Ένα μωρό χρειάζεται στήριξη στο κεφάλι του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, καθώς οι μύες του λαιμού του δεν είναι αρκετά δυνατοί ακόμη για να κρατήσουν το κεφάλι του.
Από τον τρίτο μήνα το μωρό θα μπορεί να σηκώσει λίγο το κεφαλάκι του, ενώ μέχρι τον έκτο μήνα οι μύες του λαιμού του θα γίνονται πιο δυνατοί με αποτέλεσμα να μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι και να το κρατήσει ψηλά.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Η επίτευξη πολλών ορόσημων ανάπτυξης, όπως το πότε το μωρό θα μπορεί να μπουσουλάει, να κάθεται και να περπατάει, εξαρτάται από την ικανότητά του να κρατά το κεφάλι του χωρίς υποστήριξη. Αν και κάθε παιδάκι έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο εάν το μωρό σας δεν σηκώνει το κεφάλι του μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών.
Πώς αναπτύσσει ένα μωρό τον έλεγχο του κεφαλιού του;
Ο έλεγχος του κεφαλιού είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ένα νεογέννητο δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του χωρίς υποστήριξη και το κεφάλι του θα πέσει προς τα πίσω καθώς οι μύες του λαιμού του είναι αδύναμοι. Γι΄αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας στο πίσω μέρος του λαιμού του για να στηρίξετε το κεφάλι του μωρού σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα μωρά μπορεί να προσπαθήσουν να σηκώσουν το κεφάλι τους όταν ξαπλώνουν μπρούμυτα μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να στρέψουν το κεφάλι τους προς τους ήχους. Μεταξύ του τέλους του πρώτου και του τρίτου μήνα, τα περισσότερα μωρά προσπαθούν να σηκώσουν το κεφάλι τους όταν στηρίζονται στην κοιλιά τους. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε ότι το μωρό σας περνάει χρόνο μπρούμυτα.
Ένα μωρό ηλικίας τριών μηνών μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι και το στήθος με την υποστήριξη των χεριών του ενώ στηρίζεται στην κοιλίτσα του ή όταν είναι σε καθισματάκι αυτοκινήτου.
Να θυμάστε ότι…
Κάθε μωρό φτάνει σε διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα με τον δικό του ρυθμό. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε περίπου πέντε έως έξι μήνες για να κρατήσει το μωρό σας το κεφαλάκι του όρθιο χωρίς υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο πλέον ειδικός να εξετάσει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας, καθώς και να σας συμβουλεύσει σχετικά.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
9 τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του μωρού
5 κανόνες για να φροντίσετε σωστά το δέρμα του μωρού σας
Tips για να ντύσετε εύκολα το νεογέννητο μωράκι σας – Δείτε το βίντεο
Πότε αρχίζουν τα μωράκια να χαμογελούν συνειδητά;
Γιατί τα μωρά είναι σημαντικό να περνούν χρόνο μπρούμυτα
Που οφείλεται ο λόξιγκας του μωρού