Θέματα υγείας

Πως βοηθά η θάλασσα στην Εκκριτική ωτίτιδα;

Οι βουτιές είναι οι αγαπημένες του παιδιού σας κι εσείς ανησυχείτε με μια ωτίτιδα να επιβαρύνει το ιστορικό του πόσο καλό κάνουν. Κι όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να ωφεληθεί.
 
Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ότι, αν το παιδί έχει ωτίτιδα, τα μπάνια στη θάλασσα θα πρέπει να αποφεύγονται για όσο διαρκεί η θεραπεία. Υπάρχει, όμως, μια μορφή ωτίτιδας για την οποία το καλοκαιράκι μπορεί να αποδειχθεί «φάρμακο»!
 
Η ωτίτιδα που δημιουργεί υγρό χωρίς πόνο πίσω από το τύμπανο στο εσωτερικού του αφτιού ονομάζεται εκκριτική ωτίτιδα και είναι διαφορετική από την εξωτερική ωτίτιδα, που είναι φλεγμονή του δέρματος του ακουστικού πόρου. Είναι αρκετά συχνή στην προσχολική και παιδική ηλικία και μπορεί να σχετίζεται με τις εποχικές ιώσεις.
 
Πώς βοηθά το καλοκαίρι;
 
Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδες, αμυγδαλίτιδες κλπ), που συχνά ευθύνονται για την εκκριτική ωτίτιδα, είναι λιγότερες το καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία στον παιδικό οργανισμό να πάρει τα «πάνω» του. Επίσης, τα μπάνια στη θάλασσα και το κεφάλι μέσα στο νερό βοηθούν στη θεραπεία της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, αν το παιδί έχει εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αφτί), οι βουτιές στη θάλασσα χωρίς υπερβολές (όχι όμως οι καταδύσεις) μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία. Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τον παιδίατρό σας.
 
Να θυμάστε όμως…
 
Εν αντιθέσει με την εκκριτική ωτίτιδα, η εξωτερική ωτίτιδα παρατηρείται πιο συχνά το καλοκαίρι, ύστερα από κολύμπι ή από την επαφή του παιδιού με το νερό, εξαιτίας της υγρασίας που κατακρατά το αφτί, όταν το παιδί κάνει μπάνια στη θάλασσα. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε μετά το μπάνιο να σκουπίζετε καλά με την πετσέτα τα αφτιά του.
 
Αν ο γιατρός διαγνώσει εξωτερική ωτίτιδα, πρέπει να καθαρίσει προσεκτικά τον έξω ακουστικό πόρο και να χορηγήσει αντιβιοτικές σταγόνες, αγωγή που συνήθως είναι αρκετή για την ίαση της νόσου. Αν υπάρχει πόνος, πρήξιμο στο αφτί ή και τα δύο, πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν θα πρέπει το παιδί να μπαίνει στη θάλασσα και να το βλέπει ο ήλιος. Επίσης, αν παρουσιάζει συχνά εξωτερική ωτίτιδα, σε αυτή την περίπτωση οι βουτιές καλό είναι να αποφεύγονται.
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο