληλα για την ηλικία 1-3 ετών και αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά.
Γενικά κατάλληλα παιχνίδια είναι όλα όσα βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.
Σημαντικό είναι επίσης τα παιδιά να παίζουν με συνομηλίκους τους και όταν δεν υπάρχουν συνομήλικοι να συμμετέχουν οι ενήλικοι στο παιχνίδι τους.
Έρευνα: Τα λιγότερα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά
Νέο διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά! – Γιατί το επιλέγουν γονείς, δάσκαλοι, ΚΔΑΠ;