Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα φάρμακά μας χρειάζονται… διαφορετική αντιμετώπιση το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και η ζέστη έντονη. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για να φυλάξετε σωστά τα φάρμακά σας τους καλοκαιρινούς μήνες.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πόσο ευπαθή είναι τα φάρμακά σας στη ζέστη;
Μέσα σε κάθε κουτί όλων των κυκλοφορούντων φαρμάκων υπάρχουν σαφείς οδηγίες των συνθηκών φύλαξης κάθε φαρμάκου. Στις συνθήκες αυτές περιλαμβάνονται και οι θερμοκρασίες στις οποίες κάθε φάρμακο πρέπει να διατηρείται και οι οποίες διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.
Αν ένα φάρμακο διατηρείται σε μη επιτρεπτές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των συστατικών και των χαρακτηριστικών του, με συνέπεια να χάνει την αποτελεσματικότητά του ή ακόμα να γίνεται και αρκετά επικίνδυνο.
Ποιες είναι οι οδηγίες φύλαξής τους το καλοκαίρι;
Αφού διαβάσουμε καλά τις θερμοκρασιακές οδηγίες φύλαξης ενός φαρμάκου, θα πρέπει να φροντίζουμε να το διατηρούμε μέσα στα υποδεικνυόμενα όρια. Τα περισσότερα φάρμακα μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, ανεξαρτήτως εποχής (δηλαδή χειμώνας ή καλοκαίρι), για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αρκετά όμως φάρμακα όπως π.χ. η ινσουλίνη, τα εμβόλια, η καλτσιτονίνη κ.ά., πρέπει να διατηρούνται αυστηρώς μέσα στο ψυγείο, διαφορετικά αλλοιώνονται σημαντικά, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις συνθήκες διατήρησης των φαρμάκων στη μεταφορά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα φάρμακα επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να αφήνονται ή να ξεχνιούνται μέσα στα αυτοκίνητα, τα οποία υπό την επίδραση του ήλιου μετατρέπονται σε φούρνους, αφού αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι ένα φάρμακο έχει αλλοιωθεί;
Σε κάθε περίπτωση που το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού με φάρμακο σε υγρή μορφή (ένεση, σιρόπι, διάλυμα) αλλάξει χρώμα ή σχηματιστεί ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού θα πρέπει να μας ανησυχήσει και το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.
Επίσης η αλλαγή χρώματος ή γεύσης σε χάπια ή σιρόπια μπορεί να είναι μια ένδειξη αλλοίωσης ενός φαρμάκου.
Οι δόσεις των φαρμάκων πρέπει να τροποποιούνται το καλοκαίρι και για ποιες ομάδες ασθενών;
Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των φαρμάκων οι δόσεις των οποίων πρέπει να μειώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος τέτοιων φαρμάκων είναι τα διουρητικά, τα οποία προκαλούν αποβολή υγρών από τον οργανισμό μας μέσω της διούρησης.
Το καλοκαίρι λόγω της εφίδρωσης, η οποία σε ορισμένα άτομα είναι έντονη, μπορεί να χάσουμε μεγάλες ποσότητες υγρών από τον οργανισμό μας, οι οποίες προστιθέμενες σε αυτές των υγρών που χάνουμε μέσω της διούρησης με τα διουρητικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αφυδάτωσης, υπότασης ή και έντονες διαταραχές των ηλεκτρολυτών.
Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό μας.
Τι άλλο πρέπει να προσέξουν όσοι παίρνουν φάρμακα ειδικά αυτή την εποχή; (Για παράδειγμα, κατανάλωση αλκοόλ και ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων, ήλιος, θάλασσα κ.λπ.)
Μερικά από τα λαμβανόμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σε ορισμένα άτομα φωτοευαισθησία εφόσον τα άτομα εκτεθούν σημαντικά στον ήλιο.
Φάρμακα κατά της ακμής (ρετινοειδή παράγωγα της βιταμίνης Α), διάφορα αντιβιοτικά (π.χ. τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες), αντιισταμινικά που χορηγούνται για την αλλεργία καθιστούν το δέρμα μας πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου με αποτέλεσμα την πρόκληση εξανθημάτων ή και ηλιακών εγκαυμάτων.
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος φαρμάκων (πάνω από 400) τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία ή φωτοαλλεργία.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Θερμοπληξία: Τα επικίνδυνα συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη
Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19
Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών
Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;