Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

Πώς θα μπορέσετε να καταλάβετε αν το παιδί σας παρενοχλείται σεξουαλικά στο διαδίκτυο;

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το διαδίκτυο έχει “κερδίσει” μικρούς και μεγάλους. Πολλές φορές όμως τόσο οι μεγάλοι, όσο και οι έφηβοι και τα μικρά παιδιά, ενδέχεται να υποπέσουν σε κινδύνους. Ο πιο συχνά εμφανιζόμενος κίνδυνος στις μικρότερες ηλικίες, είναι η ηλεκτρονική σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό είναι κάτι εύκολο για τους θύτες λόγω τις εύκολης προσέγγισης των θυμάτων τους, της νεαρής ηλικίας αυτών και την απουσία πραγματικής επαφής που διευκολύνει την παρουσίαση ενός διαφορετικού προφίλ από αυτό που πραγματικά είναι. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την παραπλάνηση των υποψήφιων θυμάτων, με τους δράστες πολλές φορές να στέλνουν ή να ζητούν πολύ προσωπικό φωτογραφικό υλικό, να έχουν τη δυνατότητα να το δημοσιεύουν – ακόμα και να εκβιάζουν τα θύματά τους για αυτόν τον σκοπό ή να πιέζουν υπερβολικά για μια προσωπική συνάντηση των δύο. Εάν είμαστε γονείς υπάρχουν κάποια σημάδια στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αν αυτά εμφανίζονται.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

  • Η συμπεριφορά του παιδιού έχει αλλάξει δραματικά. Φαίνεται πιο αγχωμένο, έχει κλειστεί στον εαυτό του και μοιάζει σα να μην έχει το ίδιο κέφι με παλαιότερα. Μοιάζει σα να το προβληματίζει κάτι, ενώ κάθε φορά που εσείς προσπαθείτε να το πλησιάσετε ρωτώντας το τι συμβαίνει, γίνεται απόμακρο και επιθετικό. Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί και από άλλα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία συναναστρέφεται καθημερινά π.χ. όπως οι δάσκαλοι και οι φίλοι του.
  • Περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στο δωμάτιό του. Όλα τα παιδιά ξοδεύουν πολύ χρόνο παίζοντας παιχνίδια ή “σερφάροντας” στο διαδίκτυο. Αν όμως αυτή η δραστηριότητα έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και το παιδί κλείνεται ασυνήθιστα πολύ στο δωμάτιό του περνώντας ώρες στον υπολογιστή ή στο κινητό του απομονωμένο, τότε αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
  • Αμελεί δραστηριότητες με τις οποίες ήταν επιμελής. Παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις, ενώ μπορεί και οι δάσκαλοί του να σας ενημερώσουν για μείωση της επίδοσής του και για αλλαγή της συμπεριφοράς του. Επιπλέον αρνείται ή δεν είναι τόσο πρόθυμο να βγει για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, π.χ. ποδόσφαιρο, φροντιστήριο κλπ., με τις οποίες στο παρελθόν ασχολούνταν με ευχαρίστηση.
  • Παίρνει το κινητό του παντού μαζί του και μοιάζει ανήσυχο. Πιθανόν να φοβάται μην ανακαλύψετε αυτό που του συμβαίνει και επιπλέον αγχώνεται με την πίεση που του ασκείται από τον άνθρωπο που το παρενοχλεί στο διαδίκτυο. Μπορεί για παράδειγμα να άφηνε το κινητό του στο τραπεζάκι και να καθόταν στην άλλη άκρη του σπιτιού, αλλά πλέον να μην το κάνει.
  • Παρατηρείτε μια γενικότερη αλλαγή και το ένστικτό σας νιώθει το ίδιο. Κανένας γονιός δεν γνωρίζει καλύτερα το παιδί του από τον ίδιο. Αισθάνεστε και εσείς ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει αλλάξει την εμφάνισή του, να έχει γίνει πιο επιθετικό και να έχει αποκτήσει “περίεργες” συνήθειες.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν εγγύηση στο ότι ένα παιδί παρενοχλείται σεξουαλικά στο διαδίκτυο. Είναι απλώς κάποιες ενδείξεις που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να οδηγήσουν τις σκέψεις σας προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδέχεται δηλαδή να είναι απλές φάσεις – κρίσεις της εφηβείας. Απλώς συνήθως αυτά τα σημάδια παρομοιάζονται με ένα παιδί που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση. Σαφώς οι υποψίες σας θα αποκτήσουν υπόσταση αν βρείτε σχετικό υλικό στο κινητό του παιδιού σας. Σε κάθε περίπτωση αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι περίεργο και ανησυχείτε για την ασφάλειά του, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή με έναν επαγγελματία ψυχολόγο όπου θα σας δώσει τη σωστή καθοδήγηση.

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

 

6 κανόνες για την ασφάλεια του σώματος που πρέπει να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους

ESET: Γιατί δεν πρέπει να «ποστάρετε» φωτογραφίες των παιδιών

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο