Στο Facebook και στο Instagram νιώθεις παντοδύναμη. Στην διαπροσωπική επαφή υποτονική. Μάθε, λοιπόν, πώς θα υψώσεις το ανάστημά σου έξω από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
Το ίντερνετ έχει καταντήσει το βασίλειο της αυτοπροβολής, με δεκάδες φωτογραφίες στο Ιnstagram ή «ψαγμένα» status στο Facebook να το αποδεικνύουν. Τι γίνεται όμως όταν στην πραγματικότητα «κολλάς»;
Το γεγονός ότι η γενιά μας έχει συνηθίσει περισσότερο στη digital επικοινωνία παρά στις προσωπικές σχέσεις είναι και η αιτία που όταν είμαστε ανάμεσα σε κόσμο νιώθουμε λίγο έξω απ’ τα νερά μας. Διότι στο ψηφιακό σύμπαν μπορείς να ελέγχεις τι λες και τι κάνεις, στην πραγματικότητα όμως φοβάσαι ότι θα πεις αυτό που δεν πρέπει τη στιγμή που δεν χρειάζεται. Παραδέξου λοιπόν τη φοβία σου και θα δεις πόσο απελευθερωτικό είναι.
Γίνε πιο μαχητική
Από μικρά παιδιά, αυτό που ακούμε συνεχώς είναι ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί και με καλούς τρόπους, γεγονός που θα μας ανταμείψει στη ζωή. Δε νομίζω όμως να νιώθεις και μεγάλη επιβράβευση όταν σου παίρνουν τη σειρά στην τράπεζα κι εσύ κάθεσαι χωρίς να λες τίποτα. Να θυμάσαι ότι ο περισσότερος κόσμος είναι λογικός και πιο πιθανό είναι να συμφωνήσουν μαζί σου παρά να εκνευριστούν. Προσπάθησε να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν πρόκειται να σε κακολογήσει επειδή ξέρεις να διεκδικείς το δίκιο σου. Σίγουρα θαυμάζεις τους φίλους σου που παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν, έτσι δεν είναι;
Δεν πρέπει να σε νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος»
Μία πρόσφατη έρευνα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξε ότι μόνο το 12,5% είχε ζητήσει το αντικείμενο του πόθου του σε ραντεβού. Άνθρωποι έξυπνοι, που δεν τους λείπει τίποτα είναι τόσο αμήχανοι στην ιδέα να προσεγγίσουν κάποιον. Οι καθηγητές τους λοιπόν τους έδωσαν δύο εβδομάδες διορία προκειμένου να κανονίσουν ένα ραντεβού, και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού αυτή η “πρόκληση” τους έκανε να ξεπεράσουν τα όριά τους και να δράσουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό των “ατρόμητων” ανθρώπων με μεγάλο κοινωνικό κύκλο; Τίποτε άλλο από το ότι προσπαθούν να βρουν κάποιο ενδιαφέρον και όχι να είναι οι ίδιοι ενδιαφέροντες. Η δίψα για καινούρια πράγματα τους κάνει να ψάχνουν τις καταστάσεις περισσότερο. Κι αν σου ακούγεται δύσκολο και φοβάσαι μην κάνεις καμιά βλακεία, να ξέρεις ότι ο κόσμος κινείται τόσο γρήγορα, που κανείς δεν θα θυμάται ένα λάθος που έκανες. Όπως εσύ ξεχνάς αμέσως ονόματα αγνώστων, έτσι και οι άλλοι παραβλέπουν ό,τι δεν τους αφορά.
Μην κρύβεσαι μέσα στα social media
Δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήξερε καν τι είναι το Facebook και το WhatsApp και παρ’ όλα αυτά επέζησαν και βρήκαν δουλειά και έκαναν καριέρα. Η φωνή σου μετράει πραγματικά στον εργασιακό χώρο, όπου είναι πιο πιθανό να κλείσεις ένα job interview κάνοντας ένα τηλέφωνο παρά στέλνοντας την αίτησή σου με email. Ο λόγος είναι ότι έτσι δείχνεις από την αρχή το επικοινωνιακό σου ταλέντο. Και στη δουλειά σου, το να τηλεφωνείς σε κάποιον δείχνει ότι σε νοιάζει να ολοκληρώσεις το task σου γρήγορα και αποτελεσματικά, παρά να παιδεύεσαι με email και μηνύματα. Για να το θέσουμε απλά, το να σηκώσεις το ακουστικό σου μπορεί να σε φτάσει πιο μακριά απ’ όσο νομίζεις.