Μωρό

Πρώτη φορά στην Ελλάδα γεννήθηκε μωρό από 3 διαφορετικούς “γονείς”

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για τις γυναίκες εκείνες που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή υπογονιμότητα και έχουν βιώσει επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life κατά το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό θέμα τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων.

Η επιστημονική ομάδα της Institute of Life διεξήγαγε τα τελευταία 2 χρόνια πρωτοποριακή Κλινικoεργαστηριακή Έρευνα στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, σε ανθρώπινα ωάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life, Δρ. Nuno Costa-Borges ανακοίνωσε την 1η εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα. Στόχος της μεθόδου μιτοχονδριακής θεραπείας αντικατάστασης (MRT) είναι να εμποδίσει τα νεογέννητα παιδιά να κληρονομήσουν σοβαρές μιτοχονδριακές διαταραχές.

Γέννηση του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα από DNA 3 ατόμων 

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Η γέννηση των πρώτων παιδιών, χρησιμοποιώντας DNA τριών διαφορετικών ατόμων είναι πλέον γεγονός. Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι η «διόρθωση» του ωαρίου της γυναίκας, το οποίο στο Μιτοχονδριακό DNA της, έφερε την πληροφορία μιας ανίατης ασθένειας.

Πιο συγκεκριμένα, το DNA όλων μας χωρίζεται στο DNA του πυρήνα και στο μιτοχονδριακό DNA. Το μιτοχονδριακό DNA έχει μόνο 37 γονίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ενέργειας του κυττάρου. Το DNA του πυρήνα φέρει όλα τα γονίδια (πάνω από 20.000) στα οποία οφείλονται όλα τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Το DNA του πυρήνα το κληρονομούμε και από τους δύο γονείς, ενώ το μιτοχονδριακό DNA μόνο από την μητέρα και για να αποφευχθεί η μεταβίβαση των μιτοχονδρίων που ευθύνονται για γενετικές ασθένειες ή μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί μιτοχονδριακό DNA από μια υγιή δότρια ωαρίου.

Η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα αυτή τεχνική, αφαίρεσε τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας, τον μετέφερε σε ένα ωάριο δότριας -που είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας- και έπειτα γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα. Έτσι, το έμβρυο είχε πυρηνικό DNA μόνο από τους δυο γονείς του και μιτοχονδριακό από τη δότρια. Tο DNA του μωρού που γεννήθηκε ανήκει εξολοκλήρου στους γονείς του, γιατί τα γονίδια του πυρήνα είναι αυτά που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία ενός ατόμου.

Τα αποτελέσματα

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από την ομάδα της Institute of Life αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο».

Το Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life αποτελεί πόλο έλξης για επιστήμονες παγκοσμίως και σκοπός του είναι η επίτευξη διεθνών επιστημονικών συνεργασιών σε φλέγοντα θέματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στο συνέδριο συμμετέχουν ως ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, προκειμένου να παρουσιάσουν καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας και να ανταλλάξουν την επιστημονική τους εμπειρία με τους Έλληνες ειδικούς.

Στο πλαίσιο του συμποσίου πραγματοποιήθηκε, εκτός των άλλων, στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων από κορυφαίους επιστήμονες με καινοτόμο θέμα: «Ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή» η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο