Πολλοί άνθρωποι, ενώ επιφανειακά φαίνονται συγκροτημένοι, οι φράσεις που χρησιμοποιούν και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται, δείχνουν την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την ψυχολογία, η γλώσσα μας αποκαλύπτει το επίπεδο της συναισθηματικής μας ωριμότητας.
Ορισμένες φράσεις μάλιστα, ενώ φαίνονται αθώες επιφανειακά, αντανακλούν την αδυναμία ή την απροθυμία των ανθρώπων ν’ αναλάβουν τη συναισθηματική ευθύνη της ζωής τους.
«Δεν φταίω εγώ»
Μία φράση που μαρτυρά την απροθυμία ή την αδυναμία του ανθρώπου ν’ αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών του.
Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός με σκοπό να την προστασία του εγώ από τη δυσφορία που συνεπάγεται η παραδοχή του λάθους.
Ασφαλώς, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες και συμβάντα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μια θεμελιακή πτυχή της συναισθηματικής ωριμότητας ωστόσο, είναι η αναγνώριση του ρόλου μας και η ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας.
Δεν είμαστε τα αβοήθητα θύματα των καταστάσεων. Έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τη στάση μας, ν’ αποφασίσουμε τις ενέργειές μας και φυσικά, να καθορίσουμε το μέλλον μας.
Αποποιούμενος διαρκώς τις ευθύνες σας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να βάζετε εμπόδια στην ανάπτυξή σας. Εμποδίζετε τον εαυτό σας από το να μάθει από νέες εμπειρίες, από το να εξελιχθεί και να γίνει πιο δυνατός.
Η παγίδα της μετάθεσης των ευθυνών, σας κρατά στάσιμους στη συναισθηματική ανωριμότητα. Αναγνωρίστε τον ρόλο σας και αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας. Μην πέφτετε στην παγίδα της απόδοσης κατηγοριών.
«Εσύ πάντα»
Οι σαρωτικές γενικεύσεις όπως η παραπάνω φράση, διατυπώνονται συχνά εν μέσω καυγάδων ή διαφωνιών. Σκοπός είναι η επίρριψη ευθυνών και η δημιουργία διχασμού, όχι η καλλιέργεια κλίματος κατανόησης και συνεργασίας.
Είναι όμως αναγκαίο, οι άνθρωποι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, χωρίς να επιτίθενται στον χαρακτήρα του άλλου. Είναι πιο ουσιαστικό να εστιάζει κανείς σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, παρά να καταφεύγει σε απόλυτους ισχυρισμούς και κατηγορίες που κλιμακώνουν τις συγκρούσεις.
Όπως δήλωσε και ο ψυχολόγος Carl Rogers «Όταν κάποιος μας ακούει με προσοχή και τον ακούμε και εμείς, μπορεί να αλλάξει όλη η κοσμοθεωρία μας».
Η προσοχή και η κατανόηση του άλλου, χωρίς την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, καλλιεργεί τη συναισθηματική ωριμότητα και τις υγιείς σχέσεις. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την παρόρμηση να εκστομίσετε αυτή την κατηγορία, κάντε μια παύση και ξανασκεφτείτε το. Επιλέξτε κουβέντες που θα προάγουν την κατανόηση και δεν θα δημιουργήσουν ρήξεις.
«Δεν μπορώ επειδή…»
Είναι μια φράση που μαρτυρά ότι, ο άνθρωπος κουβαλά αυτό – περιοριστικές πεποιθήσεις που τον εμποδίζουν ν’ αξιοποιήσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του. Είναι μιας μορφής αυτοσαμποτάζ που αντανακλά τον φόβο της αποτυχίας και την αντιμετώπισης του αγνώστου.
Το ταξίδι προς τη συναισθηματική ωριμότητα, μπορεί ν’ απελευθερώσει το άτομο από τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς του και να το οδηγήσει στην αξιοποίηση των άπειρων δυνατοτήτων του.
Απαιτεί όμως κουράγιο, αυτογνωσία και τη θέληση να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.
Την επόμενη φορά που θα εκστομίσετε τη φράση αυτή, προσπαθήστε να σκεφτείτε διαφορετικά. Αξιοποιήστε τις απεριόριστες δυνατότητές σας, ξεκινώντας από σήμερα.
«Έτσι είμαι»
Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που χρησιμοποιείται για την αποφυγή της δυσφορίας που προέρχεται από την αλλαγή, την εξέλιξη και την αυτοβελτίωση. Η φράση αυτή είναι ένας ισχυρισμός που δείχνει στασιμότητα, ακαμψία και υποδηλώνει την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει.
Η ουσία της ζωής είναι η ικανότητα για αλλαγή, βελτίωση, εξέλιξη. Δεν είμαστε φτιαγμένοι να παραμένουμε στάσιμοι. Οι πεποιθήσεις, οι συμπεριφορές, οι στάσεις μας, μπορούν να εξελιχθούν όσο μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε. Λέγοντας κάποιος «εγώ αυτός είμαι», αποκλείει τη δυνατότητα εξέλιξης και αυτό – περιορίζεται στα κλειστά όρια του εαυτού του.
Ο άνθρωπος έχει απεριόριστη δημιουργική δυνατότητα. Απαιτεί όμως, από αυτόν, να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του και να αμφισβητήσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Πρέπει να καταλάβει πως όσο ζούμε μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.
«Δεν έγινε και τίποτα»
Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι, συχνά χρησιμοποιούν την παραπάνω έκφραση, απαξιώνοντας αισθήματα ή εμπειρίες.
Είναι ένας ακόμη μηχανισμός άμυνας, προκειμένου το άτομο να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει άβολα συναισθήματα ή περίπλοκες καταστάσεις.
Η αναγνώριση των συναισθημάτων και των εμπειριών των άλλων, και των δικών μας, όσο άβολη και αν είναι, αποτελεί αναγκαίο βήμα προς την προσωπική ανάπτυξη και ωριμότητα.
Απορρίπτοντας κάτι ως ασήμαντο, αρνείστε την ευκαιρία να μάθετε, να εξελιχθείτε, να αναπτύξετε συναισθηματική ωριμότητα.
Κάθε εμπειρία, κάθε συναίσθημα, έχει να μας διδάξει κάτι. Η αποδοχή τους, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συναισθηματική ωριμότητα και την προσωπική ελευθερία.
«Δεν με νοιάζει»
Ακόμη μια αγαπημένη φράση των συναισθηματικά ανώριμων ανθρώπων.
Το ενδιαφέρον για τους άλλους και τις εμπειρίες τους, είναι μια θεμελιακή πτυχή της ανθρώπινης φύση και της σύνδεσης των ανθρώπων. Συντελεί στην προαγωγή υγιέστερων σχέσεων και πιο υποστηρικτικών κοινωνιών.
Αν ποτέ πιάσετε τον εαυτό σας να λέει: «Δεν με νοιάζει», αναρωτηθείτε: Πραγματικά; Ή μήπως, αποφεύγετε να δείτε τα πράγματα από τη θέση του άλλου;
Να θυμάστε ότι, καλό είναι να σας νοιάζει – όχι μόνο για τους άλλους, αλλά αυτόματα, και για το δικό σας καλό, την εξέλιξη και τη συναισθηματική ωριμότητα.
«Έχω πάντα δίκιο»
Μία φράση που υποδηλώνει αυτόματα, περιορισμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Μαρτυρά άκαμπτη νοοτροπία και την απροθυμία του ανθρώπου να σκεφτεί διαφορετικά, να μάθει και να εξελιχθεί.
Οι συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι, καταλαβαίνουν ότι είναι αδύνατον να τα γνωρίζουν όλα. Έτσι, είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις πεποιθήσεις και ν’ ανατρέψουν τις υποθέσεις τους, έτοιμοι πάντα να μάθουν από τους άλλους.
Η διαφάνεια, είναι ένα αναγκαίο στοιχείο για την προσωπική εξέλιξη και για την οικοδόμηση υγιών σχέσεων, βασισμένων στον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση.
Αν πάντα επιμένετε ότι έχετε δίκιο, κάντε μια παύση και σκεφτείτε λίγο καλύτερα: Μήπως κάτι μπορεί να σας διαφεύγει; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μάθετε;
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
7 συμπεριφορές για να πεις αντίο στην μοναξιά καθώς μεγαλώνετε