Θέματα υγείας

Πώς να αντιμετωπίσετε το βήχα στα παιδιά;

Συχνά ο βήχας στα παιδιά προβληματίζει ιδιαίτερα τους γονείς και τους ανησυχεί, κυρίως όταν εκδηλώνεται τη νύχτα και το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανησυχία πρέπει να αφορά μόνο στο αν υπάρχει πνευμονία ή ακροαστικά. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο βήχας δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα. Το πρόβλημα του βήχα δείχνει ότι υπάρχει κάτι που ενοχλεί στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού, αλλά μπορεί να είναι και μικρόβιο, σκόνη κλπ.

vixas-paidi-2-juniorsclub.gr

Ας δούμε όμως πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και σωστά ο επίμονος βήχας, χωρίς να καταφεύγουμε με το παραμικρό στο γιατρό. Αξιολογήστε το βήχα του παιδιού σας, προσπαθώντας να παρατηρήσετε τη διάρκεια και τα συμπτώματά του.

vixas-paidi-3-juniorsclub.gr

Αν, για παράδειγμα, ο βήχας είναι οξύς, μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη της αναπνευστικής οδού και να υπάρχει κάποιο κοινό κρυολόγημα. Εάν εμφανίζεται όμως συχνά ή επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αναζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.

Επίσης παρακολουθήστε την ποιότητα του βήχα. Ο βραχνός βήχας, το λεγόμενο “κοκοράκι”, υποδεικνύει ίσως κάποια λαρυγγίτιδα. Υπάρχει επίσης ο ξηρός, μόνιμος βήχας ή αλλιώς νευρικός βήχας και ο παραγωγικός, που συνοδεύεται από εκκρίσεις και δηλώνει ότι ίσως το παιδί πάσχει από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η αλλεργία, που δημιουργεί έντονο, παραγωγικό βήχα και μπορεί το παιδί να υποφέρει από άσθμα.

vixas-paidi-4-juniorsclub.gr

Τι μπορείτε να κάνετε

Για το βήχα που οφείλεται σε κρυολόγημα δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Ζητήστε από το γιατρό του παιδιού σας να σας συστήσει το κατάλληλο σιρόπι, αλλά προσοχή στα νήπια. Δεν συνιστάται η χρήση τους κατά τους πρώτους 12 μήνες ζωής.

Για την πνευμονία και τα ακροαστικά όμως, χρειάζονται τα αντιβιοτικά. Για το άσθμα, η μόνη θεραπεία είναι η αντιασθματική που θα συστήσει ο γιατρός και όχι το απλό σιρόπι του βήχα.

Κρατείστε την ατμόσφαιρα στο σπίτι καθαρή και αερίζετε συχνά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η ατμόσφαιρα δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρή και αποπνικτική, για αυτό προσοχή με τη θέρμανση.

vixas-paidi-5-juniorsclub.grΠροσπαθήστε να μαλακώσετε το βήχα με φυσικό τρόπο, όπως με ροφήματα με μέλι, λεμόνι ή γάλα με μέλι ή το χαμομήλι.

Δημιουργείστε υδρατμούς από ευκάλυπτο ή μέντα, κάτι που θα βοηθήσει τη βουλωμένη μύτη του παιδιού σας. Ένας υγραντήρας στο δωμάτιό του, θα βοηθήσει επίσης την καλύτερη αναπνοή και την απόχρεμψη.

Μη φοβάστε τα συχνά μπάνια, καθώς το ζεστό νερό βοηθά στη διαστολή των αγγείων και στην αποβολή των εκκρίσεων.

Κρατείστε τη μύτη του παιδιού όσο πιο καθαρή μπορείτε, βάζοντας συχνά φυσιολογικό ορό, ώστε να απομακρύνετε τις βλέννες, που μέσω του φάρυγγα προκαλούν βήχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο βήχας δεν είναι κάτι που πρέπει να τρομάζει τους γονείς, αρκεί να ξέρουν -σε συνηθισμένες πάντα περιπτώσεις- πώς θα τον μετριάσουν, δεδομένου ότι και τα φάρμακα, όταν δεν υπάρχει μικρόβιο, δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Με απλούς, φυσικούς τρόπους, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπνέει πιο σωστά και να απαλλάσσεται γρήγορα από τον ενοχλητικό βήχα.

premium.paratiritis

Μετάβαση στο περιεχόμενο