Παιχνίδια

Πως βοηθά την ανάπτυξη του μωρού το παιχνίδι με τον καθρέφτη;

Από όταν ακόμα είναι νεογέννητα, τα μωρά λατρεύουν να παρατηρούν τα πρόσωπα που τα περιβάλλουν, τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται σε απόσταση 20-25 εκατοστών.

Από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, το βρέφος μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται μέχρι και δύο μέτρα μακριά του. Μάλιστα, είναι πλέον ικανό να παρατηρήσει λεπτομέρειες και ειδικά μετά τον 8ο μήνα, η όρασή του τελειοποιείται.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα μωρά απολαμβάνουν πολύ να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη ήδη από την ηλικία των τριών μηνών και αυτό πιθανότατα να το έχετε ήδη διαπιστώσει. Μέχρι και τον ένατο μήνα, ωστόσο,  το βρέφος δεν μπορεί ακόμα να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που βλέπει είναι μία αντανάκλαση του εαυτού του, ακόμα και τότε όμως τα οφέλη από τα παιχνίδια στον καθρέφτη είναι πολλά.

Αναπτύσσει την αυτογνωσία του

Βλέποντας το είδωλό του στον καθρέφτη, το μωρό αναπτύσσει την περιέργειά του. Μετά τον ένατο μήνα που πλέον καταλαβαίνει ότι αυτό που βλέπει είναι η αντανάκλασή του, σταδιακά εξοικειώνεται με την εικόνα του και το φύλο του, κάτι που μεγαλώνοντας το βοηθάει να αναπτύξει μία θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες

Το μωρό μπροστά από τον καθρέφτη, κουνάει χέρια και πόδια, περιεργάζεται το είδωλό του και εξασκεί με αυτόν τον τρόπο τον συντονισμό ματιών και χεριών. Επίσης, τοποθετώντας ένα μωρό μπροστά από τον καθρέφτη κινεί το σώμα του, το κεφάλι του με αποτέλεσμα να δυναμώνει τον κορμό και τους μύες του.

Αναπτύσσει τις δεξιότητες μίμησης

Βλέποντας το είδωλό του αλλά και το είδωλο άλλων στον καθρέφτη, το παιδί μαθαίνει σταδιακά να μιμείται εκφράσεις και κινήσεις. Σε μετέπειτα στάδιο, η διαδικασία αυτή θα το βοηθήσει να μάθει πιο εύκολα να μιμείται ήχους, συμπεριφορές και να επαναλαμβάνει λέξεις ή και προτάσεις.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό συνειδητοποιεί ότι είναι το είδωλό του αυτό που βλέπει στον καθρέφτη;

Κολλήστε στο πρόσωπό του μωρού ένα μικρό αυτοκολλητάκι. Εάν το μωρό κοιτάζοντας την αντανάκλασή του στον καθρέφτη, προσπαθεί να το βγάλει, σημαίνει ότι πλέον συνειδητοποιεί ότι αυτό που βλέπει είναι το είδωλό του.

Εναλλακτικά μπορείτε ενώ κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη, να βάλετε ένα παιχνίδι ή κουκλάκι από πίσω του. Εάν το μωρό γυρίσει για να το δει, σημαίνει ότι καταλάβει ότι όλη εικόνα που βλέπει είναι μία αντανάκλαση αυτού που συμβαίνει γύρω του.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Πως ωφελεί τα παιδιά να παίζουν με καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού

Τα κατάλληλα παιχνίδια από 6 έως 10 ετών

Πώς ωφελείται το παιδί από τις τέχνες

Ήρθε η στιγμή να μάθετε το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα

Μετάβαση στο περιεχόμενο