Τα εξανθήματα στα παιδιά δεν είναι και τόσο σπάνιο, με τους γονείς να έρχονται σε επικοινωνία με τον παιδίατρό τους αμέσως όταν τα παρατηρήσουν στο δέρμα του παιδιού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις συνηθισμένες παθήσεις του δέρματος των παιδιών που εκφράζονται συνήθως με εξανθήματα, πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να πάμε στον παιδίατρο:
Συχνές παθήσεις
Ανεμοβλογιά
Χαρακτηριστικό της ανεμοβλογιάς είναι οι βλάβες με υγρό σε πολλά σημεία του σώματος που σπάνε και ξεραίνονται με συνοδό έντονη φαγούρα.
Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα και έχει περίοδο επώασης 7 έως 21 ημέρες.
Για την φαγούρα που προκαλούν οι βλάβες και τα εξανθήματα συστήνεται καταπραϋντική λοσιόν τοπικά. Συνιστάται αποφυγή επαφής των εγκύων με ασθενείς που νοσούν από ανεμοβλογιά.
Μολυσματικό κηρίο
Κόκκινες πληγές ή φουσκάλες οι οποίες μπορεί να ανοίξουν και να εμφανίσουν μία κίτρινο – καφέ κρούστα προκαλούνται στα παιδιά από βακτήρια του σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου.
Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά συνήθως το παρατηρούμε γύρω από το στόμα και τη μύτη του δέρματος των παιδιών. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κοινών αντικειμένων και στενής επαφής με άλλα άτομα λόγω έντονης μεταδοτικότητας. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική θεραπεία τοπική ή συστηματική.
Τριχοφυτία
Είναι δερματική μόλυνση, άκρως μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώο σε άνθρωπο ή ακόμη και με την χρήση κοινών αντικειμένων. Χαρακτηριστική η λεπιδώδους τύπου βλάβη που προκαλεί φαγούρα και μπορεί να κάνει φουσκάλα στο δέρμα και να προσβάλει τρίχες και νύχια. Χρήζει αντιμυκητιασικής κρέμας που θα συστήσει ο δερματολόγος.
Λοίμωξη από παρβοϊό ή αλλιώς 5η παιδική νόσος
Είναι από τις πιο συνηθισμένες εμπύρετες λοιμώξεις στα παιδιά. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το έντονα κόκκινο μάγουλο (σαν να έχει φάει χαστούκι) . Μπορεί όμως να έχει εμφανιστεί και εξάνθημα στα άνω και κάτω άκρα (πιο σπάνια στον κορμό) και μπορεί να προκαλέσει πυρετό (όχι πολύ υψηλό).
Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης λοίμωξης μπορεί να εμμένουν έως και δύο (2) εβδομάδες. Η μόνη αντιμετώπιση στην λοίμωξη αυτή είναι η επάλειψη με καταπραϋντική κρέμα (αν υπάρχει κνησμός) εφόσον δεν χρειάζεται θεραπεία.
Μυρμηγκιές
Στα παιδιά συνήθως εμφανίζονται στα άκρα χωρίς αυτό να αποκλείει και το υπόλοιπο σώμα. Είναι μικρά ογκίδια στο δέρμα που προκαλούνται από επαφή με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Συνήθως δεν πονάνε και φεύγουν μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν ειδικές θεραπείες οι οποίες συστήνονται από δερματολόγο.
Ιδρώα
Όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες αποφράσσονται δημιουργούν μικρά κόκκινα σπυράκια στον λαιμό και τους ώμους του βρέφους. Συνιστάται αποφυγή υπερβολικού ντυσίματος και έκθεσης του βρέφους σε πολλή ζέστη.
Δερματίτιδα εξ’ επαφής
Η φλεγμονή αυτή στα παιδιά προκαλείται από ουσίες όπως τροφές, απορρυπαντικά και έλαια φυτών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 48 ώρες μετά την έκθεση στην ουσία και σε ήπια στάδια προκαλεί κοκκινίλα ή μικρά κόκκινα σπυράκια, αλλά σε πιο βαριά στάδια δημιουργεί έντονη κοκκινίλα και μεγάλες φουσκάλες. Η φλεγμονή αυτή αυτοϊάται μετά από μία με δύο εβδομάδες.
Οστρακιά
Ένας τύπος στρεπτοκοκκικού βακτηρίου που προκαλεί αμυγδαλίτιδα προκαλεί την Οστρακιά. Η αντιμετώπιση είναι με αντιβιοτική αγωγή. Εκδηλώνεται με εξανθήματα σε όλο το σώμα, πυρετό και ακολουθεί ξεφλούδισμα. Σε περίπτωση που δείτε συμπτώματα οστρακιάς πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας για χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.
Αιφνίδιο εξάνθημα
Η ασθένεια αυτή είναι κοινή σε μωρά και νήπια με σπανιότερη εμφάνιση άνω των 4 ετών. Ο υψηλός πυρετός, συμπτώματα αναπνευστικού και σπάνια σπασμοί είναι τα συμπτώματά της.
Η απότομη διακοπή του πυρετού και η εμφάνιση εξανθήματος που ξεκινά από το πρόσωπο και γενικεύεται στο υπόλοιπο σώμα είναι χαρακτηριστικό της παιδικής αυτής ασθένειας. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη.
Νόσος χεριών-ποδιών-στόματος
Η ιογενής αυτή λοίμωξη ξεκινά με πυρετό και ακολουθείται από επίπονες βλάβες στο στόμα και φυσαλιδώδη εξανθήματα στα άκρα. Μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα κ.λπ.. Χρήζει εκτίμησης από παιδίατρο.
Ατοπική δερματίτιδα
Δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί τι προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα είναι ξηροδερμία, έντονη φαγούρα και εξάνθημα. Προτιμά ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας, άσθματος και ευαισθησία στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Υποχωρεί συνήθως καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Κνίδωση
Η κνίδωση ξεκινά ως ερεθισμός ή εξάνθημα με ακόλουθη έντονη φαγούρα και αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος σε μερικές περιπτώσεις. Μπορεί να εμφανιστεί εντός λίγων λεπτών από την έκθεση στον ερεθιστικό παράγοντα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή ή πρήξιμο στο πρόσωπο.
Η εμφάνισή της μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η λήψη φαρμάκων και τροφών, η υπερβολική ζέστη και οι μολύνσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν κνίδωση. Η διακοπή του αιτίου που προκαλεί την κνίδωση είναι και η θεραπεία της πάντα με οδηγίες ιατρού.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ