Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση παιδιών;
Η συναισθηματική κακοποίηση, η οποία μερικές φορές ονομάζεται ψυχολογική κακοποίηση, είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς που βλάπτει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική του ανάπτυξη. , απειλήστε, εξευτελίστε και επιπλήξτε το παιδί. Μπορούν επίσης να ταπεινώσουν το παιδί, να επιδοθούν στο όνομα και να το προσβάλλουν. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με τη σωματική κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση ή την παραμέληση και είναι μια από τις πιο δύσκολες μορφές κακοποίησης για αναγνώριση. Όπως και άλλες μορφές κακοποίησης, η συναισθηματική παιδική κακοποίηση έχει να κάνει με τη δύναμη και τον έλεγχο. Ο θύτης χειραγωγεί και ελέγχει το παιδί χρησιμοποιώντας λέξεις και πράξεις που είναι συναισθηματικά και βλαβερές.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης παιδιών
Αν και ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί συναισθηματικά μπορεί να μην καταλήξει στο νοσοκομείο με σπασμένο κόκκαλο ή διάσειση, οι επιπτώσεις της συναισθηματικής κακοποίησης μπορεί να είναι επιζήμιες και μακροχρόνιες. Το 2017, το 2,3% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστη ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση σύμφωνα με μια έκθεση που εκπονήθηκε από τη Διοίκηση για τα Παιδιά, τους Νέους και τις Οικογένειες.2
Αυτή η εκτίμηση είναι πιθανώς χαμηλή, επειδή η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί από άλλες μορφές παιδικής κακοποίησης και συνήθως λαμβάνει χώρα στα όρια του σπιτιού ενός παιδιού. Μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή, εξωτερικά σημάδια ότι λαμβάνει χώρα κατάχρηση. Μερικές φορές, η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι το μόνο πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι.
Η ακατάλληλη συμπεριφορά, όπως το να ενεργούν πολύ ανώριμα ή λίγο πολύ ώριμα για την ηλικία τους, μπορεί να είναι σημάδι κακοποίησης, όπως και οι δραματικές αλλαγές συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ένα παιδί που ήταν κάπως απόμακρο και δεν επιζητούσε την προσοχή μπορεί ξαφνικά να προσκολληθεί σε ενήλικες που δεν βλάπτουν ή να αναζητήσει ψυχαναγκαστικά στοργή από αυτούς.
Εντοπισμός Συναισθηματικής Κατάχρησης
Ένα παιδί που υφίσταται συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να επιδείξει συμπεριφορές που μπορεί να είναι σημάδια κακοποίησης, όπως:
– Ανησυχία
– Προσπάθειες αποφυγής συγκεκριμένων καταστάσεων (όπως η μετάβαση σε μια δραστηριότητα ή στο σπίτι άλλου ατόμου)
– Μειωμένη απόδοση στο σχολείο
– Καθυστερημένη συναισθηματική ανάπτυξη
– Κατάθλιψη
– Επιθυμία να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους ανθρώπους επίτηδες
– Αναζητά απεγνωσμένα στοργή από άλλους ενήλικες
– Αναπτυξιακή παλινδρόμηση
– Συχνά παράπονα για πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή άλλα σωματικά συμπτώματα χωρίς αιτία
– Απώλεια ενδιαφέροντος για κοινωνικές δραστηριότητες ή άλλα ενδιαφέροντα
– Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Τύποι συναισθηματικής κακοποίησης παιδιών
Η συναισθηματική κακοποίηση παιδιών μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Στο ένα άκρο του φάσματος υπάρχουν προσβολές ή υποτιμητικές λέξεις ή πράξεις, ενώ το άλλο άκρο μπορεί να είναι η πλήρης αδιαφορία που προκαλεί συναισθηματική στέρηση. Ένας φροντιστής που είναι συναισθηματικά καταχρηστικός χρησιμοποιεί συχνά λέξεις, αλλά οι πράξεις του μπορεί επίσης να είναι καταχρηστικές – και μερικές φορές, η έλλειψη δράσης είναι καταχρηστική.
Όταν ένας γονέας ή ο φροντιστής δεν δείχνει σε ένα παιδί αγάπη ή δεν το κάνει να νιώθει επιθυμητό, ασφαλές και άξιο, αυτές οι ενέργειες καταλήγουν σε συναισθηματική στέρηση. Τα άτομα που είναι καταχρηστικά μπορεί επίσης να αποκρύπτουν τη σωματική στοργή ή το άγγιγμα αγάπης – και τα δύο είναι απαραίτητα για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Οποιοσδήποτε ενήλικας στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να είναι συναισθηματικά κακοποιός και η κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης.
– Μια μπέιμπι σίτερ ουρλιάζει συνεχώς στα παιδιά και απειλεί.
– Ένα παιδί εκτίθεται σε ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι.
– Ένας παππούς και γιαγιά αρνείται να αλληλεπιδράσει με τα παιδιά όταν τα επισκέπτονται και αντ’ αυτού βλέπει τηλεόραση.
– Ένας γονέας με διαταραχή χρήσης αλκοόλ θυμώνει όταν πίνουν, συχνά φωνάζοντας και ουρλιάζοντας όλη τη νύχτα.
– Ένας θετός γονέας λέει ότι θα ήθελαν να μην υπήρχε ένα παιδί.
– Ένας δάσκαλος κοροϊδεύει ένα παιδί μπροστά στην τάξη όταν δυσκολεύεται να διαβάσει δυνατά.
– Μετά από ένα διαζύγιο, ένας γονέας ζητά από το παιδί του να πει ψέματα σε έναν δικαστή για τον άλλο γονέα για να εξασφαλίσει ότι θα αποκτήσει την πλήρη επιμέλεια.