Στη μεγαλύτερη παγκοσμίως μελέτη για το πώς τα τραύματα της παιδικής ηλικίας επιδρούν στον εγκέφαλο, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για την επανεξέταση εκατοντάδων υπερηχογραφημάτων εγκεφάλου ανθρώπων που βίωσαν κακοποίηση και οξύ συναισθηματικό πόνο ως παιδιά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το τραύμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο νεαρός εγκέφαλος και επηρεάζει τομείς όπως η επίλυση προβλημάτων και η ενσυναίσθηση.
Μιλώντας στο BBC News, η Δρ. Megan Klabunde, κλινική ψυχολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θεραπεία για την αντιστροφή αυτών των επιπτώσεων.
«Αποδείξαμε ότι υπάρχουν σαφείς αλλαγές σε δύο μεγάλες ομάδες στον εγκέφαλο. Γνωρίζουμε τώρα ότι επηρεάζεται η επίλυση προβλημάτων και η αυτοσυγκέντρωση, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται με τα συναισθήματα, τη δημιουργία σχέσεων, ακόμη και με την κατανόηση του σώματός του».
Η μνήμη και η λήψη αποφάσεων επηρεάστηκαν επίσης, πρόσθεσε η Δρ. Klabunde.
Με τραύμα ένα στα τρία παιδιά
Ένα στα τρία παιδιά θα βιώσουν ένα δυνητικά τραυματικό γεγονός μέχρι να φτάσουν τα 18, σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Τραύματος. Συνήθως πρόκειται για ένα επικίνδυνο ή απειλητικό για τη ζωή γεγονός που προκαλεί έντονο φόβο.
Μικρότερες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τραύμα αλλάζει σωματικά τον εγκέφαλο ενός παιδιού, αλλά αυτή η τελευταία έρευνα χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει νέα μοτίβα στα δεδομένα και να ενισχύσει την κατανόηση
Το λάθος των θεραπειών
Πολλές θεραπείες επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα ερεθίσματα που ξυπνούν το τραύμα και να αντιμετωπίσουν τις φοβικές σκέψεις, αλλά η Δρ. Klabunde διαπίστωσε ότι οι επιζώντες τέτοιων εμπειριών, χωρίς εμφανή συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες, εξακολουθούσαν να επηρεάζονται από αυτό που είχαν βιώσει.
«Φαίνεται τώρα ότι οι τρέχουσες θεραπείες χάνουν ένα σημαντικό μέρος του παζλ», δήλωσε ο Δρ Klabunde. «Πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς το τραύμα επηρεάζει το σώμα, την αίσθηση του εαυτού και τις σχέσεις. Οι σωστές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο».
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Το αρχαίο θέατρο Θάσου «αναγεννάται» και ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό