Παιδί και Ασφάλεια

Προσοχή: Τα πιο διαδεδομένα επικίνδυνα “challenges” του διαδικτύου για μικρά παιδιά

Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί αρκετά trends στο διαδίκτυο. Πρόκειται συνήθως για πρακτικές που γίνονται ιδιαίτερα αποδεκτές από τις μικρές ηλικίες  και λόγω της εξάπλωσής τους τους από παιδί σε παιδί, αποκτούν δημοτικότητα φτάνοντας σε σημείο να γίνουν “μόδα”. Αυτές οι προκλήσεις  ποικίλλουν ως προς το βαθμό επικίνδυνότητάς τους, ενώ έχουν σημειωθεί δυστυχώς πολλοί θάνατοι με αιτία τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους challenges. Παρακάτω θα αναφερθούν τα πιο κοινά challenges τα οποία έχουν απασχολήσει την κοινωνία και ειδικότερα γονείς και παιδιά.  

*Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ice Bucket Challenge

   Ιδιαίτερα γνωστή πρόκληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2014, σύμφωνα με την οποία το άτομο έπρεπε να ρίξει έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω από το κεφάλι του, είτε αυτοβούλως, είτε με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου. Κύριος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια που ονομάζεται Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (Amyotrophic Lateral Sclerosis). Έτσι, τα άτομα που παρακινούνταν από άλλους να συμμετέχουν σε αυτό το challenge , είχαν προθεσμία μόνο 24 ώρες να ρίξουν και εκείνοι έναν κουβά με παγωμένο νερό επάνω τους, διαφορετικά θα έπρεπε να κάνουν μια φιλανθρωπική δωρεά. Συγκριτικά με τις προκλήσεις που ακολουθούν, θεωρείται η λιγότερο επικίνδυνη, ενώ είναι σημαντικό το ότι ξεκίνησε έχοντας φιλανθρωπικό σκοπό.

Λήψη Selfie σε επικίνδυνα μέρη

     Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πληροφορηθεί από ειδήσεις που αφορούν άτομα μεγάλης αλλά και μικρής ηλικίας, όπου χάνουν τη ζωή τους προκειμένου να τραβήξουν την πιο εντυπωσιακή φωτογραφία του εαυτού τους στα πιο ασυνήθιστα μέρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο θάνατος μιας  κοπέλας 15 ετών το 2019, που έπεσε από ταράτσα πολυώροφου κτηρίου στη Ρωσία, με σκοπό να βγάλει μια φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν δυστυχώς και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις νέων, όπου μια ευφάνταστη λήψη, μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.

Blue Whale / Momo

   Το φαινόμενο της “Μπλε Φάλαινας” απασχόλησε για καιρό μικρούς και μεγάλους. Οι διαχειριστές αυτού του παιχνιδιού, παροτρύνουν τους συμμετέχοντες που είναι συνήθως παιδιά, να κάνουν ορισμένα ριψοκίνδυνα tasks. Οι περισσότερες – αν  όχι όλες – από τις αποστολές αυτές ενέχουν υψηλούς κινδύνους για τη ζωή των συμμετεχόντων, με τις πράξεις να έχουν κυρίως βλαπτικό χαρακτήρα για τους εαυτούς τους. Αποκορύφωμα των πράξεων αυτών είναι η αυτοκτονία κατά την 50η και τελευταία ημέρα του παιχνιδιού.

   Παραλλαγή του παιχνιδιού “Μπλε Φάλαινα” είναι το “Momo Challenge”. Άνθρωποι παίρνουν μια τρομακτική μορφή “momo” στα κοινωνικά δίκτυα και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με άτομα μέσω της εφαρμογής WhatsApp, προκειμένου να τους αναθέσουν μια σειρά από επικίνδυνα καθήκοντα. Θεωρείται ωστόσο από ειδικούς της ασφάλειας του διαδικτύου ότι πρόκειται περισσότερο για μια μορφή καταστροφολογίας και μια κατάσταση πανικού σε ένα αβάσιμο επίπεδο, όχι δηλαδή για μια πραγματική απειλή.

Black Out Challenge

   Το Black Out Challenge ή αλλιώς “Πρόκληση Συσκότισης” είναι μια άκρως επικίνδυνη τάση των νέων που αναδύθηκε από το TikTok. Εκπρόσωποι της εφαρμογής ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτή η καινούργια “μόδα” προϋπήρχε της πλατφόρμας αυτής. Σύμφωνα με αυτό το “παιχνίδι”, οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να δέσουν ένα μακρύ καλώδιο ή ένα κορδόνι στον λαιμό τους, και προκαλώντας ασφυξία να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους. Στη συνέχεια θα έπρεπε να βιντεοσκοπήσουν τη στιγμή ευφορίας που νιώθουν καθώς οι αισθήσεις τους επανέρχονται σταδιακά.

    Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια των νέων καθώς έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α., λόγω αυτής της πρόκλησης. Άλλες ονομασίες που μπορεί να πάρει είναι: “the chocking game” , “fainting game” κλπ.

Jonathan Galindo

   Η μορφή του J. Galindo είναι κάτι ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και έναν σκύλο ή ένα ποντίκι, ενώ χαρακτηριστικό της εικόνας του είναι το πλατύ χαμόγελο. Ο Galindo αυτό που κάνει είναι να μιμείται το “παιχνίδι” της Μπλε Φάλαινας, θέτει δηλαδή στους συμμετέχοντες προκλήσεις συνοδευόμενες από ανταλλάγματα σε περίπτωση που τις κερδίσουν. Όπως είναι επόμενο, τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι  η αυτοκτονία.

  Οι άνθρωποι με κακόβουλες προθέσεις θα βρουν ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να παγιδεύσουν τα νεαρά θυμάτά τους. Η ηλικιακή ομάδα που στοχεύουν είναι κυρίως οι μικρές ηλικίες, καθώς είναι ευάλωτος πληθυσμός για τους επιτήδειους. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι οι ενήλικες  αλλά περισσότερο τα παιδιά, να έχουν επίγνωση των μορφών που μπορούν να πάρουν οι κίνδυνοι του διαδικτύου. Για αυτόν τον λόγο οι γονείς είναι καλό να έχουν τον έλεγχο των εφαρμογών των παιδιών στις οποίες πλοηγούνται, μέσω της δυνατότητας του γονικού ελέγχου. Χρειάζεται η επαγρύπνηση όλων, προκειμένου να μην χάνουν παιδιά τη ζωή τους, λόγω κάποιων “διαδικτυακών τάσεων”.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

 

Πώς θα νιώσουν ασφαλείς οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Παιδί στο αυτοκίνητο: Ποια είναι η σωστή θέση για να μην κινδυνέψει

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο