Από τη νηπιαγωγό, Κατερίνα Βασιλοπούλου – Ειδική Παιδαγωγό MSc
Συχνά οι γονείς διστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ, αφού οι συζητήσεις για τέτοια θέματα τους κάνουν να ντρέπονται και να νιώθουν άβολα, κάτι που είναι λάθος γιατί μεταδίδουν και στα παιδιά τους τέτοια συναισθήματα, με αποτέλεσμα στο μέλλον να έχουν λανθασμένη συμπεριφορά απέναντι στην σεξουαλικότητα τους, που είναι κομμάτι του εαυτού τους και είναι κάτι φυσιολογικό.
διαβάστε επίσης: «Μαμά με έσπρωξε… -Σπρωξε και εσυ!»
*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Επιπλέον, τα παιδιά μέσα από την καθημερινότητα τους, μαθαίνουν για το σεξ από πολύ μικρή ηλικία και αν δεν τους μιλήσουν οι γονείς τους, μαθαίνουν λάθος πράγματα από άλλους.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς είναι ότι η σεξουαλική ενημέρωση του παιδιού, αποτελεί μέρος της συνολικής διαπαιδαγώγησής του και με αυτό τον τρόπο, βοηθούν το παιδί στην συναισθηματική του ανάπτυξη.
Οι γονείς πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάθε ερώτηση των παιδιών τους, που αφορά σεξουαλικά θέματα και οι απαντήσεις πρέπει να είναι απλές, κατανοητές για κάθε ηλικία, καθώς όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μπορούν να τους εξηγούν αναλυτικότερα, πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο, να είναι ανοιχτοί σε κάθε ερώτηση, χωρίς να δείχνουν σοκαρισμένοι, να είναι υποστηρικτικοί και θετικοί, αν δεν ξέρουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πρέπει να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ώστε να λύνουν τις απορίες των παιδιών τους, πρέπει να έχουν πάντα ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους και αν θέλουν μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά παιδαγωγικά βιβλία για να περάσουν τα σωστά μηνύματα στα παιδιά τους.
Τα παιδιά αρχίζουν τις ερωτήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν εξερευνούν και να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολο είναι να συζητήσετε μαζί τους, αφού στην προσχολική ηλικία εκφράζονται αυθόρμητα και δε δυσκολεύονται να ρωτήσουν και να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με το σεξ.
Η ενημέρωση δεν αρκεί μια μόνο φορά, διαρκεί ως την εφηβεία και καθώς τα χρόνια περνούν (ακόμα και αν το παιδί δεν σας ρωτάει πια), πρέπει να εμπλουτίζετε τις γνώσεις τους για αυτά τα θέματα, ώστε να προλάβετε την παραπληροφόρηση από άλλες πηγές (π.χ. φίλοι, διαδίκτυο κ.α.).
Συνήθως, σε ηλικία 2-3 ετών το παιδί ενδιαφέρεται να μάθει για τις διαφορές που βλέπει στο σώμα του με των γονιών του. Έτσι εξηγούμε τις σωματικές διαφορές των δυο φύλων, χρησιμοποιούμε την ορθή ονομασία μερών του σώματος (π.χ. στήθος, πέος, αιδοίο κ.α.), συζητάμε για την προστασία του από ανεπιθύμητα αγγίγματα και συμπεριφορές και αποδεχόμαστε τη συνήθειά του να εξερευνά το σώμα του.
Στα 4-5 έτη το παιδί ρωτά για το πώς έρχονται τα μωρά και συζητάμε για τη σύλληψη την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με απλή αλλά σωστή γλώσσα, χωρίς λεπτομέρειες που πιθανόν δεν κατανοήσει και μπορεί να το ‘τραυματίσουν’ ψυχικά, π.χ. μπορούμε να πούμε ότι τα μωρά γεννιούνται από το σπόρο του μπαμπά που ενώνεται με ένα αυγό στην κοιλιά της μαμάς. Είμαστε σαφείς και δεν μπερδεύουμε τα παιδιά με ιστορίες για πελαργούς που φέρνουν μωρά κ.λ.π.
Όταν είναι μεγαλύτερο το παιδί (6-8 ετών), εξηγούμε αναλυτικότερα τη διαδικασία, π.χ. λέμε ότι όταν το πέος και ο κόλπος ενώνονται, ο σπόρος του μπαμπά (ή σπέρμα), βγαίνει από το πέος και πηγαίνει στο αυγό της μαμάς (ή ωάριο), μέσα στη μήτρα της και αυτό γίνεται μωρό που μεγαλώνει στη μήτρα της μαμάς για 9 μήνες, μέχρι να γεννηθεί.
Όσο το παιδί μεγαλώνει και αναζητά να μάθει περισσότερα, του εξηγούμε με λεπτομέρειες όσα θέλει να μάθει και αναφέρουμε πάντα τα όμορφα συναισθήματα του έρωτα.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πέρα από την σεξουαλική πράξη περιλαμβάνει και άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας, π.χ. ανατομία γεννητικού συστήματος, εξέλιξη ανθρώπου, φιλία, αγάπη, έρωτας και άλλα συναισθήματα που δένουν τους ανθρώπους, αντισύλληψη, πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, σύλληψη και γέννηση παιδιού, όρια που πρέπει να έχει ως προς το ποια γλώσσα και συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή (λεξιλόγιο, χειρονομίες, συνήθειες), παιχνίδια με το σώμα (τι είναι ασφαλές και τι όχι), για συμπεριφορές που πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημόσια, για την περίοδο, διαφορές των δυο φύλων, επισήμανση άρνησης σε ανεπιθύμητα αγγίγματα από όπου κι αν προέρχονται ακόμα και από μέλη της οικογένειας κ.α.
Τέλος, όταν τα παιδιά είναι στην εφηβεία ακούμε ότι έχουν να πουν, τα συμβουλεύουμε, μιλάμε για το φλερτ, κατανοούμε τις ανάγκες τους, τα στηρίζουμε, είμαστε πάντα δίπλα τους και δεν ξεχνάμε ότι η υγιής σεξουαλική ζωή παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενική ισορροπία του ατόμου, στην ψυχική του υγεία και στη δημιουργία ικανοποιητικών, ερωτικών και συναισθηματικών δεσμών, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμάζεται σωστά.
Διαβάστε επίσης: Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;