Μωρό Προτεινόμενο

Ποιες οι αιτίες που ξυπνά το μωρό κάθε 2-3 ώρες

Τι συμβαίνει και εκεί που ο ύπνος του μωρού σας ήταν αδιάκοπτος ακόμα και για 10-11 ώρες, τώρα που είναι 9 μηνών ξυπνάει το βράδυ κάθε 2-3 ώρες;

Η αρχική σκέψη μιας μαμάς είναι ότι ίσως το μωρό πεινάει περισσότερο, συνεπώς με περισσότερο γαλατάκι θα κοιμάται μια χαρά. Κι όμως, αυτό δεν λειτουργεί. Και η μαμά νιώθει εξαντλημένη, κυρίως εάν θηλάζει το μωρό της αποκλειστικά…

Οι βασικότερες αιτίες είναι:

1. Η οδοντοφυΐα: Μετά τους 6 μήνες, η ενόχληση από τα δόντια είναι έντονη και ο θηλασμός λειτουργεί ως ανακούφιση από τον πόνο και ως παρηγοριά.

2. Το άγχος αποχωρισμού: Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό, στους 9-10 μήνες, ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού και κορυφώνεται περίπου στους 18 μήνες. Το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα ξεχωριστό πλάσμα από τη μαμά του, αναζητάει την επαφή και την επανασύνδεση με τη μαμά, και ο θηλασμός είναι από τους βασικότερους τρόπους κάλυψης της ανάγκης αυτής για επαφή αλλά και μείωσης του άγχους.

3. Οι κύκλοι ύπνου: Οι φυσιολογικοί κύκλοι ύπνου των βρεφών διαφέρουν κατά πολύ από τους κύκλους ύπνου μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Οι κύκλοι ύπνου ενός βρέφους διαρκούν πολύ λιγότερο, συνήθως 1 με 2 ώρες. Τα βρέφη είναι σχεδιασμένα ώστε να κοιμούνται ανήσυχα και να ξυπνάνε συχνά, αναζητώντας τους γονείς τους για επανασύνδεση και θηλασμό.

4. Τα άλματα ανάπτυξης: Κάθε φορά που το μωρό αποκτά και μια καινούργια δεξιότητα ή ένα αναπτυξιακό στάδιο (μπουσούλημα, περπάτημα κ.λπ.) μπορεί το βράδυ να έχει πιο ανήσυχο ύπνο.

5. Η εργασία της μαμάς: Με την επιστροφή της μαμάς στην εργασία τα περισσότερα βρέφη, ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα για θηλασμό, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τις ώρες που έμειναν χώρια από τη μαμά τους και να επανασυνδεθούν.

Συμβουλές για τη μαμά

Οι βραδινοί θηλασμοί και τα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά του μωρού. Ο θηλασμός και η συγκοίμηση θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτές τις φάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Με ηρεμία και υπομονή, είναι φάσεις που θα αλλάζουν συνεχώς.

– Έχετε υπόψη ότι το πρόγραμμά του και οι συνήθειες στον ύπνο θα αλλάξουν ξανά και ξανά -ακολουθήστε τα και ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

– Ο θηλασμός στην ξαπλωτή θέση ώστε να κοιμάστε και οι δύο, θα σας βοηθήσει και εσάς να ξεκουραστείτε, όπως και ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι- αν αυτό δεν σας βολεύει και χρειάζεστε περισσότερο χώρο, μπορείτε να ενώσετε την κούνια με το κρεβάτι χωρίς το κάγκελο ώστε να έχετε περισσότερο χώρο.

– Εκμεταλλευτείτε ακόμα και τους μικρούς ύπνους του μωρού μέσα στην ημέρα ώστε να ξεκουράζεστε.

– Προσπαθήστε να κρατάτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα πριν τον ύπνο ή να κάνετε πράγματα που χαλαρώνουν το μωρό -μπανάκι, ή απαλή μουσική για παράδειγμα.

Υπομονή, επιμονή, ελεύθερος θηλασμός, αγκαλιά και συγκοίμηση, καλή συνέχεια και καλούς θηλασμούς!

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Γιατί στην εγκυμοσύνη έχουμε αυξημένη όσφρηση

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο