Μωρό

Πόσο καλά ακούνε τα νεογέννητα; – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά, αλλά όχι τέλεια. Η ακοή τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως, ενώ το αυτί τους είναι γεμάτο υγρό που εμποδίζει την ακοή σε μικρό βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα στους ήχους και τις φωνές σε υψηλό τόνο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πώς αναπτύσσεται η ακοή του εμβρύου

6 εβδομάδες

Στις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες κύησης, τα κύτταρα μέσα στην αναπτυσσόμενο κεφάλι του εμβρύου έχουν ήδη αρχίσει να «τακτοποιούνται» σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα είναι ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα μάτια και η μύτη του μωρού. Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τα αυτιά κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου, η περίπλοκη διάταξη των σωλήνων που απαρτίζουν τα εσωτερικά αυτιά αρχίζει να αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση.

9 εβδομάδες

Στις 9 εβδομάδες, θα υπάρχουν μικρές οδοντώσεις στο πλάι του λαιμού του μωρού που αντιπροσωπεύουν τα μελλοντικά του αυτιά. Μην ανησυχείτε: παρόλο που δεν βρίσκονται στο σωστό μέρος, θα μετακινηθούν σταδιακά στη σωστή θέση.

Τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Για παράδειγμα, το εσωτερικό αυτί συνδέεται με νευρώνες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία ήχων. Παράλληλα, αρχίζουν επίσης να σχηματίζονται τα μικροσκοπικά οστά στο μεσαίο αυτί, που αισθάνονται τη δόνηση των ηχητικών κυμάτων.

16 εβδομάδες

Στις 16 περίπου εβδομάδες εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό ότι οι δομές στα αυτιά έχουν σχηματιστεί αρκετά ώστε το μωρό σας να μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει κάποιους ήχους. Στην πραγματικότητα, ο χτύπος της καρδιάς σας, το γουργουρητό στο στομάχι σας και η αναπνοή σας είναι οι πρώτοι ήχοι που θα ακούσει το μωρό σας. Καθώς η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται, το μωρό σας θα αρχίσει να ακούει όλο και περισσότερο τον κόσμο έξω από τη μήτρα.

24 εβδομάδες

Μέχρι τις 24 εβδομάδες, τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί πλήρως και σχετική έρευνα έχει δείξει ότι πολλά μωρά θα κινηθούν ως απόκριση σε φωνές και άλλους θορύβους. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, υπάρχει αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και έτσι οι ήχοι που φτάνουν στα αυτάκια του είναι σιγασμένοι επειδή δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο. Οι ηχογραφήσεις που λήφθηκαν στη μήτρα αποκάλυψαν ότι οι θόρυβοι έξω από τη μήτρα απενεργοποιούνται κατά περίπου 50%.

Πότε να ανησυχήσετε για την ακοή του μωρού σας

Τα νεογέννητα υποβάλλονται σε εξετάσεις ακοής, οπότε θα γνωρίζετε ήδη από τη γέννηση του μωρού σας αν η ακοή του είναι εντάξει. Ωστόσο, εάν το νεογέννητό σας δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους ή ποτέ δεν αντιδρά στη φωνή σας τους πρώτους μήνες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο