Μωρό

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας;

Το πρώτο μπάνιο του μωρού είναι αγχωτικό για τους νέους γονείς. Τα νεογέννητα είναι τόσο μικροσκοπικά κι εύθραυστα που δεν περίεργο να πιάσετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται αν η θερμοκρασία του νερού είναι κατάλληλη για τον μικρό σας άνθρωπο, αν τον κρατάτε σωστά και αν τον πλένετε επιμελώς. Μια άλλη απορία που μπορεί να έχετε είναι πόσο συχνά πρέπει να κάνετε το μωρό σας μπάνιο.

* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Γυρίζοντας από το μαιευτήριο

Ενώ εδώ και καιρό η καλύτερη πρακτική ήταν να πλένετε το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό, νεότερη έρευνα δείχνει ότι η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου μπορεί να είναι ευεργετική. Μια μελέτη του 2019 που περιελάμβανε σχεδόν 1.000 μωρά διαπίστωσε ότι η αναμονή τουλάχιστον 12 ωρών μετά τη γέννηση μπορεί να προάγει τον θηλασμό. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του 2019, η οποία περιλαμβάνει 73 βρέφη, πρότεινε ότι το μπάνιο μετά από 48 ώρες βοηθά να διατηρούνται τα νεογέννητα σε σταθερή θερμοκρασία και συμβάλλει στην ανάπτυξη του δέρματος.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, και μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού σας δεν πρέπει να το πλένετε συχνότερα από μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μέχρι να συμβεί αυτό, μην βυθίζετε το σώμα του στο νερό. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα υγρό και ζεστό πανί για να το καθαρίσετε τοπικά, ξεκινώντας από το κεφάλι και το πρόσωπο και πηγαίνοντας προς τα κάτω.

Μωρό 1 έως 3 μηνών

Όταν ο ομφάλιος λώρος πέσει, μπορείτε να βουτήξετε το σώμα του μωρού σας στο νερό και να το κάνετε μπάνιο λίγο συχνότερα – δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε μια μπανιέρα με χλιαρό νερό (δοκιμάστε τη θερμοκρασία πριν βάλετε μέσα το μωρό!) και πλύντε τα με ένα απαλό σφουγγάρι από πάνω προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας ένα απαλό βρεφικό σαπούνι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διατηρείτε την περιοχή της πάνας καθαρή, χρησιμοποιώντας βρεφικά μωρομάντηλα ανάμεσα στα μπάνια.

Μωρό 3 έως 6 μηνών

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορεί να θέλετε να αλλάξετε λίγο τη ρουτίνα του μπάνιου του. Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά εξακολουθούν να χρειάζονται μπάνιο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά αν φαίνεται ότι απολαμβάνουν το νερό ή τους αρέσει να πιτσιλίζουν καθώς καθαρίζονται, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα πλένετε πιο συχνά.

Στην περίπτωση αυτή, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι μόνο για ένα ή δύο από τα μπάνια του μωρού για να μην του προκαλέσετε ξηροδερμία.

Μωρό 6 έως 12 μηνών

Μόλις το μωρό γίνει αρχίσει να μπουσουλάει και να τρώει στερεά τροφή, μπορεί να αποφασίσετε ότι πρέπει να το κάνετε μπάνιο πιο συχνά. Ενώ εξακολουθεί να χρειάζεται μόνο ένα έως δύο μπανάκια με σαπούνι την εβδομάδα, επειδή συχνά προκύπτουν ακαθαρσίες, μπορείτε να το πλένετε συχνότερα είτε χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί τοπικά είτε να βουτώντας το για λίγο στο νερό και να ξεπλένοντάς το.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η ώρα του μπάνιου είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό πριν τον ύπνο. Εάν αυτό λειτουργεί για εσάς, είναι απολύτως εντάξει να κάνετε το μπάνιο μέρος της χαλαρωτικής νυχτερινής σας ρουτίνας σε αυτή την ηλικία.

Γιατί όχι κάθε μέρα;

Αν και μπορεί να σας φαίνεται περίεργο να κάνετε μπάνιο το ανθρωπάκι σας τόσο σπάνια, τα μωρά απλά δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά όσο οι ενήλικες. Δεν ιδρώνουν και δεν λερώνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες και το δέρμα τους είναι πολύ πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων. Έτσι, το συχνό μπάνιο μπορεί να τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Μετά το μπάνιο

Για να αποφύγετε την ξηροδερμία και την επιδείνωση καταστάσεων όπως το έκζεμα, όταν βγάλετε το μωρό από το μπάνιο, στεγνώστε το ταμποναριστά με μια απαλή πετσέτα, κατόπιν εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για βρέφη (χωρίς χρωστικές και άρωμα) και ντύστε το αμέσως.

Εάν το μικρό σας έχει κάποια δερματική πάθηση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό του για να σας υποδείξει προϊόντα και ρουτίνες που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

Ποια είναι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για το νεογνό και τη μητέρα;

 

Τριχόπτωση στα μωρά: Γιατί συμβαίνει και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο