Θέματα υγείας

Πρησμένα πόδια: Αιτίες και Αντιμετώπιση

Τα πρησμένα πόδια είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνά κάποιους και προκύπτει από αρκετούς παράγοντες σοβαρούς και μη, από ένα ζεστό καιρό μέχρι σοβαρές παθήσεις υγείας.

Το πρήξιμο στα κάτω άκρα, που αναφέρεται συνήθως ως οίδημα, μπορεί να αποτελέσει σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Γιατί πρήζονται τα πόδια;
Συχνή αιτία για το πρήξιμο στα πόδια αποτελεί η συσσώρευση αίματος που μπορεί να προκύπτει από την πολύωρη ορθοστασία, την καθιστική ζωή, είτε από προβλήματα με το κυκλοφορικό σύστημα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια εγκυμοσύνη, ή ακόμα και σε ένα αλμυρό γεύμα.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες για τα πρησμένα πόδια είναι οι εξής :

1. Οίδημα
Το οίδημα χαρακτηρίζεται από υγρό που συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος. Συνήθως, εμφανίζεται στην περιοχή του κουτεπιέ, ενώ το πρήξιμο στον αστράγαλο αποτελεί επίσης ένα συχνό φαινόμενο. Βέβαια, οίδημα μπορεί να προκληθεί ακόμα και στο πρόσωπο ή τα χέρια. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν η δυσφορία και η μειωμένη κινητικότητα του δέρματος ή όταν το δέρμα είναι αρκετά τεντωμένο.

2. Τραυματισμός
Ένα τραύμα που μπορεί να προκληθεί στην περιοχή του ποδιού ή στον αστράγαλο, όπως είναι για παράδειγμα το διάστρεμμα, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στη συγκεκριμένη περιοχή.

3. Φάρμακα
Η λήψη ορισμένων αγωγών, μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας. Όταν αντιλαμβανόμαστε μια τέτοιου είδους κατάσταση, θα πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας καθώς, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή της δόσης ή ακόμα και μια διαφορετική αγωγή.

4. Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, λόγω της υπερβολικής κατακράτησης νερού που προκαλεί στον οργανισμό μας. Ένα επαναλαμβανόμενο πρήξιμο από τη λήψη αλκοόλ, μπορεί να αποτελεί σημάδι υποκείμενου προβλήματος σε καρδιά, νεφρά ή ήπαρ.

5. Ζέστη
Οι αυξημένες θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των ποδιών, καθώς οι φλέβες διαστέλλονται προκειμένου να μπορέσει να δροσιστεί το σώμα. Δεν είναι τυχαίο που το πρόβλημα είναι πιο έντονο το καλοκαίρι, όταν πολλοί δηλώνουν πως τα πρησμένα πόδια τους οφείλονται στη ζέστη.

6. Μόλυνση
Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί η μόλυνση στα άτομα με διαβήτη, κυρίως στην περιοχή των αστραγάλων, προκαλώντας φουσκάλες και πληγές. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί η συγκεκριμένη επίπτωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

7. Καθιστική ζωή
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος και η ακατάλληλοι πάτοι στα παπούτσια για τη σωστή βάδιση είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να πρηστούν τα πόδια μας.

8. Εγκυμοσύνη
Κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης αποτελεί το πρήξιμο των ποδιών αλλά και των αστραγάλων, το οποίο οφείλεται συχνά τόσο στην κατακράτηση υγρών, όσο και στην αύξηση πίεσης των φλεβών.

9. Προεκλαμψία
Το πρήξιμο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να αποτελέσει σημάδι προεκλαμψίας. Συχνά συμπτώματα είναι η πρωτεΐνη στα ούρα (πρωτεϊνουρία), η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατακράτηση υγρών, η ζάλη και ο πονοκέφαλος.

10. Φλεβική ανεπάρκεια
Όταν το αίμα δεν έχει τη σωστή ροή στο σώμα, ένα σοβαρό επακόλουθο είναι η φλεβική ανεπάρκεια. Συνήθως προκαλείται από κατεστραμμένες βαλβίδες που προκαλούν διαρροή αίματος στα αγγεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κατακράτηση υγρών στα πόδια είναι αναπόφευκτη.

11. Θρόμβοι αίματος
Οι θρόμβοι εμφανίζονται όταν το αίμα δεν ρέει σωστά στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να προκαλούν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι στις φλέβες της καρδιάς, εμποδίζουν το αίμα να πραγματοποιήσει τη σωστή κυκλοφορία και προκαλεί πρήξιμο στα πόδια.

12. Καρδιά
Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να αποτελεί σημάδι καρδιαγγειακής νόσου ή ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στα κάτω άκρα. Συνοδά συμπτώματα είναι η κούραση, η αδυναμία, ο γρήγορος καρδιακός παλμός κ.ά.

13. Νεφρά
Τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, εκτός από το πρήξιμο των ποδιών που μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση υγρών, συχνά εμφανίζουν μειωμένη ούρηση, ναυτία, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.

14. Ήπαρ
Η ηπατική νόσος μπορεί να αναστείλει την παραγωγή λευκωματίνης. Η έλλειψη λευκωματίνης μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση υγρών στα πόδια και τους αστραγάλους με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρηξίματος. Επιπλέον συμπτώματα της ηπατικής νόσου είναι ο ίκτερος, το σκούρο χρώμα των ούρων, η απώλεια όρεξης και η έλλειψη ενέργειας. 

Είναι επικίνδυνο το πρήξιμο στα πόδια;
Το παροδικό πρήξιμο συνήθως δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο στον αστράγαλο και γενικότερα στα πόδια είναι επίμονο για μέρες ή και εβδομάδες, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας την γνώμη ενός θεράποντα ιατρού.

Το πρήξιμο, μπορεί να είναι συνοδό επιπλοκών, πληγών ή ακόμα και μόλυνσης. Συχνά, οδηγεί σε τέντωμα του δέρματος, κάτι το οποίο είναι αρκετά άβολο σε αίσθηση και προκαλεί εν τέλει σκισίματα στο δέρμα. Τα συγκεκριμένα τραύματα εκτός του ότι είναι επώδυνα, είναι πολύ εύκολο να μολυνθούν.

Αν το πρήξιμο οφείλεται σε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε το συντομότερο δυνατό από που προέρχεται, ώστε να προβούμε στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Από την άλλη μεριά, το πρήξιμο στο ένα πόδι, μπορεί να είναι σημάδι εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή να σχηματίζονται θρόμβοι στις φλέβες των ποδιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη στον γιατρό σας, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση πνευμονικής εμβολής!

Πρησμένα πόδια: Αιτίες και Αντιμετώπιση – Σε τι γιατρό να πάω;

Η επίσκεψη σε ένα γιατρό είναι απαραίτητη σε περίπτωση που:

το πρήξιμο αφήνει μια εσοχή όταν υποστεί πίεση με το δάχτυλο μας έχει αναπτυχθεί ξαφνικό πρήξιμο, το οποίο διαρκεί αρκετές ημέρες υπάρχει πρήξιμο στο ένα πόδι υπάρχει αποχρωματισμός του δέρματος. Ο γιατρός, που κατά βάση είναι ένας ειδικός αγγειολόγος, θα πρέπει να αντλήσει ένα ιατρικό ιστορικό, κάνοντας μια ενδελεχή φυσική εξέταση στην καρδιά και στους πνεύμονες.

Υπάρχει η πιθανότητα να ζητηθούν από τον γιατρό σας, εξετάσεις αίματος, ούρων, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και άλλες εξετάσεις.

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πρήξιμο ποδιών και αστραγάλων, γι’ αυτό και ο γιατρός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να εντοπίσει από που προέρχεται το πρόβλημα και να δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα πόδια σας όταν φοράτε παπούτσια. Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά μπορεί να δημιουργήσουν πληγές κόβοντας το δέρμα σας. [3] [4]

Αντιμετώπιση – Τι να κάνεις

Σηκώστε τα πόδια σας σε μια καρέκλα ή σε ένα μαξιλάρι.

Ιδανική άσκηση για τα πρησμένα πόδια, αποτελεί το περπάτημα, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Προσπαθήστε να φοράτε φαρδιά και άνετα παπούτσια με χαμηλό τακούνι και απαλή σόλα.

Για αποφυγή μολύνσεων πλύνετε, στεγνώστε και ενυδατώστε τα πόδια σας.

Τι να μην κάνεις

Μην στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα

Μην φοράτε κάλτσες, παπούτσια ή ρούχα τα οποία είναι πολύ στενά.

Πρησμένα πόδια: Αιτίες και Αντιμετώπιση – Υπάρχει φυσική θεραπεία;

Υπάρχουν πιθανές λύσεις που αφορούν τα πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Κάλτσες συμπίεσης
Οι συγκεκριμένες κάλτσες για τα πρησμένα πόδια προσφέρουν μια απαλή πίεση στα πόδια σας, κάτι το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη αιματική ροή. Βοηθάει στην ελαχιστοποίηση του πόνου και του πρηξίματος, διότι συμβάλλει στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών. Οι κάλτσες συμπίεσης θα πρέπει να φτάνουν έως τη γάμπα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και σχέδια ανάλογα, με το τι έχει προτείνει ο εκάστοτε γιατρός για την αντίστοιχη περίπτωση (μιας και υπάρχουν κλάσης I και κλάσης ΙΙ)

Σηκώστε ψηλά τα πόδια σας
Σηκώνοντας τα πόδια στο ύψος της καρδιάς βοηθάτε στην αποσυμφόρηση από την κατακράτηση υγρών και το κυκλοφορικό σύστημα να λειτουργήσει πιο σωστά. Μπορείτε να στηρίξετε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι, ακόμα και στον τοίχο του σπιτιού σας.

Ποδόλουτρο
Τα άλατα θεϊκού μαγνησίου (Epsom salt) φαίνεται να δρουν ως προς την αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς μειώνουν τόσο τις φλεγμονές, όσο και τις τοξίνες. Συνεπώς, ένα ποδόλουτρο διάρκειας 15-20 λεπτών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο πρήξιμο των ποδιών.

Βιταμίνες για κουρασμένα πόδια
Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, μπορεί να αποτελεί ένα μερίδιο ευθύνης της εμφάνισης πρηξίματος στα πόδια και της κατακράτησης υγρών. Σε αυτή τη περίπτωση ένα συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου, ή μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην μείωση εμφάνισης του προβλήματος. Η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου 200mg-400mg την ημέρα, φαίνεται να μειώνει το οίδημα.

Διατροφή και νερό
Μια ισορροπημένη διατροφή, με αυξημένη πρόσληψη νερού και μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πρηξίματος.

Αύξηση πρόσληψης καλίου
Η έλλειψη καλίου προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρήξιμο. Τροφές πλούσιες σε καλίο είναι οι εξής:

Μπανάνες
Κοτόπουλο
Σολωμός
Λευκά φασόλια
Φιστίκια

Αιθέρια έλαια
Αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, η μέντα, ο ευκάλυπτος και το χαμομήλι, φαίνεται να συμβάλλουν σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια. Το μασάζ με την χρήση αιθέριων ελαίων (πάντα διαλυμένων σε έλαιο βάσης) ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην υποχώρηση του πρηξίματος.

πηγη

Εγκαίνια του Συλλόγου «Φλόγα» στην Πάτρα – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο