Τον κατηγορούμε όταν παχαίνουμε, ανησυχούμε για αυτόν όταν δεν καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος και θέλουμε να τον κρατάμε ενεργοποιημένο. Πολλές φορές μιλάμε ή διαβάζουμε για τον μεταβολισμό μας, τι ακριβώς είναι όμως;
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (μεταβολισμός) ισούται με την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται καθημερινά το σώμα μας για να κάνουμε τις συνηθισμένες μας κινήσεις, αλλά και για να συντηρηθεί ο οργανισμός μας (δηλαδή για να λειτουργούν καθημερινά οι πνεύμονες, η καρδιά, τα αγγεία, τα νεφρά, το ήπαρ κ.λπ.).
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Πότε είναι πιο γρήγορος;
Ο ρυθμός των καύσεων του σώματός μας, δηλαδή το πόσο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας, εξαρτάται ως έναν βαθμό από παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, όπως είναι τα γονίδιά μας (κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους και έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό), η ηλικία μας (οι νεότεροι έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό), το φύλο μας (οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες) και ο σωματότυπός μας (όσο πιο ψηλός και μεγαλόσωμος είναι κανείς, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός του).
Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα διαθέτουμε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας. Γι’ αυτό σε γενικές γραμμές οι άντρες και οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι έχουν υψηλότερο μεταβολισμό.
Πώς θα τον βάλουμε μπρος;
Το μυστικό για περισσότερες καύσεις είναι η γυμναστική. Γιατί; Κατ’ αρχάς όταν ασκούμαστε καίμε θερμίδες. Επίσης, χτίζουμε μυϊκή μάζα και όσο πιο πολλή μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο πολλές θερμίδες καίμε (τόσο πιο υψηλό μεταβολισμό έχουμε) ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας.
Το μίνιμουμ της άσκησης που χρειαζόμαστε είναι 3 ώρες και το ιδανικό 6 ώρες την εβδομάδα. Μέσα στην ημέρα μπορούμε να την κατανέμουμε όπως θέλουμε, αλλά και να συνδυάζουμε διαφορετικά είδη άσκησης (π.χ. για το μέγιστο όφελος, 15΄ περπάτημα το πρωί και άλλα 15΄ το βράδυ και, επιπλέον, 15΄ τρέξιμο το απόγευμα μαζί με μερικές επαναλήψεις ασκήσεων με βαράκια καθημερινά).
Εναλλαγές χρειάζονται τόσο στην αεροβική μορφή άσκησης που ακολουθούμε (π.χ. δεν είναι ανάγκη μόνο να τρέχουμε, μπορούμε και να κολυμπάμε ή να περπατάμε αντίστοιχα), όσο και στις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι μύες δέχονται επαναλαμβανόμενο αλλά διαφορετικό ερέθισμα (π.χ. μπορούμε αρχικά να κάνουμε ασκήσεις με βάρη και μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με λάστιχα).
Πεζοπορία: Η άσκηση που μας γυμνάζει και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό