Η διακαής επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό –οι λεγόμενες λιγούρες– συχνά δείχνουν κάτι βαθύτερο από την πείνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να προέρχεται από μια συναισθηματική κατάσταση, όπως η νοσταλγία, η θλίψη ή η χαλαρότητα. Όταν, όμως, η επιθυμία για γλυκό εμφανίζεται τυχαία και συχνά, το σώμα μας μάλλον στέλνει ένα πιο ρεαλιστικό σημάδι.
Σύμφωνα με την Αμερικανιδα διαιτολόγο Ayat Sleymann υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη συνεχή επιθυμία για γλυκό.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
1. Διακυμάνσεις του σακχάρου του αίματος
Τόσο οι πολύ υψηλές όσο και οι πολύ χαμηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι υπεύθυνες για την ξαφνική και έντονη επιθυμία για γλυκό. «Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα προσπαθεί να τα επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα, ζητώντας περισσότερο φαγητό», εξηγεί η Δρ. Sleymann. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οφείλονται στο πρόχειρο φαγητό, καθώς τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό, οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών του σακχάρου και στην καταβαράθρωσή τους στην συνέχεια.
Για να αποφύγετε την πτώση αυτή, η Δρ. Sleymann προτείνει την προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών και υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο αργά και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ σας κάνουν να αισθάνεστε και πιο χορτάτοι.
2. Έλλειψη μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο υπεύθυνο για την σύνθεση των πρωτεϊνών, τον έλεγχο του σακχάρου, την παραγωγή ενέργειας και πολλές άλλες βασικές λειτουργίες. «Όταν έχουμε έλλειψη μαγνησίου, το σώμα δυσκολεύεται να μεταφέρει ενέργεια στα κύτταρα, δημιουργώντας το αίσθημα της κόπωσης και της επιθυμίας για ζάχαρη», σημειώνει η Δρ. Sleymann.
Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, σκεφτείτε τη λήψη συμπληρωμάτων ή των προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο στη διατροφή σας. Εκτός από τη μείωση των περιστατικών ξαφνικής και έντονης επιθυμίας για γλυκό, το μαγνήσιο μπορεί, επίσης, να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου.
3. Αφυδάτωση
Παρόλο που συχνά αφυδάτωση σχετίζεται με την ξηροστομία, τους πονοκεφάλους ή τις αλλαγές στο χρώμα των ούρων, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανιχνευθεί και μέσω της επιθυμίας για γλυκό. «Τείνουμε συχνά να παρερμηνεύουμε το αίσθημα της δίψας ως σημάδι πείνας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Sleymann.
Για να αντιμετωπίσετε αυτό το αίσθημα και να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, καταναλώστε άφθονο νερό ή λαχανικά πλούσια σε νερό ή χυμούς φρούτων. Αν αισθάνεστε ακόμα πείνα, επιλέξτε ένα ενυδατικό σνακ όπως το αγγούρι ή τα μούρα.
Συμπερασματικά, μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να προετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να «ορμήξετε» στο κουτί με τα μπισκότα, καλό όμως είναι να θυμάστε ότι όταν έχετε συνείδηση του τι καταναλώνετε και νιώθετε ικανοποίηση για το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σας είναι πιο εύκολο να απολαύσετε πραγματικά τα υγιεινά τρόφιμα.
UniPro δίπλα σου όπου κι αν είσαι!
Διαβάστε επίσης
Lockdown: Δύο ζώνες μέτρων στη χώρα – Πως θα λειτουργήσουν η αγορά και τα σχολεία
Οικογενειακό Δίκαιο: Από κοινού η επιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο
Υπουργείο Παιδείας: Πώς θα δοθούν οι βαθμοί Α τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λύκεια
Οι ανακοινώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας – Τι αλλάζει στα ΑΕΙ
Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας