Εφηβεία / 17+ Παιδί

Πως επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων με την πανδημία

Μετά από ενάμιση χρόνο αρχίζουμε και βάζουμε πίσω μας την πανδημία. Με τους εμβολιασμούς και τα self test, αυτή η δύσκολη περίοδος φαίνεται πως πλησιάζει προς το τέλος της. Πολύμηνα lockdowns, τηλεκπαίδευση και περιορισμός, ήταν μόνο μερικά από αυτά που βιώσαμε ήδη από τον Μάρτιο του 2020.

Η ψυχική μας υγεία επηρεάστηκε, οι αντοχές μας δοκιμάστηκαν και η υπομονή μας εξαντλούνταν πιο εύκολα. Πώς βίωσαν όμως τα παιδιά αυτή τη δύσκολη περίοδο;

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς τον αντίκτυπο που έχει στα παιδιά και τους εφήβους. Όμως, σίγουρα μπορούν να γίνουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Αρχικά, τα παιδιά που θα πήγαιναν σχολείο για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, η κοινωνική τους ανάπτυξη έμεινε πίσω καθώς τα σχολεία έμειναν περισσότερους μήνες κλειστά απ’ ότι ανοιχτά. Επιπλέον, όσον αφορά τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, παρατηρήθηκε αύξηση στα ποσοστά του παιδικού στρες, προβλήματα συμπεριφοράς, διαταραχή ύπνου αλλά και μελαγχολία. Μόνο στην Αμερική, παρατηρήθηκε αύξηση του μετατραυματικού στρες κατά 3% στα παιδιά, καθώς αναγκάστηκαν να μείνουν μακριά από τους φίλους τους.

Γιατί επηρεάστηκαν τόσο τα παιδιά

Ο λόγος που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι πως η ψυχική τους υγεία είναι περισσότερο ευαίσθητη και επηρεάζεται πολύ από εκείνη των γονιών τους. «Απορροφούν» πολύ τα αρνητικά συναισθήματα, το στρες και τον θυμό που όλοι οι γονείς βιώσαμε -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, άλλαξε πολύ η καθημερινότητα και η ρουτίνα τους. Φυσικά, πρέπει να γίνει λόγος και για τα ζευγάρια που ζουν χωριστά που το παιδί πέρασε πολύ λιγότερο χρόνο με τον έναν γονέα λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων αλλά και του ωραρίου απαγόρευσης.

Περισσότερο χρόνο στις οθόνες

Ειδικότερα οι έφηβοι, περνούν περισσότερο χρόνο στην οθόνη του tablet ή του κινητού τους, καθώς οι δραστηριότητες που είχαν σταμάτησαν και αναζητούσαν τρόπο να «περάσουν τη μέρα τους» αλλά και να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Πολλοί έφηβοι ανέφεραν πως νιώθουν μελαγχολία από τον εγκλεισμό καθώς η εφηβεία είναι ούτως ή άλλως μία ιδιαίτερη περίοδος για τον ψυχισμό ακόμα κι αν δεν υπάρχει μία πανδημία σε εξέλιξη.

Η συζήτηση

Η συζήτηση ενός παιδιού και εφήβου με τους γονείς του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Αρχικά, ως γονείς θα έρθουμε πιο κοντά στο παιδί μας και θα το κατανοήσουμε. Επιπλέον, εκείνο θα εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει και μαζί θα αποφασίσουμε για το καλύτερο μέσο δράσης. Τώρα που η καθημερινότητά μας είναι χωρίς περιορισμούς και μηνύματα, μπορούμε να βγαίνουμε περισσότερο στη φύση για άθληση, πικ-νικ και παιχνίδι. Ας εκμεταλλευτούμε στο έπακρο αυτό το καλοκαίρι που έρχεται μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

Πότε το μωρό εμφανίζει άγχος για τα ξένα πρόσωπα;

6 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο μωρό!

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Πως να καταλάβετε τη γλώσσα σώματος του μωρού σας!

5 πράγματα που δεν κάνουν καλό στην ψυχολογία του βρέφους

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Μετάβαση στο περιεχόμενο