από τον Ιωάννη Αθανασόπουλο MD, PhD – Χειρουργό ΩΡΛ-Παίδο ΩΡΛ, Διευθυντή Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Παιδο-Ωτορινολαρρυγολογικής Εταιρείας
Η παραγωγή κεριού, ή κυψελίδας όπως ονομάζεται επιστημονικά, αποτελεί μέρος του φυσιολογικού μηχανισμού αυτοκαθαρισμού του αυτιού και λειτουργεί προστατευτικά ως προς την είσοδο μικροβίων, νερού και ρύπων στο εσωτερικό του αυτιού. Η κυψελίδα αποτελείται από εκκρίσεις και αποπίπτοντα επιθηλιακά κύτταρα του έξω ακουστικού πόρου και συνήθως αποβάλλεται φυσικά κυρίως μέσω των μασητικών κινήσεων. Ωστόσο, η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας κυψελίδας ή η ύπαρξη στενού ακουστικού πόρου έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βύσματος κυψελίδας, το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον ΩΡΛ όταν:
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
1) Προκαλεί συμπτώματα όπως απώλεια ακοής, κνησμό, πόνο, εμβοές, ίλιγγο
2) Εμποδίζει την εξέταση του έξω ακουστικού πόρου και της τυμπανικής μεμβράνης
3) Περιορίζει την εξέταση σε ασθενείς που δεν μπορούν να γνωστοποιήσουν τα συμπτώματά τους, όπως άτομα με άνοια ή μικρά παιδιά
Στην περίπτωση που τα αυτιά παράγουν πολλή κυψελίδα, καλό θα είναι να καθαρίζονται από τον ΩΡΛ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή όταν το άτομο αισθάνεται κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα. Ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, διαταραχές πηκτικότητας, ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και σε εκείνους που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στον έξω ακουστικό πόρο κατά την αφαίρεση της κυψελίδας. Επίσης, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, ώστε να μην τραυματιστεί το δέρμα στην περιοχή λόγω του κινδύνου ανάπτυξης βαριάς εξωτερικής ωτίτιδας.
Περίπου 10% των παιδιών, 5% των υγιών ενηλίκων και 57% των ηλικιωμένων ατόμων, θα εμφανίσουν ενοχλήσεις στο αυτί από συσσώρευση κυψελίδας. Πολύ εύκολα, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να παρασκευάσει και να χρησιμοποιήσει ορισμένα διαλύματα στο σπίτι του ώστε να καθαρίσει αποτελεσματικά τα αυτιά του. Αναμείξτε ίσα μέρη ζεστού νερού (36-38°C) με μηλόξιδο, λευκό ξίδι ή υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο, baby oil, γλυκερίνη ή αμυγδαλέλαιο. Ενσταλάξτε 2-3 mL στον ακουστικό πόρο με το κεφάλι στο πλάι, ώστε το προς θεραπεία αυτί να βρίσκεται προς τα πάνω. Παραμείνετε στη θέση αυτή για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια επαναφέρετε το κεφάλι στην αρχική του θέση για να απομακρυνθεί το κερί. Μπορείτε να το εφαρμόσετε 2-3 φορές την ημέρα έως και 14 ημέρες. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να προσεγγίζει τη θερμοκρασία του σώματος διαφορετικά το άτομο θα αισθανθεί ζάλη. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε και εμπορικά διαθέσιμα σκευάσματα καθαρισμού υπό τη μορφή σταγόνων, τα οποία μαλακώνουν την κυψελίδα και διευκολύνουν την απομάκρυνσή της. Προληπτικά, τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένη τάση δημιουργίας βύσματος κυψελίδας μπορούν να εφαρμόζουν ελαιόλαδο ή baby oil στον ακουστικό πόρο 10-20 λεπτά πριν το μπάνιο τους μία φορά την εβδομάδα.
Η χρήση μπατονέτας ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες όχι μόνο δεν συνιστάται, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ωθεί την κυψελίδα πιο βαθιά και τραυματίζει το ευαίσθητο δέρμα του αυτιού, καθιστώντας το ευάλωτο σε μολύνσεις. Δοκιμάστε να σκουπίσετε απαλά μόνο την εξωτερική περιοχή και τις πτυχώσεις του αυτιού με ένα υγρό σφουγγάρι, με ένα βρεγμένο βαμβάκι ή μία μαλακή πετσέτα. Πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί τελευταία για τον καθαρισμό των αυτιών και περιλαμβάνουν τη χρήση αναμμένου κεριού είναι επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει γύρω από τον καθαρισμό των αυτιών είναι ο ΩΡΛ. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ύπαρξης τρύπας στην τυμπανική μεμβράνη ή τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού, είναι συνετό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προχωρήσετε μόνοι σας σε καθαρισμό με τις παραπάνω προτεινόμενες μεθόδους.
Διαβάστε επίσης:
Καλοκαίρι και προβλήματα στα αυτιά – Τι να προσέξετε
Προστατέψτε και τα αυτιά σας από τον ήλιο!
Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν
Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr
Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;
Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr