Η καλή υγεία των οστών είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ποιοι κοινοί παράγοντες μπορεί να την επηρεάσουν και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να είναι πάντα γερά;
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Άσκηση
Η τακτική και επαρκής άσκηση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Η γυμναστική προάγει το σχηματισμό νέων οστών και ενισχύει την οστική πυκνότητα.
Τα παιδιά επομένως είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες καθώς και να παίζουν ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους όπου μπορούν να τρέξουν έτσι ώστε να αναπτύξουν ένα υγιές σκελετικό σύστημα.
Γενετική προδιάθεση
Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών των παιδιών. Ορισμένα βρέφη μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για χαμηλότερη οστική πυκνότητα ή να αναπτύξουν ορισμένες ασθένειες των οστών.
Είναι σημαντικό επομένως να λαμβάνουμε υπόψη το οικογενειακό ιστορικό και να πραγματοποιούμε τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις στα παιδιά για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.
Διατροφή
Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D, πρωτεΐνης και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση των οστών.
Κάποιες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενώ η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και στον κρόκο του αυγού.
Καθιστικός τρόπος ζωής
Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών των παιδιών, μειώνοντας ταυτόχρονα το χρόνο που αφιερώνεται σε σωματικές δραστηριότητες που, όπως είπαμε, είναι πολύ σημαντικός.
Τραυματισμοί
Οι τραυματισμοί και τα κατάγματα στα οστά κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχουν μόνιμη αρνητική επίδραση στην υγεία τους. Προσπαθήστε να προλαμβάνετε τραυματισμούς και διασφαλίστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, ειδικά κατά τη διάρκεια αθλημάτων.
*Επιπλέον παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν:
- Ορμονικές ελλείψεις
- Φαρμακευτική αγωγή
- Έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες (έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης)